Reclamă

Ce aliment e recomandat să eviți în bolile de tiroidă. Cumpătarea este indicația medicilor

Nu toate legumele sunt bune de consum atunci când te confrunți cu anumite afecțiuni. Ce aliment e recomandat să eviți în bolile de tiroidă și de ce medicii recomandă cumpătarea în anumite situații.

Publicat: 16 iunie 2022, 7:03

Tiroida este o glandă importantă la baza gâtului. Acesta creează și produce hormoni care funcționează cu multe sisteme diferite în corpul tău, inclusiv eliberarea și controlul hormonilor tiroidieni care controlează metabolismul. Acesta din urmă e procesul prin care alimentele pe care le consumi în corpul tău sunt transformate în energie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă suferi de boală tiroidiană, aceasta se datorează faptului că tiroida ta produce prea mult sau prea puțin din acești hormoni, scrie eatthis.com.

Bolile de tiroidă sunt destul de frecvente. Printre celebritățile care s-au confruntat cu o astfel de afecțiune în tinerețe se numără Sofia Vergara.

Ce aliment e recomandat să eviți în bolile de tiroidă

Există mai multe tipuri de boli tiroidiene. Hipertiroidismul, hipotiroidismul, tiroidita și tiroidita Hashimoto, toate putând fi cauzate de diferite lucruri. Printre cele mai comune cauze se numără deficiența de iod sau chiar genetica.

Dieteticianul Molly Hembree observă că cea mai frecventă afecțiune a tiroidei este o tiroida subactivă sau „hipotiroidismul”.

Reclamă

„Adesea, un efect secundar primar al hipotiroidismului este creșterea în greutate”, spune Hembree. „Este important dacă ai o creștere neintenționată în greutate, mai ales dacă nu pare să se alinieze cu obiceiurile actuale de alimentație și exerciții fizice, să discuți cu medicul pentru a aborda orice probleme de bază, care ar putea include hipotiroidismul în unele cazuri.”

Urmărirea a ceea ce mănânci poate avea un impact mare asupra corpului tău. Potrivit lui Hembree, alimentul care îți poate face rău dacă ai fost diagnosticat cu probleme de tiroidă este cel care conține goitrogeni.

„Goitrogenii sunt alimente care conțin un compus numit goitrin. Acesta poate interfera cu sinteza hormonilor tiroidieni, atunci când există și o deficiență de iod”, spune Hembree.

Reclamă

În ce alimente se găsesc goitrogenii

Potrivit lui Hembree, goitrogenii includ legume crucifere nefierte precum broccoli, conopida și varza, precum și soia și meiul. Cu toate acestea, pentru a scăpa de unele dintre potențialele efecte negative ale legumelor, pur și simplu le poți încălzi.

„Încălzirea legumelor crucifere îi elimină activitatea goitrogenă”, spune Hembree. „Și dacă mănânci legume crucifere nefierte și soia cu moderație, nu pare să reprezinte o amenințare pentru sănătatea tiroidei. Cu toate acestea, majoritatea dieteticienilor recomandă eliminarea completă a meiului din dietă”.

Într-o lucrare publicată în British Medical Journal, cercetătorii au descoperit că o dietă echilibrată joacă un rol important atunci când e vorba despre problemele cu tiroida. Consumul în exces dintr-un aliment în timp ce excluzi altul poate afecta activitatea glandei. De exemplu, prea multe grăsimi ori iod.

De asemenea, anumiți nutrienți neidentificați găsiți în legume pot fi goitrogeni atunci când sunt ingerați în cantități mari. Așa cum a spus și Hembree, ei sunt prezenți în varză și în alți membri ai familiei Brassica. Inclusiv în unele din Cruciferae.

Ca întotdeauna, înainte de a face orice modificări semnificative în dietă, este important să consulți medicul care îți cunoaște istoricul medical.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×