Psihologii spun că nu e ceva ciudat sau nostalgic, ci o modalitate reală de relaxare, de a dormi mai bine și, poate, de a se simți un pic mai puțin singuri.
De ce specialiștii le recomandă adulților să doarmă cu un pluș noaptea
Conexiunea dintre un adult și somnul alături de o jucărie de pluș nu este deci o dorință din copilărie. Există o bază științifică solidă care susține că jucăriile de pluș oferă confort, indiferent de vârstă.
În ultimii ani, tot mai mulți adulți dorm cu jucării de pluș. Pentru cei care au luat această decizie e o metodă reală de a reduce stresul și de a crea un mediu mai sigur și reconfortant pentru somn.
Psihiatrul Jennifer Goldschmied, profesor asistent la Spitalul Universitar din Pennsylvania, a explicat pentru The New York Times: „Copiii iubesc jucăriile de pluș. Sunt pufoase și suficient de umanizate încât să ofere un pic de confort social. Asta îi ajută să se liniștească singuri. Iar noi, adulții, putem face același lucru.”
Cu alte cuvinte, ideea că jucăriile de pluș sunt doar pentru cei mici a început să nu mai stea în picioare.
Un sondaj realizat în 2017 a arătat că 40% dintre adulții americani încă dorm cu o jucărie de pluș. Vânzările de astfel de jucării au crescut mult în perioada pandemiei COVID-19. Până în 2024, 21% dintre cumpărătorii de plușuri erau adulți de peste 18 ani, potrivit analistului Juli Lennett din Chicago.
„A devenit mai acceptabil”, a spus Brian Benway, analist senior în domeniul tehnologiei și jocurilor, într-un interviu pentru Business Insider. „Tot mai mulți oameni aleg să nu le mai pese ce cred ceilalți. Dacă e ceva ce le aduce puțină fericire sau bucurie, continuă să o facă.”
Această tendință este mai ales vizibilă în social media. Sunt din ce în ce mai mulți adulți care își exprimă deschis afecțiunea pentru jucăriile de pluș. Hashtagul #plushies are milioane de postări și nimeni nu mai judecă. Mai ales când e vorba de colecționari de astfel de jucării.