Deși este cunoscută drept „vitamina soarelui” datorită modului în care este produsă în organism prin expunerea la lumina solară, vitamina D nu este importantă doar pentru sănătatea oaselor, ci și pentru un somn odihnitor.
Deficiența acestei vitamine ar putea fi cauza insomniilor tale
Conform cercetărilor recente, deficitul de vitamina D este asociat cu un somn de slabă calitate și cu o durată redusă a acestuia. Cercetătorii au descoperit o legătură puternică între vitamina D și somn, observând că persoanele care suferă de privare de somn au niveluri mai scăzute de vitamina D comparativ cu cele care dorm bine. Studiul sugerează că deficitul de vitamina D poate fi asociat cu un somn fragmentat și de scurtă durată.
Aceasta nu este prima dată când cercetătorii au evidențiat această conexiune. Un studiu din 2020 a descris vitamina D ca având un „rol promițător în tulburările de somn”. O cercetare din 2014 a sugerat că lipsa acestei vitamine ar putea fi legată de apneea obstructivă în somn.
Vitamina D și importanța ei pentru organism
Vitamina D, prezentă în alimente grase și produsă de piele sub acțiunea soarelui, contribuie la sănătatea oaselor și dinților, sprijină sistemul imunitar și ajută la buna funcționare a organismului.
Un aspect esențial al vitaminei D este legătura sa cu expunerea la lumina solară. Lumina naturală ajută la reglarea ceasului biologic intern. Lipsa acesteia poate afecta atât nivelurile de vitamina D, cât și ritmul circadian. Așadar, un stil de viață care presupune prea puțină expunere la soare poate afecta atât producția de vitamina D, cât și capacitatea ta de a avea un somn odihnitor.
Vitamina D se împarte în două tipuri:
- D2 – găsită în plante.
- D3 – prezentă în alimente de origine animală și sintetizată de piele prin expunerea la soare.