Reclamă

Oameni care nu ar trebui să mănânce carne roșie. Care sunt recomandările nutriționiștilor

Probabil că nu mai este niciun secret pentru tine. Carnea roșie are o reputație proastă pentru sănătate. Consumul regulat de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de colesterol și hipertensiune arterială. Ambele afecțiuni putând duce la boli de inimă. Iată lista cu oameni care nu ar trebui să mănânce carne roșie.

Publicat: 13 iunie 2022, 7:30

Carnea roșie crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, spune Roxana Ehsani, MS, RD, CSSD, LDN, nutriționist dietetician înregistrat și purtător de cuvânt național al Academiei de Nutriție și Dietetică. Unele studii au descoperit chiar că consumul mare de carne roșie crește riscul de a dezvolta diabet. Acesta poate chiar reduce durata de viață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Oameni care nu ar trebui să mănânce carne roșie

Cu toate acestea, nu doar carnea roșie în sine poate provoca probleme în organism. Contează și felul în care o pregătești. Dacă alegi să o faci la grătar și carnea se arde, ea poate ajunge să conțină substanțe cancerigene dăunătoare.

Deoarece este intens procesată, carnea roșie te poate face să consumi sare în exces.

„Anumite tipuri de carne roșie, cum ar fi cârnații, hot-dogii, baconul, mezelurile, pot avea, de asemenea, un conținut foarte ridicat de sare, ceea ce poate crește tensiunea arterială, scrie eatthis.com.

Dar pentru unii oameni, carnea roșie poate avea un impact mai sever. Iată șase persoane care nu ar trebui să mănânce niciodată carne roșie, potrivit dieteticienilor.

Reclamă

Persoanele cu colesterol ridicat

Oamenii cu colesterol ridicat nu ar trebui să consume zilnic o bucată de friptură sau un hamburger. Din păcate, dacă ai deja colesterolul ridicat, consumul de carne roșie nu te va ajuta să scazi nivelul colesterolului. De fapt, va face opusul și va crește și mai mult acele valori.

Roxana Ehsani adaugă că, pentru persoanele cu colesterol ridicat, cel mai bine este să limiteze consumul de carne roșie la aproximativ o dată sau de două ori pe lună. Să încerce să aleagă cea mai slabă bucată de carne roșie.

Reclamă

Persoanele cu sindrom Alpha-gal

Dacă ai sindromul Alpha-gal, l-ai făcut de la o căpușă Lone Star. Acest lucru poate duce la o alergie la carne roșie.

„Alfa-gal (galactoză-α-1,3-galactoză) este o moleculă de zahăr care se găsește la mamifere și nu se găsește la pești, păsări, reptile sau oameni”, explică dieteticianul Jonathan Valdez, RDN, proprietar al Genki Nutrition și un purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică de Stat din New York.

Consumul de carne roșie poate provoca urticarie, greață, vărsături, arsuri la stomac, diaree, tuse, scădere a tensiunii arteriale, dureri severe de stomac și umflare a buzelor, ochilor sau gâtului.

Persoanele cu boli de inimă

Persoanele cu boli de inima ar trebui să fie foarte precaute la consumul lor de carne roșie.

„De exemplu, o persoană cu boli de inimă poate avea deja o acumulare de placă nesănătoasă în arterele sale. Ar trebui să aibă o dietă foarte săracă în orice tip de grăsimi nesănătoase, cum ar fi grăsimile saturate sau trans, care ar putea provoca și mai multă acumulare de plăci”, spune Ehsani.

Această acumulare de plăci, dacă este îngustată și mai mult, poate duce la evenimente fatale sau aproape fatale, cum ar fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Cei cu afecțiuni cardiace sunt pe lista de oameni care nu ar trebui să mănânce carne roșie.

Persoanele cu boală renală avansată (stadiile 3-5, nu sub dializă)

Dietele bogate în proteine atunci când rinichii nu funcționează bine ar putea face mai mult rău decât bine, spune Valdes.

„Este posibil să fie nevoie să scazi aportul între 0,6-0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate, în funcție de funcția rinichilor tăi. Dacă te confrunți cu această afecțiune, consultă un nutriționist dietetician pentru a te ajuta în stabilirea unui regim alimentar.”

Persoanele cu istoric familial de anumite tipuri de cancer

Potrivit lui Ehsani, au existat cercetări care indică faptul că consumul frecvent de carne roșie și carne procesată aduce cu sine un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon.

„Prin urmare, persoanele cu antecedente familiale de cancer de colon ar trebui probabil să fie mai precaute când vine vorba de carne roșie”, spune Ehsani.

„Un nou studiu a constatat că carnea roșie și carnea procesată pot provoca daune genetice. Acestea ar putea cauza și cancer de colon”. Și aceștia sunt pe lista de oameni care nu ar trebui să mănânce carne roșie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×