Reclamă

Ce cauzează apariția firelor de păr în bărbie. Ce poți face pentru a scăpa de ele

Te-ai întrebat vreodată ce cauzează apariția firelor de păr în bărbie? Experții îți vin în ajutor și explică de ce acesta sunt frecvente atunci când înaintezi în vârstă. Iată ce poți face pentru a le îndepărta și pentru a estompa apariția lor.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 31 iulie 2024, 6:03 / Actualizat: 31 iulie 2024, 10:07

De la moștenirea genetică la hormoni, există mai multe motive pentru care s-ar putea să observi apariția firelor de păr în bărbie. Cele mai multe femei consideră prezența firelor de păr pe bărbie sau pe linia maxilarului ca fiind deosebit de supărătoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce cauzează apariția firelor de păr în bărbie

În ciuda faptului că este un rezultat normal al numeroaselor schimbări hormonale, multe culturi asociază părul facial cu masculinitatea. Ceea ce unii consideră o simplă mustață poate fi devastatoare pentru conceptele altora.

Un studiu din 2006 a constata că femeile care trăiesc cu păr facial nedorit au un nivel ridicat de anxietate și depresie.

Părul facial la femei nu este o caracteristică uniformă. Unele femei au o pilozitate crescută în mod natural. Acest lucru înseamnă că creșterea „normală” a părului poate fi naturală la unele femei, în timp ce la altele ar putea indica o problemă de sănătate.

Medicii endocrinologi spun că firele de păr fine pe care le avem în mod obișnuit pe față sunt complet normale și diferă de la o persoană la alta. Părul mai gros, mai lung, mai întunecat și cu o rădăcină puternică poate fi determinat și de anumite probleme de sănătate.

Reclamă

Modificările hormonale pot transforma puful în acest tip de păr. Atunci când trecem prin pubertate producem mai mulți hormoni.

Corpul începe să producă mai mulți androgeni, cunoscuți sub numele de homri sexuali sau hormoni masculini. Indiferent de sexul biologic al unei persoane, vom experimenta transformarea pufului în fire de păr groase la un moment dat în viață.

Puful se transformă în păr terminal în zonele dependente de androgeni ale corpului, axile și în zona genitală. Pe măsură ce nivelul de androgeni crește, crește și cantitatea de păr de pe față și corp. Când nivelul hromnal fluctuează, cantitate și tipul de păr de pe corp se poate schimba.

Reclamă

La femei, aceste fluctuații hormonale apar pe tot parcursul vieții, inclusiv în perioada pubertății și a menopauzei.

De ce apar firele de păr pe măsură ce înaintezi în vârstă

Pentru femei, creșterea părului pe bărbie și maxilar poate fi o parte a îmbătrânirii. Schimbările hormonale care vin cu menopauza îți pot afecta tot corpul, spun specialiștii.

Deși poate fi neplăcut, nu este obișnuit să simți că textura părului tău se schimbă. Dacă aceste schimbări au loc foarte repede, ele ar putea fi un motiv de îngrijorare și evaluare medicală.

O mare parte dintre persoanele care au păr în bărbie ajung să descopere că acest lucru se datorează unui dezechilibru hormonal. Atunci când corpul produce prea mulți androgeni, cum ar fi testosteronul, poate provoca creșterea părului în zona feței.

Sindromul ovarelor polichistice este asociat, de asemenea, cu creștere a firelor de păr în bărbie. Această afecțiune endocrină este tot mai frecventă în rândul femeilor și poate provoca o gamă largă de complicații.

Sindromul ovarelor polichistice poate perturba sistemul endocrin, provocând o supraproducție de androgeni.

Acest dezechilibru poate provoca creșterea părului în zone dependente de androgeni și căderea părului scalpului. Moștenirea genetică este un alt motiv pentru care poți sesiza fire nedorite de păr în bărbie. Nu în ultimul rând părul excesiv poate fi asociat cu sindromul Cushing.

Creșterea excesivă a părului de pe față și din alte zone este un simptom comun al unei afecțiuni rare numite sindromul Cushing.

Persoanele cu Cushing au prea mult cortizol în organism, fie pern că organismul lor produce prea mult hormon, fie ca un efect secundat al unui medicament, scrie Parade.com.

Opțiuni de îndepărtare a părului din bărbie

Fiecare femeie are un nivel diferit al confortului cu propria imagine. Unii oameni nu văd ca fiind deranjate câteva fire de păr în bărbie, în timp ce alții îl consideră o adevărată problemă estetică.

Nivelul de confort al femeii este extrem de important. În funcție de cât de mult păr facial ai, mulgerea fiecărui fir de păr individual cu penseta poate fi ceea mai ușoară opțiune. Dermaplaning poate fi o altă opțiune pentru a îndepărta părul nedorit din bărbie.

Epilarea cu ceară sau cu care te poate ajuta, de asemenea, să indepartezi firele de păr nedorite din barbie. Crema depilatoare poate reprezenta o metodă utilă de îndepărtare a firelor de păr din bărbie în timp ce unele femei pot prefera epilarea cu laser.

Indiferent de metoda pe care o alegi, specialiștii spun că este important să te consulți înainte cu medicul tău specialist pentru a putea determina și cauza apariției firelor de păr în bărbie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Supă de linte alături de ingredientul care te ajută să reduci balonarea
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
2
Trei mereu copate puse pe o farfurie festivă
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
3
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
O femeie care bea băutura proteică care te ajută să pierzi în greutate
Sănătate
Băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Cum reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile
Aceasta este băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Celebritățile susțin că reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile cu ajutorul ei. Victoria Beckham este una...
5
Crinul păcii pus pe pervazul geamului pentru a face flori frumoase
Timp liber
Unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori. Locul din casă unde îi merge cel mai bine
Te-ai întrebat vreodată unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori? Acest loc din casă promite să prelungească durata de viață a plantei tale. Descoperă și tu unde îi merge cel...
PARTENERI
×