În noaptea de 23 spre 24 iunie, credincioșii merg la biserică și se roagă pentru ei și oamenii pe care îi cunosc. Cei mai mulți oameni spun că e bine să duci flori la biserică și să le pui la icoane pentru a avea parte de sănătate și bunăstare pe tot parcursul anului.
Cine sunt Sânzienele
Sânzienele sunt zâne bune, iele, dar se supără ori de câte ori tradiția și sărbătoarea nu le sunt respectate cu sfințenie. Atunci ele se împrietenesc cu Rusaliile, care sunt zâne rele.
În noaptea dintre 23 și 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele fac o horă. În tradiția populară se spune că în locul în care ele își fac dansul va arăta ca și cum ar fi ars și nu va mai rodi nimic acolo, scrie playtech.ro.
Sărbătoarea de Sânziene e trecută cu cruce roșie în calendar.
Sărbătoarea Sanzienelor mai este denumită și „Amuțitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, oprindu-se de cele mai multe ori pe 24 iunie. Daca cucul nu mai cântă de Sanziene, se spune că vara va fi una secetoasă.
Pe lângă zânele extrem de frumoase și bune, sărbătoarea de Sânziene se referă și la florile galbene ce înfloresc în preajma datei de 24 iunie.
Despre acestea se spune că au atribute ce ajută la prosperitate și la legătura cu divinitatea și că sunt substitute vegetale ale zânelor.
Sanzienele sunt descrise de catre popor ca niste zâne extrem de frumoase ale câmpului, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii și care dau puteri deosebite florilor ce înfloresc în această perioadă devenind plante de leac.
Ce e bine să faci cu florile de Sânziene pe 24 iunie
Tot tradiția mai spune că în ziua de Sânziene e bine să aduci o floare de sânziene în casă. Se pare că aceasta este purtătoare de noroc. Ea trebuie să fie pusă în apropierea icoanelor și stropită cu aghiasmă, tot restul anului.
În ziua de 24 iunie, de Sânziene, nimeni nu lucrează până nu apune soarele. Aceasta sarbatoare este o ocazie perfectă de a sărbători vara și frumusețile ei așa cum se cuvine.
In multe zone din tară, în noaptea de Sanziene se aprind focuri pe dealuri. În anumite zone oamenii își înconjoară casele și proprietățile cu făclii aprinse pentru a avea parte de prosperitate. De asemenea, băieții singuri umbl prin sat și aruncă coronițe din flori de sânziene în curțile fetelor despre care se spune că sunt gata de măritat.
O altă superstițiespune că este un semn de belșug dacă plouă în ziua de Sânziene. Se spune că porumbul va da rod bogat, iar oamenii care au viță de vie vor face un vin foarte bun.
Noaptea de Sânziene este considerată bună și pentru alungarea spiritelor rele. Oamenii fac focuri și aruncă în ele poțiuni puternic mirositoare. De asemenea, se strigă în jurul focului, pentru ca spiritele să audă și să fugă.