Cu toate acestea, este important de reținut că există o mare diferență între carnea roșie, în general, și carnea roșie procesată.
Potrivit Healthline, deși carnea roșie este asociată un risc crescut de apariție a bolilor de inimă, carnea roșie procesată poate avea efecte și mai dure asupra organismului.
Colesterol crescut
Una dintre problemele mai complicate pe care le poți avea din cauza consumului de carne roșie este colesterolul ridicat. Acesta poate cauza și alte probleme de sănătate.
Mai exact, un studiu din 2019 publicat în „The American Journal of Clinical Nutrition” a constatat că atât carnea roșie, cât și cea albă, consumate în exces, pot crește nivelul colesterolului din organism.
Nu există o modalitate reală de a evita grăsimea din carnea roșie. Sfatul medicilor este să elimini, pe cât posibil, grăsimile saturate din alte alimente.
Diabet
Mai multe studii au făcut legătura dintre apariția diabetului și consumul excesiv de carne roșie. În 2010, cecetători ai Departamentului de Epidemiologie al „ Școlii de Sănătate Publică din Harvard” au ajuns la următoarea concluzie:
Consumul de carne procesată, dar nu de carne roșie, este asociat cu o incidență mai mare a bolii coronariane și a diabetului zaharat.
Un alt studiu de la Duke-NUS Medical School, realizat în 2017, a raportat că un „aport mai mare de carne roșie și de păsări de curte este asociat cu un risc semnificativ crescut în dezvoltarea diabetului zaharat, care este parțial atribuit conținutului lor mai ridicat de fier.”
Probleme cu intestinul
O bună funcționare a intestinului înseamnă și un sistem imunitar puternic. Explicația specialiștilor este aceea că microorganismele din intestin sunt esențiale pentru un corp sănătos. Medicului de familie Dr. Joel Fuhrman a vorbit pentru HuffPost despre efectele negative ale consumului de carne roșie asupra sănătății intestinelor.
Consumul de carne roșie îți expune inutil corpul la agenții cancerigeni. Pe lângă acest lucru, compromiți în egală măsură și fluxul de sânge, iar nivelul stresului oxidativ crește considerabil. Cu alte cuvinte, consumi un aliment care nu oferă niciun fel de hrană organismului tău.
În cazul în care consumi carne roșie în fiecare zi, ai grijă să îți asiguri aportul de alimente benefice pentru intestin. Ai putea lua în calcul chiar administrarea unor probiotice.
Cancer
Carnea roșie care ar putea duce la apariția diferitelor tipuri de cancer este cea procesată. Este vorba despre acele cărnuri afumate, tratate cu nitrați, conservanți sau diverse alte substanțe chimice.
Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă asupra cărnii roșii procesate, pe care a clasificat-o ca fiind în „Grupul 1, cancerigen pentru oameni.”, scrie TheList.com.
Este recomandată scăderea cantității de carne roșie procesată pe care o consumi. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să o îndepărtezi complet din rutina alimentară.
Accident vascular cerebral
Consumul de carne în exces a mai fost asociat și cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
Un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică din Harvard, în anul 2011, a constatat că „bărbații care consumau mai mult de două porții de carne roșie zilnic aveau un risc de accident vascular cerebral cu 28% mai mare decât cei care consumau aproximativ o treime din porție, în fiecare zi”.
Carnea roșie nu este neapărat un declanșator automat pentru accidentul vascular cerebral. Nu trebuie să o elimini complet din alimentație. Încearcă doar să o consumi cu moderație și să ai grijă să te menții în formă.