Reclamă

Alimente care afectează memoria și concentrarea: 5 categorii ce pot duce la depresie sau demență

Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu să-ți regândești stilul alimentar. Este foarte importantă alimentația pentru ca memoria și concentrarea să rămână intacte pe măsură ce trece timpul. În cazul în care te-ai hotărât să ai grijă de memoria și de sănătatea creierului, iată 5 alimente care afectează memoria și concentrarea.

Publicat: 30 noiembrie 2021, 7:11 / Actualizat: 12 ianuarie 2022, 15:17

În calitate de psihiatru nutrițional, membru al facultății la Harvard Medical School și autor al cărții "This Is Your Brain on Food", Uma Naidoo studiază modul în care bacteriile intestinale pot declanșa procese metabolice și inflamații ale creierului, scrie CNBC.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente care afectează memoria

Studiile existente indică ideea că ai putea reduce posibilitatea apariției demenței evitând alimentele care pot compromite bacteriile intestinale. Acestea pot slăbi memoria și concentrarea.

Iată alimentele pe care trebuie să încerci să le eviți sau să le reduci pentru a lupta împotriva inflamației și pentru a avea grijă de sănătatea creierului. De asemenea, iată care sunt alimentele care îmbunătățesc memoria și concentrarea.

Zahărul adăugat

Creierul folosește energia sub formă de glucoză, o formă a zahărului pentru a alimenta activitatea celulară. Cu toate acestea, o dietă bogată în zahăr poate duce la excesul de glucoză în organism. Studiile au legat acest lucru de tulburările de memorie. E vorba și de mai puțină activitate a hipocampului, partea a creierului care controlează memoria.

Reclamă

Consumul de alimente procesate nesănătoase, cum ar fi produsele de patiserie și băuturile carbogazoase, sunt adesea suplimentate cu zaharuri rafinate și adăugate. Ele sunt cunoscute sub formă de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Fiecare organism are nevoi diferite. Asociația Americană a Inimii recomandă femeilor să nu consume mai mult de 25 de grame de zahăr adăugat pe zi. Bărbații trebuie să rămână sub 36 de grame de zahăr adăugat pe zi.

Alimentele prăjite

Reclamă

Cartofi prăjiți, tempură, fish and chips și friptură de pui prăjită. Îți plac acestea, nu?

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de sănătatea creierului, merită să reduci cantitatea de prăjeli pe care o consumi. De fapt, un studiu care a inclus 18.080 de persoane a constatat că o dietă bogată în prăjeli este legată de nivel mai scăzut la învățare și memorie. Motivul: aceste plăceri vinovate provoacă inflamații, care pot deteriora vasele de sânge ce alimentează creierul cu sânge.

Un alt studiu a analizat 715 persoane și le-a măsurat nivelurile de depresie și rezistența mentală. De asemenea, a documentat nivelul lor de consum de alimente prăjite. Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat mai multe alimente prăjite au avut mai multe șanse de a dezvolta depresie în timpul vieții. Dacă mâncarea prăjită este un obicei săptămânal, încearcă să te bucuri de ele doar o dată pe lună. Cu alte cuvinte, alimentele prăjite fac parte din categoria de alimente care afectează memoria.

Carbohidrați cu încărcătură glicemică ridicată

Chiar dacă alimentele bogate în carbohidrați, de exemplu, pâinea, pastele și orice altceva făcut din făină rafinată nu au gust dulce, corpul tău le procesează în același mod ca pe alimentele ce conțin zahăr. Asta înseamnă că și acestea pot crește și riscul de depresie. Nu intra în panică, nu trebuie să elimini complet carbohidrații din dietă! Dar calitatea carbohidraților pe care îi consumi contează.

În 2018, cercetătorii au încercat să evalueze ce carbohidrați au legătură cu depresia. Ei au administrat un chestionar numit „indicele calității carbohidraților” la 15.546 de participanți. Carbohidrații de „calitate mai bună” sunt cerealele integrale, alimentele bogate în fibre și cele clasate mai jos pe indicele glicemic (IG). IG este o măsură a cât de repede alimentele se transformă în glucoză atunci când sunt descompuse în timpul digestiei. Cu cât un aliment se transformă mai repede în glucoză în organism, cu atât este mai mare clasamentul său IG.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut cel mai mare scor la indicele de calitate a carbohidraților, adică consumau carbohidrați de calitate mai bună, aveau cu 30% mai puține șanse de a dezvolta depresie decât cei care consumau carbohidrați cu IG ridicat. Carbohidrații cu IG ridicat sunt cartofii, pâinea albă și orezul alb. Mierea, sucul de portocale și pâinea integrală sunt alimente cu IG mediu.

Alcoolul

De cele mai multe ori, oamenii care lucrează mult în timpul săptămânii, aleg să se relaxeze cu alcool în weekend pentru a scăpa de stres. În timp ce alcoolul îi poate face să se relaxeze pe moment, efectele negative ale unei cantități mari se văd a doua zi.

În 2018, în British Medical Journal, a apărut un studiu care a spus că persoanele care s-au abținut complet de la alcool sau care au consumat mai de 14 pahare pe săptămână aveau un risc mai mare de demență în comparație cu cei care au consumat alcool cu moderație.

Specialiștii recomandă celor care consumă alcool să ia în considerare contextele în care o fac. De exemplu, nu este deloc indicat să facă acest lucru ca să evite o situație. Fiecare om trebuie să ia mereu în considerare cantitatea de alcool pe care o consumă.

Nitrați

Aceștia sunt folosiți drept conservanți pentru îmbunătățirea culorilor cărnurilor, cum ar fi slănina, salamul și cârnații. Nitrații pot fi asociați cu depresia. Un studiu recent sugerează chiar că nitrații pot modifica bacteriile intestinale. De cele mai multe ori se poate ajunge la tulburare bipolară.

Dacă pur și simplu nu poți trăi fără salam și cârnați, citește eticheta și alege-le pe cele care conțin făină de hrișcă. Aceasta conține antioxidanți importanți care pot contracara unele dintre efectele negative asupra sănătății produse de aceste produse.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×