Reclamă

Ce este afazia și cum se manifestă această afecțiune. Bruce Willis a fost diagnosticat cu această boală

Familia actorului Bruce Willis a anunțat că acesta se va retrage din actorie din cauza diagnosticului pe care l-a primit recent. În vârstă de 67 de ani acesta este nevoit să renunțe la lumea filmului după o carieră de succes de peste 40 de ani. Află mai multe despre ce este afazia și cum se manifestă această condiție medicală.

Publicat: 31 martie 2022, 11:29

Afazia este o condiție medicală care afectează de obicei persoanele în vârstă care au suferit un accident vascular cerebral, un traumatism cranian sau o tumoare cerebrală. În urma acestei afecțiuni persoana diagnosticată își pierde treptat capacitatea de a comunica și de a înțelege limbajul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este afazia

Afazia, cunoscută drept o tulburare de limbaj,  apare în urma deteriorării sau vătămării părții responsabile pentru exprimarea și înțelegerea limbajului pe care îl folosim. Persoanele care suferă de afazie s-ar putea să întâmpine dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite, scrie publicația CBS News.

Mai mult, aceste persoane vor avea în timp probleme de vorbire și se vor raporta la folosirea propozițiilor scurte care sunt de multe ori dificil de înțeles de cei din jur.

Această afecțiune este de multe ori asociată cu deteriorarea creierului responsabilă pentru controlul limbajului și a înțelegerii. Aceasta parte a crierului este situată în emisfera cerebrală stângă.

Lipsa capacității de vorbire și înțelegere este ceea ce l-a determinat pe Bruce Willis să-și anunțe retragerea din lumea filmului. Familia sa a declarat că actorul trece printr-o perioadă dificilă din cauza veștii pe care a primit-o.

Reclamă

Publicația Mayo Clinic spune că există mai multe tipuri de afazie care se pot manifesta diferit în funcție de cât de gravă este situația pacientului.

Diferite tipuri de afazie care pot afecta un pacient

Diversitatea tipurilor de afazie este determinată de localizarea leziunilor din diferitele regiuni ale creierului. Majoritatea specialiștilor clasează formele afaziei în patru tipuri generale, urmând ca mai apoi să se stabilească diagnosticul final al pacientului.

Reclamă

Afazia Broca, cunoscută drept afazie motorie sau expresivă, rezultă în tulburări care duc la un debit verbal redus. Înțelegerea limbajului devine parțial compromisă. În astfel de cazuri pacientul se confruntă cu înțelegerea greoaie a cuvintelor. Vocabular este redus, debit verbal încetinit, pronunția și scrisul devin la rândul lor îngreunate și dificil de înțeles. Pacientul care suferă de acest tip de afazie este conștient de neputința sa și de dificultățile pe care le are în exprimare. De cele mai multe ori acest lucru poate duce la apariția depresiei și nu numai.

Afazia Wernicke sau afazia senzorială și receptivă este caracterizată de tulburarea agresivă a înțelegerii limbajului. Pacientul care suferă de această afecțiune se confruntă cu lipsa de înțelegere a limbajului. Vorbirea își păstrează în acest caz debitul normal, însă exprimarea sa devine imposibil de înțeles. În timp ce articularea cuvintelor rămâne normală, incapacitatea sa de a înțelege limbajul crește. De cele mai multe ori pacientul nu este conștient de acest defect al său.

Afazia globală este considerată de medicii specialiști ca fiind cea mai gravă formă a acestei tulburări. Leziunile acestei afecțiuni cuprind zone întinse cerebrale, devenind o combinație a celor două tipuri de afazie prezentate anterior. În aceste cazuri pacientul își pierde total capacitatea de vorbire, înțelegere a scrisului și a cititului. De cele mai multe ori această formă de afazie este asociată și cu un deficit motor grav.

Afazia nominală este caracterizată de tulburarea accesului lexical. În astfel de situații pacientul nu-și găsește cuvintele potrivite și are dificultăți de exprimare. În cele mai multe cazuri apare parafrazarea limbajului care îngreunează comunicarea cu pacientul.

Pe lângă aceste patru forme există mai multe categorii de afazie. Sunt cunoscute și alte forme particulare pe care pacientul le poate suferi. Diagnosticul concret este stabilit de către medicul specialist. 

Care sunt cauzele și simptomele afaziei

Afazia este de cele mai multe ori provocată de afectarea zonei creierului responsabilă pentru limbaj. Cum există mai multe tipuri ale acestei tulburări, pacientul trebuie consultat de un specialist pentru a se putea pune un diagnostic concret.

De cele mai multe ori afazia este un semn sau un rezultat al unui accident vascular cerebral sau a unei tumori pe creier. Cea mai frecventă cauză a afaziei rămâne accidentul vascular cerebral. În timp moartea celulelor cerebrale duce la afectarea zonelor responsabile pentru controlul limbajului.

O infecție sau o  afecțiune severă la nivel cranian poate duce la apariția afaziei. În cele mai multe cazuri, afazia acaparează alte funcții cognitive și poate duce chiar la probleme de memorie și la confuzie.

O persoană cu afazie poate să-și piardă complet sau parțial capacitatea de vorbire. Propozițiile folosite de această persoană vor fi din ce n ce mai scurte și va interveni de cele mai multe ori parafrazarea limbajului. Pacientul va recunoaște cu greu cuvintele pe care le aude și nu va putea înțelege conversațiile. Mai mult acesta nu va mai putea să scrie sau să citească.

Specialiștii spun că episoade temporare de afazie pot apărea la pacienții care suferă de migrene puternice sau care au o problemă cu circulația sângelui spre creier. Persoanele care au suferit un atac cerebral în trecut trebuie să fie cu atât mai atente la apariția acestei tulburări.

Când este indicat să vezi un doctor

Diagnosticarea afaziei se face de către medicul specialist în urma unor analize pentru identificarea sursei leziunii. Specialistul poate folosi mai multe metode pentru a putea pune un posibil diagnostic. În astfel de cazuri se poate apela la o tomografie computerizată sau la un RMN.

Totodată medicul poate să testeze capacitatea persoanei de a executa comenzi, de a vorbi și a răspunde la întrebări, de a scrie cuvinte și propoziții. Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral trebuie să fie cu atât mai atente la apariția acestei tulburări.

Dificultatea de înțelegere a limbajului sau folosirea îngreunată a cuvintelor sunt printre primele semne pe care ar trebui să le iei în considerare, mai ales dacă știi că ai un istoric dificil în ceea ce privește problemele de la nivel cerebral.

Cum putem să prevenim apariția afaziei

Pentru a putea să prevenim apariția afaziei trebuie să adoptăm un stil de viață cât mai sănătos cu putință. Se recomandă renunțatul la vicii precum fumatul sau consumul de alcool în exces. Este recomandată mișcarea și sportul în mod regulat.

Totodată, alimentația sănătoasă joacă un rol cheie în găsirea echilibrului în viață. Dacă există probleme de sănătate este recomandată vizita la medicul specialist. Analizele de rutină nu trebuie să lipsească nici ele. Un alt factor important este reducerea stresului.

În cazul în care pacientul s-a confruntat în trecut cu un accident vascular cerebral acesta poate face un control de rutină pentru a stabili dacă suferă sau nu de afazie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×