Reclamă

Iei suficientă vitamina D? Ce implicații pentru sănătate are o deficiență a “vitaminei soarelui“

Iei suficientă vitamina D? Supranumită și “vitamina soarelui”, vitamina D este cea pe care organismul nostru o produce când ne expunem la lumina solară. Ea este vitală pentru sănătatea organismului.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 22 februarie 2024, 8:31

Este esențială pentru oase și dinți sănătoși, reglarea inflamației, susținerea sistemului imunitar, având și alte implicații pentru sănătate. Deficiența acestei vitamine poate antrena consecințe serioase asupra sănătății tale, avertizează specialiștii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O nouă cercetare, prezentată la conferința Asociației Americane pentru Inimă în cadrul sesiunilor științifice din 2023, sugerează că doza recomandată de medici ar putea fi prea scăzută pentru a atinge nivelurile optime la anumite persoane, în special la cele cu afecțiuni cardiace.

Iei suficientă vitamina D?

Un studiu american a inclus 632 de participanți, care au suferit un atac de cord sau alt tip de afecțiune cardiovasculară, notează NewYorkPost. Un grup de participanți a primit îngrijirea medicală standard,  iar un altul suplimente de vitamina D pentru a atinge valoarea de 40 nanograme de vitamina D per millilitru (ng/mL).

Rezultatele preliminare au indicat că majoritatea oamenior au nevoie de niveluri semnificative de suplimente de vitamina D pentru a atinge acest nivel. De fapt, 51% dintre participanți au avut nevoie de 5.000 – 8.000 unități internaționale (UI). De 10 ori mai mult decât valoarea prezentă de 600 UI la majoritatea oamenilor. Iar 14.6% din participanți au avut nevoie de 10.000 UI sau peste pentru a atinge un nivel optim.

Așadar, nivelurile recomandate de vitamina D pot fi inadecvate, sugerează studiile de dată recentă. Alte studii anterioare au descoperit o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și un risc mai ridicat de atac de cord sau de atac vascular cerebral. Totuși, motivele din spatele acestei asocieri nu sunt clare, precizează cardiologul Cheng-Han Chen pentru Medical News Today.

Reclamă

Deficiența de vitamina D poate genera afecțiuni serioase

În copilărie, când creșterea oaselor e rapidă, vitamina D e esențială. Deficiența ei poate cauza rahitism. E o disfuncție a țesuturilor osoase care poate duce la oase și articulații deformate, inclusiv picioare picioare strâmbe. Anumite alimente ca peștele gras, ouăle și brânza, conțin vitamina D.

La majoritatea oamenilor, pe termen scurt, deficiența de vitamina D nu vine cu simptome severe. Totuși deficiențele cronice pot provoca hipocalcemie (o boală a a deficienței de calciu) sau hiperparatiroidismul (glandele paratiroide creează un dezechilibru hormonal), potrivit Medical News Today.

Reclamă

Aceste afecțiuni pot duce la fragilitate osoasă și osteoporoză, durere osoasă, spasm muscular, slăbiciune și durere musculare, oboseală și redoare articulară. Dacă deficiența de vitamina D continuă perioade lungi, poate duce la probleme autoimune, cancer de prostată și de colon. Dar și la boli neurologice, infecții și complicații la naștere.

Există o legătură directă cu riscul unor boli cardiovasculare

Unii experți apreciază că receptorii vitaminei D în celule, prin intermediul sistemului vascular, sunt implicați în inflamația vaselor de sânge. Inflamația la rândul ei poate provoca boala cardiacă, continuă dr. Chen.

Dacă studiul derulat în prezent va arăta că atingerea unui nivel de vitamina D de peste 40 ng/mL reduce riscul unor efecte cardiovasculare adverse, medicii ar trebui să fie mai implicați în testarea și remedierea nivelurilor reduse de vitamina D, apreciază dr. Heidi May,  co-autor al studiului.

Joacă un rol important la nivelul sistemului imunitar

Vitamina D este o vitamină esențială. Organismul o produce când pielea este expusă la razele ultraviolete ale luminii solare. Poate fi găsită în anumite alimente și suplimente alimentare. S-a demonstrat științific că vitamina D joacă un rol important la nivelul sistemului imunitar. Poate reduce riscul bolilor autoimune ca diabetul, astmul și artrita reumatoidă.

Joacă un rol vital în mineralizarea oaselor, procesul care durează toată viața și prin care mineralele – în special calciul și fosforul – sunt adăugate în țesutul osos pentru a-l ajuta să se întărească și să crească. Recomandările actuale pentru aportul de vitamina D sunt:

  • Copiii până la 12 luni: 400 UI
  • Copii și adulți între 1 – 70 ani: 600 UI
  • Adulți peste 70 de ani: 800 UI
  • Femei însărcinate sau care alăptează: 600 UI.

Lipsa ei duce la fragilitate osoasă

Majoritatea cantității de vitamina D este creată de organism atunci când razele ultraviolete ating pielea. Apoi vitamina este stocată în celulele grase din organism. Persoanele cu riscul nivelurilor scăzute de vitamina D — inclusiv cele cu dizabilități, copiii mici, vârstnicii și toți cei care trăiesc  la latitudini îndepărtate nordice și sudice în timpul iernii – au, de asemenea, un risc de scădere a densității osoase. Așadar un risc crescut de fracturi.

Persoanele cu o piele mai închisă au mai multă melanină. Deci mai puțină lumină UV este absorbită pentru a produce vitamina D, potrivit UCLA Health. În consecință, acestea au nevoie de mai multă expunere solară pentru a produce vitamina D decât persoanele cu o piele mai deschisă la culoare.

Un studiu a arătat că în timpul verii, cu numai 25% din corp expus luminii solare, în jur de 8-10 minute de lumină solară la miezul zilei produc cantitatea recomandată de vitamina D. Însă iarna, cu doar 10% din corp expus datorită temperaturilor mai scăzute, sunt necesare aproape două ore de expunere la soare la miezul zilei pentru a produce suficientă vitamina D.

În timpul iernii, când nu te poți expune la soare, unele cercetări arată că poți beneficia de suplimente cu vitamina D. Există multe alimente care conțin vitamina D, în special peștele gras (somon, macrou și ton), gălbenușurile de ou, brânză, ficat de vită, ciuperci, lapte fortificat cu vitamina D, cereale, suc de fructe etc.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×