Conform publicației Healthline.com, acest acid poate să prevină apariția acneei prin curățarea bacteriilor care ar putea să se strângă la nivelul porilor tăi. Acidul azelaic se aplică direct pe piele și poate să vină sub diferite texturi în funcție de brand-ul care îl produce.
Ce este acidul azelaic
Acidul azelaic este o substanță folosită pentru îngrijirea tenului și este considerată a fi o substanță activă. Deși ajută la reducerea petelor pigmentare și este folosit chiar pentru a preveni acneea, acesta trebuie introdus în rutina de skin care în funcție de recomandările medicului specialist.
Cele mai multe produse de îngrijire conțin cantități mici de acid azelaic, însă efectul acestora este la fel de bun. De regulă este nevoie de mai mult timp pentru ca acidul zelai să-și facă efectele vizibile. Însă introdus în mod corect într-o rutină de îngrijire, acesta poate să facă minuni pentru tenul cu imperfecțiuni. Datorită proprietăților sale, el va oferi pielii un aspect luminos. Produsul acționează ca un exfoliant și accelerează procesul de regenerare al tenului.
Beneficiile acidului azelaic
Acidul azelaic are nenumărate beneficii. El funcționează prin curățarea porilor de bacteriile care pot cauza iritații sau erupții. Totodată, reduce inflamația, astfel încât acneea va deveni mai puțin vizibilă. La nivel celular, acidul încurajează procesul de vindecare rapidă al pielii, astfel că cicatricile pot fi reduse în mod vizibil.
Înainte de a aplica acidul este extrem de important să aveți tenul foarte bine curățat. Acidul trebuie aplicat pe zona cu probleme, iar apoi masată zona respectivă până ce se va usca. Este foarte important să se evite folosirea produselor iritante, scrie publicația Healthline.com.
Un alt lucru benefic pe care acidul azelaic îl face ține de apariția petelor. Acesta previne sinteza melaninei, capacitatea pielii de a produce pigmenți care pot varia nuanța pielii tale.
În cazul inflamațiilor sau a hiperpigmentarii anumitor zone ale pielii, acest produs poate fi un aliat de nădejde. Un studiu realizat în 2011 a demonstrat că acidul azelaic poate trata acneea în timp ce uniformizează tenul și îi conferă la loc luminozitatea.
Mai mult, acidul azelaic poate fi folosit pentru a oferi luminozitate pielii. Studiile au demonstrat că acidul azelaic poate fi un tratament folositor în combaterea simptomelor rozaceei, confundată deseori de multe persoane cu o altă afecțiune a tenului, cuperoza.
Precauții și posibile efecte secundare
Acidul azelaic poate provoca și câteva reacții adverse. Printre acestea se numără furnicăturile de la nivelul pielii, decojirea pielii la nivel local și roșeață în zona unde a fost aplicat.
Reacțiile adverse mai puțin frecvente includ descuamarea pielii, senzația de strângere, urticarie, mâncărime, febră. Produsul trebuie folosit la recomandarea medicului specialist. Dacă apar efecte adverse, atunci va fi necesar un nou consult cu medicul. După folosirea acidului azelaic este extrem de important să se aplice SPF. Acidul poate să subțieze pielea care devine sensibilă și predispusă la daunele solare.