Reclamă

Alimente sănătoase bogate în calciu. Ce să consumi ca organismul să funcționeze corect

Un mineral esențial, aproximativ 99% din aportul de calciu al organismului se găsește în oase și dinți, iar restul de 1% din calciu se găsește în sânge, mușchi și alte țesuturi. Oricât de important este acest mineral, sunt mulți oamenii care nu îl consumă în mod regulat ca să nu se confrunte cu deficit. Ai mai jos o listă cu alimente sănătoase bogate în calciu pe care să le incluzi în dieta ta.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 12 decembrie 2023, 7:18

Dincolo de fortificarea sistemului osos, calciul joacă un rol în alte funcții ale corpului, inclusiv coagularea sângelui și funcția nervoasă. Dacă ai în plan să crești aportul în organism, ai mai jos o listă cu alimentele bogate în calciu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente sănătoase bogate în calciu

Calciul este un nutrient esențial care contribuie la structura și procesele organismului. Acest mineral este implicat în următoarele funcții:

  • Construirea și menținerea oaselor puternice
  • Contracția musculară, inclusiv mușchii inimii
  • Coagularea sângelui
  • Controlul tensiunii arteriale
  • Circulația sângelui
  • Reglarea hormonală

De asemenea, este important de menținut că vitamina D este necesară pentru a ajuta organismul să absoarbă eficient calciul.

În timp ce calciul vine sub formă de supliment, este disponibil și în alimente accesibile și versatile.

Reclamă

Iaurt fără grăsimi

Atât iaurtul grecesc, cât și cel obișnuit sunt surse bune de calciu. O porție de iaurt simplu grecesc cu conținut scăzut de grăsimi oferă 197 de miligrame de calciu. Încearcă iaurt cu granola și fructe de pădure sau consumă-l cu condimente și ulei de măsline.

Lapte

Reclamă

O cană de 200 de ml de lapte de vacă cu conținut scăzut de grăsimi oferă 310 miligrame de calciu, iar o ceașcă de lapte de vacă fără grăsimi oferă 325 de miligrame de calciu.

Este esențial să ții cont de importanța opțiunilor de lapte vegetal, în special dacă ai o alergie sau intoleranță la lactate. Poți consuma lapte de migdale, care poate oferi 482 miligrame de calciu într-o porție de 200 de ml și laptele de soia care poate furniza 301 miligrame de calciu într-o porție de 200 ml.

Brânză cu conținut scăzut de grăsimi

Brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi care merită menționate sunt brânza mozzarella parțial degresată, care furnizează 74 de miligrame de calciu într-o porție de 28 de grame, iar cheddar cu conținut scăzut de grăsimi și brânza colby furnizează ambele 116 miligrame de calciu într-o porție tot de 28 de grame . O altă opțiune este brânza de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, care oferă 227 de miligrame de calciu per cană.

Soia

O cană de boabe de soia gătite oferă 261 de miligrame de calciu. De asemenea, boabele de soia sporesc conținutul de proteine într-o varietate de feluri de mâncare, de la supe și salate până la burgeri.

Tofu este un aliment pe bază de soia care poate fi folosit ca alternativă proteică vegetală la carne. O porție de 100 de grame de tofu crud și ferm preparat cu sulfat de calciu are 683 de miligrame de calciu.

Semințe chia

Semințele de chia sunt o altă variantă plină de nutrienți, care furnizează 179 de miligrame de calciu per porție de 30 de grame. Amestecă semințele de chia în iaurt sau ovăz sau încorporează-le în smoothie-uri și produse de patiserie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×