Ce este vara astronomică. Începe pe 21 iunie 2021, când are loc solstițiul de vară

Ziua de 1 iunie marchează începutul verii meteorologice, care poate contrazice data la care tehnic începe anotimpul călduros, așa numita vară astronomică. Vara astronomică are loc de obicei în jurul datei de 21 iunie, așa cum se va întâmpla în vara astronomică 2021.

Publicat: 18 iunie 2021, 7:27

Anotimpurile astronomice se calculează în funcție de rotația Pământului în jurul Soarelui. De aceea avem parte de două echinocții și două solstiții. Motivul pentru care avem patru anotimpuri diferite are legătură cu axa de rotație a Pământului. Tot datorită acestei axe de rotație unghiul făcut de razele Soarelui cu orizontul se schimbă de la anotimp la altul, pe măsură ce Pământul orbitează soarele.

Ce este vara astronomică. Începe pe 21 iunie 2021

Pământul călătorește în jurul Soarelui în 365 ¼  de zile. O dată la patru ani de zile avem un an bisect pentru a compensa un sfert de zi în plus, ce se adună în fiecare an. Motiv pentru care, data solstițiilor și a echinocțiilor poate fluctua.

În plus, anotimpurile astronomice pot avea între 89 și 93 de zile datorită formei eliptice a orbitei Pământului în jurul Soarelui. Din aceste cauze, datele verii meteorologice diferă de cele ale verii astronomice.

Climatologii și meteorologii împart anotimpurile în cicluri simple de trei luni, pe baza calendarului și a temperaturilor anuale. Vara meteorologică cade în cele mai fierbinți trei luni ale anului: iunie, iulie și august, în emisfera nordică.

Utilizarea anotimpurilor meteorologice facilitează analiza statisticilor sezoniere, care oferă informații de maximă importanță pentru agricultură, comerț și multe alte sectoare ale economiei, informează presa internațională.

Ce reprezintă solstițiul de vară și cum se produce

În emisfera nordică, solstițiul de vară are loc atunci când Soarele atinge cel mai înalt și mai nordic punct de pe cer. Acesta marchează începutul verii în jumătatea nordică a globului. În schimb, solstițiul de vară din emisfera sudică se petrece atunci când Soarele se află în punctul cel mai de jos al cerului, marcând începutul iernii.

Cuvântul „solstițiu” provine din cuvântul latinesc „solstitium”. Format din „sol” (Soare) și „stitium” (nemișcat sau oprit). Datorită axei înclinate a Pământului, Soarele nu răsare și apune în aceleași poziții la orizont, în fiecare dimineață și seară.

El se deplasează spre nord sau spre sud pe cer, pe măsură ce Pământul călătorește în jurul Soarelui, pe parcursul anului. De asemenea, urmele Soarelui pe cer devin mai mari sau mai mici pe tot parcursul anului. Solstițiul din iunie este semnificativ, deoarece Soarele atinge punctul cel mai nordic al cerului. Moment în care „drumul” Soarelui nu se schimbă pentru o scurtă perioadă de timp, potrivit site-ului Almanac.com.

Tradiții cu ocazia solstițiului de vară

Solstițiul de vară este cea mai lungă zi a anului. Deoarece Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer în această zi, vei observa că umbra ta este mai scurtă decât în restul zilelelor anului. Pentru cei care trăiesc în emisfera sudică, aceasta este cea mai scurtă zi a anului.

În tradiția populară, solstițiul de vară se suprapune Sânzienelor, sărbătorite pe data de 24 iunie. Cu această ocazie, sătenii obișnuiau să celebreze Soarele prin intermediul unui foc purificator. Acesta era amplasat pe cea mai înaltă colină a satului, la fel ca astrul pe care îl onorau. Bărbații își îndesau în brâu frunze de pelin și se învârteau în jurul focului. Ca la final să-și arunce brâurile în foc pentru a îndepărta necazurile. În timpurile străvechi celebrarea solstițiului de vară avea strânsă legătură cu strângerea recoltei, potrivit publicației Adevărul. Tradițiile nu s-au pierdut în negura timpului, iar acest obicei este practicat în continuare în multe sate din România, reinterpretat în funcție de zona geografică.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton în anul 2020, în timpul unui eveniment oficial din Londra. În natură, cu verdeață pe fundal, e îmbrăcată în uniformă de cercetaș, cu o cămașă albastră, vestă neagră și eșarfă la gât cu roșu
Divertisment
Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe care le preferă Kate Middleton se numără multe preparate sănătoase, vegetariene, ce o ajută să își mențină silueta de...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și aripi cu pene negre în timp ce înfățișează una din cele mai toxice zodii
Horoscop
Cele mai toxice zodii. Nativii care au întotdeauna relații problematice
Fie că au o atitudine negativistă sau că sunt nepăsători cu privire la sentimentele celor din jur, anumiți nativi se numără printre cele mai toxice zodii. Cu toate acestea, în ciuda laturii lor întunecate,...
3
Cremă ganache de ciocolată într-un bol de lemn, alături de bucăți de ciocolată și o linguriță cu cremă
Rețete
Ganache de ciocolată. Rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri
Dacă te-ai hotărât să le prepari celor dragi un desert și nu știi cu ce cremă să îl combini, îți recomandăm rețeta de cremă ganache de ciocolată. Este rețeta celei mai simple creme pentru...
4
Lourdes Leon într-o rochie argintie cu decolteu adânc în timp ce defilează pe podium
Divertisment
Lourdes Leon a vorbit despre mama sa. Ce a declarat fiica Madonnei în cel mai recent interviu
Lourdes Leon, fiica Madonnei, a oferit un interviu în exclusivitate pentru cea mai bună prietenă a mamei sale, Debi Mazar. Actrița a organizat acest interviu pentru publicația Interview Magazine. Lourdes Leon a fost extrem...
5
O zână la malul mării, superbă, într-o rochie diafană, care intră pe lista celor mai spontane zodii
Horoscop
Zodii spontane. 4 nativi care sunt pregătiți în orice moment
Astrologia are un răspuns pentru orice legat de viața nativilor. Nu se rezumă doar la prezicerea acțiunilor viitoare sau la compatibilitățile pe plan sentimental. Află care sunt cele patru zodii spontane, nativii care sunt...
PARTENERI
×