Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai verde în fiecare zi

Ceaiul verde este o băutură extrem de populară, un elixir natural de care oamenii se bucură de mii de ani. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai verde în fiecare zi.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 11 decembrie 2023, 7:59 / Actualizat: 13 decembrie 2023, 13:50

Experții ne explică ce cantitate e optim să consumăm, fără să riscăm posibile efecte adverse. Integrat în dieta ta în mod regulat, ceaiul verde poate fi un aliat de neprețuit al sănătății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai verde

Ceaiul verde are multiple beneficii pentru sănătate. Consumat în cantități optime, ceaiul te poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea. Descoperă mai jos la ce concluzii au ajuns specialiștii de peste hotare. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai verde în fiecare zi

Poate reduce inflamația din organism

Inflamația este reacția naturală a organismului contra rănilor și infecției. Din păcate, inflamația prelungită poate deveni cronică și se poate acumula în organism, ducând la o serie de disfuncții serioase de sănătate precum boli cardiace, hipertensiune arterială, diabet și cancer.

Din fericire, o ceașcă de ceai verde poate fi utilă în controlul inflamației de ansamblu acumulată în organism.

Reclamă

Ceaiul verde are un profil antioxidant excelent. Este bogat în polifenoli, care vin cu proprietăți suplimentare antioxidante și antiinflamatorii. Un studiu din 2022 condus de echipa Ohio State University, care a inclus 40 de participanți, a arătat că extractul de ceai verde a scăzut nivelul de zahăr, precum și inflamația și permeabilitatea intestinelor atât la persoane sănătoase cât și la cele care prezentau sindrom metabolic.

Susține funcția creierului

Potrivit American Heart Association, consumul de ceai verde îmbunătățește funcția creierului datorită L-teaninei, un aminoacid. Acesta întărește memoria și reduce anxietatea.

Reclamă

Un studiu din 2012 publicat de Neuropharmacolpgy a demonstrat că la oamenii care au luat 100 miligrame de L-teanină s-au semnalat mai puține erori de atenție față de cei din grupul placebo.

Poate reduce zahărul din sânge și nivelurile de colesterol

Ceaiul verde poate apăra împotriva bolilor cardiace prin stimularea colesterolului sănătos. Studiile au arătat și că poate reduce zahărul din sânge, ajutând la prevenția împotriva diabetului de tip 2.

Un studiu din 2018 a sugerat că ceaiul pare să încetinească creșterea naturală a HDL, numit în genere colesterol „bun”. În egală măsură, acesta este apt să reducă LDL, colesterolul „rău”. Experții consideră că catehinele, un tip de antioxidant conținut în ceaiul verde, poate fi responsabil pentru acest efect, potrivit Eatingwell.

Ajută digestia

Ceaiul verde poate atenua simptomele disfuncțiilor gastrointestinale și ușura balonarea prin eliminarea acumulării de gaze din intestine. Potrivit unui studiu prezentat în Microbiology & Immunology, 10 voluntari care nu beau regulat ceai verde l-au consumat timp de 10 zile, apoi s-au oprit 7 zile.

Rezultatele au probat că proporția de Bifidobacteria (un tip de bacterie bună din intestine) a crescut proporțional cu consumul de ceai verde. În consecință, consumul de ceai verde poate acționa ca prebiotic, îmbunătățind mediul din colon.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai verde. Poate reduce riscul apariției de cancer

Antioxidanții din ceaiul verde și în special polifenolii ajută la protejarea celulelor în fața deteriorării oxidative, factor care contribuie la mai multe boli cronice și la cancere. Polifenolii pot ajuta în prevenția formării radicalilor liberi având ca efect moartea celulelor, ceea ce în final reduce riscul de cancer.

În plus, potrivit unei analize din 2019 publicată în revista Medicine, persoanele care obișnuiesc să bea ceai verde au un risc cu 17% mai mic de a dezvolta cancer de sân comparativ cu cele care nu consumă această băutură.

Care e cantitatea optimă recomandată de specialiști

Nu trebuie ignorat că acest ceai e similar băuturilor cu cofeină. A bea prea mult poate genera simptome ca anxietate, agitație, nervozitate, durere de cap, amețeală, valori crescute ale ritmului cardiac sau tulburări de somn.

Potrivit FDA (Food and Drug Administration, instituția care reglementează regimul medicamentelor și suplimentelor alimentare în SUA), se recomandă maxim 10 cești de ceai verde pe zi, similar cantității de cofeină considerată optimă pentru un consum zilnic la adulții sănătoși.

De asemenea, trebuie ținut cont că beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde pot fi diminuate prin consumul de zahăr sau miere în exces. De aceea este de preferat să îndulcești ceaiul verde cu o felie de lămâie și să renunți la îndulcirea lui cu zahăr sau miere.

Importantă este și modalitatea de preparare a ceaiului verde. Apa trebuie să fie caldă, dar să nu fie adusă la punctul de fierbere.

Apa fierbinte poate reduce proprietățile plantei, iar gustul poate deveni amar. Infuzia frunzelor sau a pliculețelor cu ceai verde trebuie să dureze 3 minute.

Efecte adverse ale consumului de ceai verde

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai verde. Consumul a 3-5 cești pe zi este sigur pentru păstrarea tuturor beneficiilor pentru sănătate pe care acest ceai le oferă, fără potențiale riscuri.

Momentul ideal pentru a sorbi o ceașcă de ceai verde este dimineața sau la începutul după-amiezii, căci cofeina nu va avea impact asupra rutinei unui somn sănătos. De asemenea, îl poți consuma la 1-2 ore după mese, căci ajută digestia.

Persoanele cu deficiență de fier trebuie să limiteze sau să evite total consumul de ceai verde. Taninurile din ceai pot împiedica absorbția fierului în tractul digestiv.. Pe de altă parte, cei care trebuie să evite cofeina ar trebui să evite și ceaiul verde. În locul lor pot opta pentru ceaiuri complet fără cofeină, cum ar fi cel de izmă bună sau mușețel.

În concluzie, ceaiul verde este deosebit de benefic pentru sănătate, însă moderația este secretul. Astfel vei evita potențialele efecte adverse și vei transforma consumul regulat al acestei băuturi reconfortante și savuroase într-un stil de viață sănătos.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×