Reclamă

Ce este sindromul Ramsay Hunt. Justin Bieber a fost diagnosticat cu această boală

Justin Bieber a anunța că își amână concertele din cadrul turneului Justice World Tour din cauza diagnosticului pe care l-a primit recent. Artistul în vârstă de 28 de ani are jumătate din față paralizată și nu poate performa pe scenă. Hai să aflăm împreună ce este sindromul Ramsay Hunt și cum se manifestă această condiție medicală.

Beatrice Ioana
Publicat: 11 iunie 2022, 10:57

Sindromul Ramsay Hunt este cunoscut și sub denumirea de ”herpes zoster oticus”. Altfel spus, este o infecție cu virusul ganglionului geniculat al nervului facial. Aceasta apare, de cele mai multe ori, atunci când o infecție afectează nervul facial.

Ce este sindromul Ramsay Hunt

Sindromul Ramsay Hunt se manifestă de mult ori sub forma unei erupții de culoare roșie și cu vezicule în interiorul sau în jurul urechii și timpanului. Motivul pentru care apare acest sindrom este dat de reactivitatea virusului herpes zoster care a provocat anterior varicela la un pacient. Mai exact, infecția cu acest virus a ganglionului nervului VIII cranian și a ganglionului geniculat al nervului facial poate afecta urechea internă, mijlocie și externă.

Pe lângă erupția mai sus menționată pot apărea și alte simptome mai grave, cum ar fi paralizia facială. Când infecția cu virusul herpes zoster oticus este asociată cu paralizia facială capătă denumirea de sindromul Ramsay Hunt. În cazul persoanelor care se confruntă cu acest sindrom pot experimenta paralizia a cel puțin 12 % din suprafața feței. Una din complicațiile acestei infecții poate fi chiar nevralgia postherpetică.

Ce poate duce la apariția sindromului Ramsay Hunt

Dacă ai înțeles ce este sindromul Ramsay Hunt trebuie să înțelegi și care sunt cauzele ce determină instalarea acestuia. Sindromul este cauzat de același virus care cauzează varicela. Motivul este destul de simplu.

Reclamă

Dacă varicela s-a vindecat, virusul poate rămâne latent pentru o perioadă mai lungă de timp. În cazul în care acest virus se reactivează și afectează nervul facial, atunci rezultatul va consta în paralizia facială. Cele mai multe studii atestă faptul că virusul devine reactiv în urma unui sistem imunitar scăzut sau a stresului fizic și emoțional.

Se pare că orice persoană care a avut în trecut varicelă poate dezvolta acest sindrom. Cel mai frecvent este întâlnit la persoanele care au peste 60 de ani.

Cu toate acestea, artistul Justin Bieber a ajuns să sufare de sindromul Ramsay Hunt la vârsta de doar 28 de ani. În cazul în care nu este tratat, acest sindrom poate suferi complicații. Printre cele mai frecvente complicații se numără pierderea auzului, leziuni la nivel ocular și cel mai grav, nevralgia postherpetică.

Reclamă

Care sunt simptomele sindromului Ramsay Hunt

Primele simptome ale infecție cu virusul hereps zoster otic pot apărea cu câteva zile înainte de primele erupții cutanate. Acestea se manifestă prin dureri de cap, senzație de furnicătură și mâncărime a pielii în zona afectată, iar uneori febra.

De regulă apar vezicule pe auriculă și în conductul auditiv extern. De asemenea pot apărea simptome precum cefalee și confuzie, însă acestea sunt mai puțin frecvente. Din cauza nervului care este afectat, herpesul zoster otic poate duce la paralizia mușchilor feței.

De cele mai multe ori, debutul durerii precede agravarea bolii. Sursele spun că persoanele care suferă de sindromul Ramsay Hunt ar putea să observe veziculele menționate anterior înainte de paralizia facială. Diagnosticul acestui sindrom este de cele mai multe ori clinic,iar dacă există o îndoială cu privire la stabilirea acestuia se poate colecta o probă din vezicula apărută.

Cum se poate trata o persoană care a fost diagnosticată cu sindromul Ramsay Hunt

Unele studii sunt de părere că medicamentele antivirale și decompresia chirurgicală ar putea funcționa pentru persoanele care suferă de acest sindrom. De-a lungul timpului s-a dovedit faptul că agenți antivirali sunt eficienți în limitarea simptomelor. Cu toate acestea, pentru persoanele care suferă și de paralizie facială, medicii recomandă un anumit set de exerciții special pentru punerea în mișcare a mușchilor faciali. Fiecare caz este unic de la persoană la persoană, iar tratamentul este prescris în funcție de diagnosticul pus de medic în urma controlului. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată frumoasă îmbrăcată cu o rochie lungă
Horoscop
5 zodii care nu își găsesc niciodată jumătatea. Ce stă în calea iubirii lor
Unele persoane sunt atât de norocoase încât păstrează o singură relație toată viața, însă există 5 zodii care nu își găsesc niciodată jumătatea. Acestea caută cu ardoare o sursă de iubire, însă de cele...
2
Langoși simpli pe un platou de lemn
Rețete
Langoși simpli. Rețetă tradițională ungurească
Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu un preparat delicios la micul dejun sau cu o gustare inedită, încearcă rețeta tradițională ungurească de langoși simpli. Nu ai cum să nu adori langoșii. Cu siguranță ți-i...
3
Tess Holiday, la o emisiune tv, într-o rochie neagră, cu decolteu
Divertisment
Tess Holliday a vorbit despre lupta cu imaginea de sine. Cum se descurcă modelul cu încrederea și prejudecățile celor din jur
Modelul a lucrat la vindecarea relației cu corpul ei, după ce anul trecut a spus că are anorexie. Tess Holliday a vorbit despre lupta cu imaginea de sine. Ea a declarat pentru People că...
4
Kate Middleton într-o rochie roz alături de Prințul Louis într-o cămașă albă la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta
Divertisment
Prințul Louis își va schimba numele de familie. Ce tradiție trebuie să respecte fiul Ducilor de Cambridge
Prințul Louis își va schimba numele de familie și va urma o tradiție veche din Familia Regală Britanică. Mezinul familiei Ducilor de Cambridge va călca pe urmele tatălui său, Prințul William. Schimbarea va avea...
5
Lourdes Leon într-o ținută argintie la petrecerea Vanity Fair ținută după premiile Oscar 2022
Divertisment
Lourdes Leon a defilat pe podium la Paris. Fiica Madonnei a purtat o ținută mulată
Lourdes Leon a defilat pe podium la Paris într-o ținută mulată. Admiratorii vedetei au recunoscut-o cu greu pe fiica Madonnei. Aceasta și-a schimbat culoarea părului, iar transformarea a fost una vizibilă. Lourdes a fost...
PARTENERI
×