Consecințele negative ale deficienței de somn

Somnul este mai important decât ți-ai putea imagina, iar deficiența de somn este destul de dăunătoare bunăstării tale atât pe termen scurt, cât și lung. Dacă ai pierdut până acum câteva nopți, știi deja cum te simți a doua zi – obosită și ușor iritabilă. Ciclurile de somn mai scurte decât perioada recomandată de 7 până la 9 ore pe noapte înseamnă mai mult decât o stare proastă. Consecințele negative ale deficienței de somn pot fi foarte serioase, în funcție de perioada de timp nedormită.

Publicat: 28 august 2021, 7:49

Sănătatea are trei piloni: dieta adecvată, activitatea fizică consistentă și somnul. Dacă nu acorzi prioritate odihnei, primul și al doilea pilon devin și mai greu de susținut.

Consecințele negative ale deficienței de somn pe termen lung sunt reale. Abilitățile mentale și sănătatea fizică sunt puse în pericol.

Consecințele negative ale deficienței de somn

Somnul REM – una dintre cele patru etape ale ciclului de somn – ajută la reglarea dispoziției. Deci, un ciclu scurt de somn poate provoca stări de dispoziție negative, precum iritabilitate. Un studiu, care a limitat participanții la cinci ore de somn pe noapte, a demonstrat o agravare progresivă a dispoziției în decursul unei săptămâni, pe baza răspunsurilor la chestionar, informează Well and Good

Probleme de dispoziție și sănătate mentală

Privarea de somn poate duce, de asemenea, la depresie. Mai multe studii au arătat că insomnia este un factor de risc independent pentru dezvoltarea depresiei la adulții tineri.

Totodată, deficiența de somn este corelată cu anxietatea. Acest fenomen este mai frecvent la femei decât la bărbați. Neurologii de la Universitatea din California, Berkeley, au descoperit că tomografiile persoanelor cu deficiență de somn erau similare cu cele ale persoanelor care sufereau de anxietate. Aceeași echipă a constatat că cei care suferă de îngrijorare cronică experimentează cel mai mult acest efect.

Probleme de concentrare

Oamenii de știință de la UCLA au descoperit că persoanele obosite se confruntă cu probleme de comunicare. Potrivit cercetărilor, 75% dintre persoanele care suferă de tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) s-ar putea confrunta cu deficiență cronică de somn. 

Unii oameni pur și simplu nu se pot concentra, nu își pot păstra atenția pe o sarcină sau nu își pot face treaba la fel de eficient”, spune Shelby Harris, specialist în medicina somnului.

Chiar și privitul televizor se poate transforma într-o activitate dificilă, explică aceasta.

Pierderea memoriei

Concentrarea, la rândul ei, afectează memoria de lucru (n.r. memorarea a ceva ce ai citit sau a unui eveniment n desfășurare). Deficiența de somn, în special a fazei REM din ciclul de somn, afectează de asemenea consolidarea memoriei. Dacă nu dormi suficient, explică Shelby Harris, vei începe să ai probleme cu memoria pe termen scurt și lung.

Somniferele pot oferi senzația de odihnă, însă nu permit creierului să intre în starea de somn care ajută la crearea memoriei.

Tensiune arterială crescută

Dacă obișnuiești să dormi mai puțin de cinci ore pe noapte, ești mai predispusă la hipertensiune arterială, spune dr. Harris. Un studiu a demonstrat că doar o noapte nedormită crește nivelul tensiunii arteriale în ziua următoare. Oamenii de știință cred că acest lucru explică de ce lipsa somnului în timp poate duce la probleme cardiovasculare și boli de inimă.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Colaj de poze cu prezentarea plăcintei americane cu mere, întreagă și secționată
Rețete
Plăcintă americană cu mere. Un desert delicios și spectaculos
Chiar dacă avem și noi rețete românește de plăcintă cu mere, merită să încerci și rețeta de plăcintă americană cu mere, pentru că este mai specială și foarte îndrăgită. Ceea ce o scoate în...
2
O femeie frumoasă cu părul roșcat care ține în brațe cu caine în timp ce portretizează acele zodii îndrăznețe
Horoscop
Zodii îndrăznețe. Nativii care au un curaj de invidiat
Necunoscutul poate să fie foarte înfricoșător uneori. Nesiguranța îi face pe mulți nativi să privească viitorul dintr-o perspectivă negativistă. Cu toate acestea, anumite zodii îndrăznețe dau dovadă de un curaj de invidiat. Aceste zodii...
3
Artista Rihanna într-o rochie neagră cu un fes pe cap în timp ce pozează la Met Gala 2021
Divertisment
Ținutele Met Gala 2021. Ce apariții au avut loc pe covorul roșu
Ținutele de la Met Gala 2021 au atras privirile tuturor. Vedete internaționale au pozat pline de încredere pe covorul roșu. Fiecare participant a încercat să aducă ceva unic ținutei sale. Anul acesta, evenimentul a...
4
Madonna într-o rochie neagră din latex în timp ce pozează pe covorul roșu la festivalul de film de la cannes din 2008
Divertisment
Madonna a purtat o ținută excentrică. Apariția vedetei la petrecerea dată după Premiile MTV VMA 2021
Madonna a atras privirile fanilor atunci când a purtat o ținută excentrică. Vedeta a participat la petrecerea dată după decernarea Premiilor MTV VMA 2021, unde a ales un outfit care a stârnit comentariile celor...
5
Jennifer Garner care a postat un mesaj emoționat în timp ce pozează pe covorul roșu în 2019
Divertisment
Jennifer Garner a postat un mesaj emoționant. Ce a declarat fosta soție a lui Ben Affleck
Jennifer Garner i-a impresionat pe cei din jur după ce a postat un mesaj emoționant pe contul personal de Instagram. Actrița în vârstă de 49 de ani a luat parte la o inițiativă care...
PARTENERI
×