Reclamă

Ce aliment e recomandat să eviți în bolile de tiroidă. Cumpătarea este indicația medicilor

Nu toate legumele sunt bune de consum atunci când te confrunți cu anumite afecțiuni. Ce aliment e recomandat să eviți în bolile de tiroidă și de ce medicii recomandă cumpătarea în anumite situații.

Publicat: 16 iunie 2022, 7:03

Tiroida este o glandă importantă la baza gâtului. Acesta creează și produce hormoni care funcționează cu multe sisteme diferite în corpul tău, inclusiv eliberarea și controlul hormonilor tiroidieni care controlează metabolismul. Acesta din urmă e procesul prin care alimentele pe care le consumi în corpul tău sunt transformate în energie.

Dacă suferi de boală tiroidiană, aceasta se datorează faptului că tiroida ta produce prea mult sau prea puțin din acești hormoni, scrie eatthis.com.

Bolile de tiroidă sunt destul de frecvente. Printre celebritățile care s-au confruntat cu o astfel de afecțiune în tinerețe se numără Sofia Vergara.

Ce aliment e recomandat să eviți în bolile de tiroidă

Există mai multe tipuri de boli tiroidiene. Hipertiroidismul, hipotiroidismul, tiroidita și tiroidita Hashimoto, toate putând fi cauzate de diferite lucruri. Printre cele mai comune cauze se numără deficiența de iod sau chiar genetica.

Dieteticianul Molly Hembree observă că cea mai frecventă afecțiune a tiroidei este o tiroida subactivă sau „hipotiroidismul”.

Reclamă

„Adesea, un efect secundar primar al hipotiroidismului este creșterea în greutate”, spune Hembree. „Este important dacă ai o creștere neintenționată în greutate, mai ales dacă nu pare să se alinieze cu obiceiurile actuale de alimentație și exerciții fizice, să discuți cu medicul pentru a aborda orice probleme de bază, care ar putea include hipotiroidismul în unele cazuri.”

Urmărirea a ceea ce mănânci poate avea un impact mare asupra corpului tău. Potrivit lui Hembree, alimentul care îți poate face rău dacă ai fost diagnosticat cu probleme de tiroidă este cel care conține goitrogeni.

„Goitrogenii sunt alimente care conțin un compus numit goitrin. Acesta poate interfera cu sinteza hormonilor tiroidieni, atunci când există și o deficiență de iod”, spune Hembree.

Reclamă

În ce alimente se găsesc goitrogenii

Potrivit lui Hembree, goitrogenii includ legume crucifere nefierte precum broccoli, conopida și varza, precum și soia și meiul. Cu toate acestea, pentru a scăpa de unele dintre potențialele efecte negative ale legumelor, pur și simplu le poți încălzi.

„Încălzirea legumelor crucifere îi elimină activitatea goitrogenă”, spune Hembree. „Și dacă mănânci legume crucifere nefierte și soia cu moderație, nu pare să reprezinte o amenințare pentru sănătatea tiroidei. Cu toate acestea, majoritatea dieteticienilor recomandă eliminarea completă a meiului din dietă”.

Într-o lucrare publicată în British Medical Journal, cercetătorii au descoperit că o dietă echilibrată joacă un rol important atunci când e vorba despre problemele cu tiroida. Consumul în exces dintr-un aliment în timp ce excluzi altul poate afecta activitatea glandei. De exemplu, prea multe grăsimi ori iod.

De asemenea, anumiți nutrienți neidentificați găsiți în legume pot fi goitrogeni atunci când sunt ingerați în cantități mari. Așa cum a spus și Hembree, ei sunt prezenți în varză și în alți membri ai familiei Brassica. Inclusiv în unele din Cruciferae.

Ca întotdeauna, înainte de a face orice modificări semnificative în dietă, este important să consulți medicul care îți cunoaște istoricul medical.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată frumoasă îmbrăcată cu o rochie lungă
Horoscop
5 zodii care nu își găsesc niciodată jumătatea. Ce stă în calea iubirii lor
Unele persoane sunt atât de norocoase încât păstrează o singură relație toată viața, însă există 5 zodii care nu își găsesc niciodată jumătatea. Acestea caută cu ardoare o sursă de iubire, însă de cele...
2
Langoși simpli pe un platou de lemn
Rețete
Langoși simpli. Rețetă tradițională ungurească
Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu un preparat delicios la micul dejun sau cu o gustare inedită, încearcă rețeta tradițională ungurească de langoși simpli. Nu ai cum să nu adori langoșii. Cu siguranță ți-i...
3
Tess Holiday, la o emisiune tv, într-o rochie neagră, cu decolteu
Divertisment
Tess Holliday a vorbit despre lupta cu imaginea de sine. Cum se descurcă modelul cu încrederea și prejudecățile celor din jur
Modelul a lucrat la vindecarea relației cu corpul ei, după ce anul trecut a spus că are anorexie. Tess Holliday a vorbit despre lupta cu imaginea de sine. Ea a declarat pentru People că...
4
Kate Middleton într-o rochie roz alături de Prințul Louis într-o cămașă albă la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta
Divertisment
Prințul Louis își va schimba numele de familie. Ce tradiție trebuie să respecte fiul Ducilor de Cambridge
Prințul Louis își va schimba numele de familie și va urma o tradiție veche din Familia Regală Britanică. Mezinul familiei Ducilor de Cambridge va călca pe urmele tatălui său, Prințul William. Schimbarea va avea...
5
Lourdes Leon într-o ținută argintie la petrecerea Vanity Fair ținută după premiile Oscar 2022
Divertisment
Lourdes Leon a defilat pe podium la Paris. Fiica Madonnei a purtat o ținută mulată
Lourdes Leon a defilat pe podium la Paris într-o ținută mulată. Admiratorii vedetei au recunoscut-o cu greu pe fiica Madonnei. Aceasta și-a schimbat culoarea părului, iar transformarea a fost una vizibilă. Lourdes a fost...
PARTENERI
×