Ce este prosopagnozia, boala de care suferă Brad Pitt. Cum se manifestă afecțiunea

Brad Pitt a dezvăluit recent că suferă de o tulburare rară care îi afectează viața în fiecare zi. Actorul în vârstă de 58 de ani și-a deschis sufletul în fața fanilor săi din întreaga lume. Tulburarea de care suferă este prezentă încă de la naștere. Aceasta poate rămâne activă pe tot parcursul vieții, după cum spun specialiștii. Hai să aflăm împreună ce este prosopagnozia, boala de care suferă actorul Brad Pitt.

Publicat: 7 iulie 2022, 12:24
Prosopagnozia mai este cunoscută și sub denumirea de ”orbul fețelor” / Shutterstock

Prosopagnozia mai este cunoscută și sub denumirea de ”orbul fețelor”. Această tulburare face referire la un deficit sever în ceea ce privește capacitatea de a recunoaște fețele persoanelor pe care le întâlnești, dar și a persoanelor care fac parte din viața ta.

Ce este prosopagnozia, boala de care suferă Brad Pitt

Prosopagnozia, boala rară de care suferă Brad Pitt, este prezentă încă de la naștere. Această afecțiune neurologică nu are nicio legătură cu disfuncțiile de memorie, dar poate cauza multe probleme persoanelor care se confruntă cu ea.

De multe ori această tulburare apare ca urmare a unui accident vascular cerebral sau a unor leziuni cerebrale, însă ea poate există chiar de la naștere în cazuri foarte rare, spun specialiștii. În cazul persoanelor care suferă de această tulburare de la naștere putem să vorbim despre prosopagnozia congenitală care e transmite de la o generație la alta, având la bază mai multe mutații genetice.

Cele mai multe persoane reușesc să se adapteze și să trăiască o viață ușoară, însă prosopagnzia poate fi o adevărată provocare. Este o tulburare care afectează activitățile zilnice și duce la degradarea relațiilor interpersonale, a carierei, dar și a interacțiunii sociale.

În cazuri severe, persoanele care suferă de prosopagnozie pot dezvolta stări de anxietate și chiar depresie.

Care sunt principalele cauze care duc la apariția acestei tulburări

Brad Pitt a recunoscut faptul că sferă de prosopagnozie, însă actorul spune că ani la rândul nu a fost crezut. Există nenumărate studii care atestă această boală și care oferă mai multe detalii despre modul în care se manifestă și ce anume duce la apariția sa. De cele mai multe ori cauzele apariției prosopagnoziei au la bază animite leziuni neurologice.

Cele mai recente studii dovedesc că există un număr covârșitor de persoane care se confruntă cu această tulburare fără să fi suferit vreo afecțiune neurologică anterior. Prosopagnozia congenitală este o tulburare care rămâne în viața persoanei până la sfârșitul acesteia . În Germania, o persoană din 50 suferă deja de prosopagnozie congenitală.

Această tulburare neurologică caracterizată prin incapacitatea de a recunoaște fețele oamenilor poate să fie o adevărată provocare. Unii pacienți nu reușesc să-și recunoască propria față în anumite circumstanțe. În ultima vreme tot mai mulți actori de la Hollywood și-au făcut curajul să recunoască fatul că suferă de annumite tulburări.

Bruce Willis a declarat recent că se retrage din lumina reflectoarelor după ce a aflat că suferă de afazie. Descoperă mai multe despre afazie într-un articol detaliat despre cauzele care duc la apariția acesteia.

Cum poți afla dacă suferi de prosopagnozie

Prosopagnozia este o tulburare destul de greu de recunoscut. Mulți oameni nu-și dau seama că nu recunosc o față familială sau că pot confunda o persoană necunoscută cu una pe care o cunosc deja.

Totuși, persoanele cu prosopagnozie reușesc foarte greu să recunoască chipul unei persoane apropiate, iar acest lucru se întâmplă zilnic.

Studiile arată că oamenii care suferă de prosopagnozie reușesc să-și dezvolte anumite sisteme prin care să poată recunoaște oamenii, chiar dacă nu o fac după imaginea feței. Se pare că aceștia recunosc persoanele după voce, comportament sau chiar siluetă.

Cum se poate trata prosopagnozia

Cercetările privind dezvoltarea unui tratament sunt încă în desfășurare. În prezent nu există un tratament specific pentru această tulburare. Cercetătorii își concentrează studiile pentru a putea înțelege cauzele care stau la baza apariției acestei boli. De cele mai multe ori se apelează la tehnici de compensare pentru a recunoaște o persoană, dar acestea nu funcționează întotdeauna. 

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI