Cartofi prăjiți, tempură, fish and chips și friptură de pui prăjită. Îți plac acestea, nu?
Cu toate acestea, atunci când vine vorba de sănătatea creierului, merită să reduci cantitatea de prăjeli pe care o consumi. De fapt, un studiu care a inclus 18.080 de persoane a constatat că o dietă bogată în prăjeli este legată de nivel mai scăzut la învățare și memorie. Motivul: aceste plăceri vinovate provoacă inflamații, care pot deteriora vasele de sânge ce alimentează creierul cu sânge.
Un alt studiu a analizat 715 persoane și le-a măsurat nivelurile de depresie și rezistența mentală. De asemenea, a documentat nivelul lor de consum de alimente prăjite. Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat mai multe alimente prăjite au avut mai multe șanse de a dezvolta depresie în timpul vieții. Dacă mâncarea prăjită este un obicei săptămânal, încearcă să te bucuri de ele doar o dată pe lună. Cu alte cuvinte, alimentele prăjite fac parte din categoria de alimente care afectează memoria.
Carbohidrați cu încărcătură glicemică ridicată
Chiar dacă alimentele bogate în carbohidrați, de exemplu, pâinea, pastele și orice altceva făcut din făină rafinată nu au gust dulce, corpul tău le procesează în același mod ca pe alimentele ce conțin zahăr. Asta înseamnă că și acestea pot crește și riscul de depresie. Nu intra în panică, nu trebuie să elimini complet carbohidrații din dietă! Dar calitatea carbohidraților pe care îi consumi contează.
În 2018, cercetătorii au încercat să evalueze ce carbohidrați au legătură cu depresia. Ei au administrat un chestionar numit „indicele calității carbohidraților” la 15.546 de participanți. Carbohidrații de „calitate mai bună” sunt cerealele integrale, alimentele bogate în fibre și cele clasate mai jos pe indicele glicemic (IG). IG este o măsură a cât de repede alimentele se transformă în glucoză atunci când sunt descompuse în timpul digestiei. Cu cât un aliment se transformă mai repede în glucoză în organism, cu atât este mai mare clasamentul său IG.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut cel mai mare scor la indicele de calitate a carbohidraților, adică consumau carbohidrați de calitate mai bună, aveau cu 30% mai puține șanse de a dezvolta depresie decât cei care consumau carbohidrați cu IG ridicat. Carbohidrații cu IG ridicat sunt cartofii, pâinea albă și orezul alb. Mierea, sucul de portocale și pâinea integrală sunt alimente cu IG mediu.
Alcoolul
De cele mai multe ori, oamenii care lucrează mult în timpul săptămânii, aleg să se relaxeze cu alcool în weekend pentru a scăpa de stres. În timp ce alcoolul îi poate face să se relaxeze pe moment, efectele negative ale unei cantități mari se văd a doua zi.
În 2018, în British Medical Journal, a apărut un studiu care a spus că persoanele care s-au abținut complet de la alcool sau care au consumat mai de 14 pahare pe săptămână aveau un risc mai mare de demență în comparație cu cei care au consumat alcool cu moderație.
Specialiștii recomandă celor care consumă alcool să ia în considerare contextele în care o fac. De exemplu, nu este deloc indicat să facă acest lucru ca să evite o situație. Fiecare om trebuie să ia mereu în considerare cantitatea de alcool pe care o consumă.
Nitrați
Aceștia sunt folosiți drept conservanți pentru îmbunătățirea culorilor cărnurilor, cum ar fi slănina, salamul și cârnații. Nitrații pot fi asociați cu depresia. Un studiu recent sugerează chiar că nitrații pot modifica bacteriile intestinale. De cele mai multe ori se poate ajunge la tulburare bipolară.
Dacă pur și simplu nu poți trăi fără salam și cârnați, citește eticheta și alege-le pe cele care conțin făină de hrișcă. Aceasta conține antioxidanți importanți care pot contracara unele dintre efectele negative asupra sănătății produse de aceste produse.