Reclamă

Alimente care afectează memoria și concentrarea: 5 categorii ce pot duce la depresie sau demență

Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu să-ți regândești stilul alimentar. Este foarte importantă alimentația pentru ca memoria și concentrarea să rămână intacte pe măsură ce trece timpul. În cazul în care te-ai hotărât să ai grijă de memoria și de sănătatea creierului, iată 5 alimente care afectează memoria și concentrarea.

Publicat: 30 noiembrie 2021, 7:11 / Actualizat: 12 ianuarie 2022, 15:17

În calitate de psihiatru nutrițional, membru al facultății la Harvard Medical School și autor al cărții "This Is Your Brain on Food", Uma Naidoo studiază modul în care bacteriile intestinale pot declanșa procese metabolice și inflamații ale creierului, scrie CNBC.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente care afectează memoria

Studiile existente indică ideea că ai putea reduce posibilitatea apariției demenței evitând alimentele care pot compromite bacteriile intestinale. Acestea pot slăbi memoria și concentrarea.

Iată alimentele pe care trebuie să încerci să le eviți sau să le reduci pentru a lupta împotriva inflamației și pentru a avea grijă de sănătatea creierului. De asemenea, iată care sunt alimentele care îmbunătățesc memoria și concentrarea.

Zahărul adăugat

Creierul folosește energia sub formă de glucoză, o formă a zahărului pentru a alimenta activitatea celulară. Cu toate acestea, o dietă bogată în zahăr poate duce la excesul de glucoză în organism. Studiile au legat acest lucru de tulburările de memorie. E vorba și de mai puțină activitate a hipocampului, partea a creierului care controlează memoria.

Reclamă

Consumul de alimente procesate nesănătoase, cum ar fi produsele de patiserie și băuturile carbogazoase, sunt adesea suplimentate cu zaharuri rafinate și adăugate. Ele sunt cunoscute sub formă de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Fiecare organism are nevoi diferite. Asociația Americană a Inimii recomandă femeilor să nu consume mai mult de 25 de grame de zahăr adăugat pe zi. Bărbații trebuie să rămână sub 36 de grame de zahăr adăugat pe zi.

Alimentele prăjite

Reclamă

Cartofi prăjiți, tempură, fish and chips și friptură de pui prăjită. Îți plac acestea, nu?

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de sănătatea creierului, merită să reduci cantitatea de prăjeli pe care o consumi. De fapt, un studiu care a inclus 18.080 de persoane a constatat că o dietă bogată în prăjeli este legată de nivel mai scăzut la învățare și memorie. Motivul: aceste plăceri vinovate provoacă inflamații, care pot deteriora vasele de sânge ce alimentează creierul cu sânge.

Un alt studiu a analizat 715 persoane și le-a măsurat nivelurile de depresie și rezistența mentală. De asemenea, a documentat nivelul lor de consum de alimente prăjite. Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat mai multe alimente prăjite au avut mai multe șanse de a dezvolta depresie în timpul vieții. Dacă mâncarea prăjită este un obicei săptămânal, încearcă să te bucuri de ele doar o dată pe lună. Cu alte cuvinte, alimentele prăjite fac parte din categoria de alimente care afectează memoria.

Carbohidrați cu încărcătură glicemică ridicată

Chiar dacă alimentele bogate în carbohidrați, de exemplu, pâinea, pastele și orice altceva făcut din făină rafinată nu au gust dulce, corpul tău le procesează în același mod ca pe alimentele ce conțin zahăr. Asta înseamnă că și acestea pot crește și riscul de depresie. Nu intra în panică, nu trebuie să elimini complet carbohidrații din dietă! Dar calitatea carbohidraților pe care îi consumi contează.

În 2018, cercetătorii au încercat să evalueze ce carbohidrați au legătură cu depresia. Ei au administrat un chestionar numit “indicele calității carbohidraților” la 15.546 de participanți. Carbohidrații de “calitate mai bună” sunt cerealele integrale, alimentele bogate în fibre și cele clasate mai jos pe indicele glicemic (IG). IG este o măsură a cât de repede alimentele se transformă în glucoză atunci când sunt descompuse în timpul digestiei. Cu cât un aliment se transformă mai repede în glucoză în organism, cu atât este mai mare clasamentul său IG.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut cel mai mare scor la indicele de calitate a carbohidraților, adică consumau carbohidrați de calitate mai bună, aveau cu 30% mai puține șanse de a dezvolta depresie decât cei care consumau carbohidrați cu IG ridicat. Carbohidrații cu IG ridicat sunt cartofii, pâinea albă și orezul alb. Mierea, sucul de portocale și pâinea integrală sunt alimente cu IG mediu.

Alcoolul

De cele mai multe ori, oamenii care lucrează mult în timpul săptămânii, aleg să se relaxeze cu alcool în weekend pentru a scăpa de stres. În timp ce alcoolul îi poate face să se relaxeze pe moment, efectele negative ale unei cantități mari se văd a doua zi.

În 2018, în British Medical Journal, a apărut un studiu care a spus că persoanele care s-au abținut complet de la alcool sau care au consumat mai de 14 pahare pe săptămână aveau un risc mai mare de demență în comparație cu cei care au consumat alcool cu moderație.

Specialiștii recomandă celor care consumă alcool să ia în considerare contextele în care o fac. De exemplu, nu este deloc indicat să facă acest lucru ca să evite o situație. Fiecare om trebuie să ia mereu în considerare cantitatea de alcool pe care o consumă.

Nitrați

Aceștia sunt folosiți drept conservanți pentru îmbunătățirea culorilor cărnurilor, cum ar fi slănina, salamul și cârnații. Nitrații pot fi asociați cu depresia. Un studiu recent sugerează chiar că nitrații pot modifica bacteriile intestinale. De cele mai multe ori se poate ajunge la tulburare bipolară.

Dacă pur și simplu nu poți trăi fără salam și cârnați, citește eticheta și alege-le pe cele care conțin făină de hrișcă. Aceasta conține antioxidanți importanți care pot contracara unele dintre efectele negative asupra sănătății produse de aceste produse.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Patrick Schwarzenegger o sărută tandru pe logodnica sa
Divertisment
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Cum au fost cei doi pozați în public
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Fiul lui Arnold a fost surprins în timp ce își săruta romantic logodnica, înainte de a o apuca jucăuș de posterior în public. Fiul...
2
O femeie care ține în mână o ladă cu legume proaspet, care conțin mai mult potasiu decât peștele
Sănătate
Leguma care are mai mult potasiu decât peștele. De ce recomandă nutriționiștii să o incluzi în dieta ta
Nutriționiștii au dezvăluit care este leguma care are mai mult potasiu decât peștele. Ei recomandă să o incluzi cât mai des în dieta zilnică. Potasiul este necesar pentru funcționarea normală a tuturor celulelor. El...
3
O femeie frumoasă care reprezintă una dinte cele zodii pentru care viața este mai bună în ziua de 23 martie 2025
Horoscop
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Acești nativi din zodiac au parte de multe surprize plăcute în această perioadă. Pe 23 martie 2025, viața devine...
4
David Hasselhoff, alături de Pamela Bach, pe vremea când formau un cuplu
Divertisment
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Cum a fost fotografiat recent actorul
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Actorul pare vizibil afectat după vestea sinuciderii fostei sale partenere. Pamela Bach a renunțat la viață la vârsta de 61...
5
Hilaria Baldwin, alături de soțul ei, la un eveniment
Divertisment
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Chiar și fanii au spus că e un moment greu de privit
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Totul s-a întâmplat în timpul unui interviu, un moment care a devenit rapid viral pe rețelele sociale. Personalitatea TV, în vârstă de 41 de...
PARTENERI
×