Reclamă

Ce se întâmplă cu digestia dacă mănânci unt de arahide. Specialiștii au spulberat toate miturile

Digestia este unul dintre capitolele enigmatice legate de sănătate. Multe mituri s-au construit pe seama ei. Iată, potrivit specialiștilor, ce se întâmplă cu digestia dacă mănânci unt de arahide.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 11 decembrie 2023, 7:29

În acest articol, veți afla cum au demontat specialiștii unul dintre cele mai vehiculate mituri legate de digestie. Vei descoperi mai multe despre legătura dintre untul de arahide și constipație. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă cu digestia dacă mănânci unt de arahide

Untul de arahide este o sursă perfectă de fibre alimentare, proteine din plante și grăsimi nesaturate. Astfel devine un instrument util în prevenirea și ameliorarea constipației, relatează Eatingwell.

„Poate ajuta la atenuarea constipației întrucât conține o cantitate de grăsimi concentrate, care stimulează reflexul gastrocolic în intestinul gros, promovând motilitatea”, spune Kaytee Hadley.

Dacă te confrunți cu constipația, sugerează Hadle, începe să te bucuri progresiv de beneficiile untului de arahide. Adaugă una sau două linguri și dacă nu e suficient, crește aportul de grăsimi de peste zi incluzând alimente bogate în grăsimi ca avocado, ulei de măsline, pește gras, alune și semințe.

Fibrele se numără printre nutrienții-vedetă în prevenirea și tratarea constipației. Untul de arahide este o bună sursă de carbohidrați care atenuează constipația; are un mix de fibre solubile și insolubile care accelează timpul de tranzit. 

Reclamă

Totuși, atenționează Wan Na Chun, unele varietăți de unt de arahide înalt procesate pot conține mai puține fibre și mai multe zaharuri adăugate.

Însă pot conține și uleiuri hidrogenate în cantitate mai mare decât unt de arahide, ceea ce contribuie la constipație. Așadar, e bine să verifici lista de ingrediente când faci cumpărături.

Dacă eticheta specifică numai arahide și sare, este mai probabil să fie bogat în fibre și deci poate fi util în constipație. 

Reclamă

Ce trebuie să mai știi despre untul de arahide

În general, nu este greu de asimilat de către stomac. Arahidele îl ajută să le tolereze mai bine decât alte fructe nucifere în cazul celor care suferă de sindromul colonului iritabil. Totuși, fiind o sursă optima de fibre, arahidele pot genera disconfort în cazul celor cu disfuncții gastrointestinale sau cu un consum modic de fibre.

Pe de altă parte, a mânca prea mult unt de arahide fără a-l alterna cu alte alimente poate duce la un aport nutritional dezechilibrat.

Deși este foarte nutritiv, ideal este să fie combinat cu cereale integrale, fructe, legume și alte surse alimentare bogate în nutrienți. Astfel îți vei satisface toate nevoile nutritive.

Nu uita că fibrele nu sunt singurul remediu de ajutor în cazul constipației. Adăugarea mai multor lichide în rutina ta alimentară și mișcarea zilnică stimulează o digestie sănătoasă și regulată

Însă dacă exagerezi cu fibrele, riști constipația, mai ales dacă nu crești și consumul de lichide. Acest lucru e valabil mai ales în cazul în care crești brusc aportul tău de fibre.

Potențiale efecte adverse

Dacă ești alergică la arahide, consumul lor poate duce la anafilaxie, un răspuns alergic cu potențial fatal. Alte simptome ale alergiei la unt de arahide includ voma, crampe stomacale, indigestie, dificultăți de respirație, hârâit în gât, urticarie, umflături, amețeală și confuzie.

Dacă ai mai degrabă intoleranță la arahide, consumul regulat de unt de arahide poate cauza constipație, explică Chun, în special dacă nu consumi suficiente fibre dietetice și fluide pe parcursul zilei. Dacă ai alergie, cel mai bine e să eviți complet arahidele. 

Benefic pentru sănătate sau junk food

În ultima vreme, untul de arahide a fost în centrul unor controverse publice provocate de siguranța sa, notează verywellhealth. Astfel, unii specialiști au criticat conținutul său dezechilibrat de sare, zahăr adăugat și uleiuri nesănătoase.

Însă alegerea unui produs de calitate și cât mai natural, atestat de datele de pe eticheta sa, ar putea elimina potențialii factori de risc.

Ca indiciu general, eticheta trebuie să fie cât mai săracă în ingrediente. În orice caz, trebuie avut grijă ca zahărul adăugat pe care îl include să nu depășească 10% din aportul zilnic de caloric. De asemenea, trebuie să fii atentă să nu depășești un consum de două linguri pe zi, căci oferă 3,23 grame de grăsimi saturate.

Alte componente de pe etichetă care trebuie evitate sunt uleiurile și îndulcitorii. E bine de știut că untul de arahide cu un conținut redus de grăsimi va avea cel mai probabil sare și zahăr suplimentare.

Alternative vegane interesante la untul de arahide

Dacă vizezi mai puține calorii și mai puține grăsimi, pudra de arahide este o opțiune viabilă. Din ea poți prepara o pastă, deși nu va avea același gust ca untul de arahide.

O altă opțiune interesantă este pudra de migdale, care conține 19 grame de grăsimi și 5 grame de proteine. Conține grăsimi sănătoase, vitamine ca vitamina E, magneziu și calciu.

Untul de caju conține 16 grame de grăsimi și 6 grame de proteine. Conține grăsimi sănătoase și este o bună sursă de fier. Alte alternative recomandate de nutriționiști sunt untul de macadamie și untul de nuci. Pentru gusturi mai rafinate, poți lua în calcul și untul de fistic.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×