Dincolo de fortificarea sistemului osos, calciul joacă un rol în alte funcții ale corpului, inclusiv coagularea sângelui și funcția nervoasă. Dacă ai în plan să crești aportul în organism, ai mai jos o listă cu alimentele bogate în calciu.
Alimente sănătoase bogate în calciu
Calciul este un nutrient esențial care contribuie la structura și procesele organismului. Acest mineral este implicat în următoarele funcții:
- Construirea și menținerea oaselor puternice
- Contracția musculară, inclusiv mușchii inimii
- Coagularea sângelui
- Controlul tensiunii arteriale
- Circulația sângelui
- Reglarea hormonală
De asemenea, este important de menținut că vitamina D este necesară pentru a ajuta organismul să absoarbă eficient calciul.
În timp ce calciul vine sub formă de supliment, este disponibil și în alimente accesibile și versatile.
Iaurt fără grăsimi
Atât iaurtul grecesc, cât și cel obișnuit sunt surse bune de calciu. O porție de iaurt simplu grecesc cu conținut scăzut de grăsimi oferă 197 de miligrame de calciu. Încearcă iaurt cu granola și fructe de pădure sau consumă-l cu condimente și ulei de măsline.