Reclamă

Ce este vara astronomică. Începe pe 21 iunie 2021, când are loc solstițiul de vară

Ziua de 1 iunie marchează începutul verii meteorologice, care poate contrazice data la care tehnic începe anotimpul călduros, așa numita vară astronomică. Vara astronomică are loc de obicei în jurul datei de 21 iunie, așa cum se va întâmpla în vara astronomică 2021.

Publicat: 18 iunie 2021, 7:27

Anotimpurile astronomice se calculează în funcție de rotația Pământului în jurul Soarelui. De aceea avem parte de două echinocții și două solstiții. Motivul pentru care avem patru anotimpuri diferite are legătură cu axa de rotație a Pământului. Tot datorită acestei axe de rotație unghiul făcut de razele Soarelui cu orizontul se schimbă de la anotimp la altul, pe măsură ce Pământul orbitează soarele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este vara astronomică. Începe pe 21 iunie 2021

Pământul călătorește în jurul Soarelui în 365 ¼  de zile. O dată la patru ani de zile avem un an bisect pentru a compensa un sfert de zi în plus, ce se adună în fiecare an. Motiv pentru care, data solstițiilor și a echinocțiilor poate fluctua.

În plus, anotimpurile astronomice pot avea între 89 și 93 de zile datorită formei eliptice a orbitei Pământului în jurul Soarelui. Din aceste cauze, datele verii meteorologice diferă de cele ale verii astronomice.

Climatologii și meteorologii împart anotimpurile în cicluri simple de trei luni, pe baza calendarului și a temperaturilor anuale. Vara meteorologică cade în cele mai fierbinți trei luni ale anului: iunie, iulie și august, în emisfera nordică.

Utilizarea anotimpurilor meteorologice facilitează analiza statisticilor sezoniere, care oferă informații de maximă importanță pentru agricultură, comerț și multe alte sectoare ale economiei, informează presa internațională.

Reclamă

Ce reprezintă solstițiul de vară și cum se produce

În emisfera nordică, solstițiul de vară are loc atunci când Soarele atinge cel mai înalt și mai nordic punct de pe cer. Acesta marchează începutul verii în jumătatea nordică a globului. În schimb, solstițiul de vară din emisfera sudică se petrece atunci când Soarele se află în punctul cel mai de jos al cerului, marcând începutul iernii.

Cuvântul „solstițiu” provine din cuvântul latinesc „solstitium”. Format din „sol” (Soare) și „stitium” (nemișcat sau oprit). Datorită axei înclinate a Pământului, Soarele nu răsare și apune în aceleași poziții la orizont, în fiecare dimineață și seară.

Reclamă

El se deplasează spre nord sau spre sud pe cer, pe măsură ce Pământul călătorește în jurul Soarelui, pe parcursul anului. De asemenea, urmele Soarelui pe cer devin mai mari sau mai mici pe tot parcursul anului. Solstițiul din iunie este semnificativ, deoarece Soarele atinge punctul cel mai nordic al cerului. Moment în care „drumul” Soarelui nu se schimbă pentru o scurtă perioadă de timp, potrivit site-ului Almanac.com.

Tradiții cu ocazia solstițiului de vară

Solstițiul de vară este cea mai lungă zi a anului. Deoarece Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer în această zi, vei observa că umbra ta este mai scurtă decât în restul zilelelor anului. Pentru cei care trăiesc în emisfera sudică, aceasta este cea mai scurtă zi a anului.

În tradiția populară, solstițiul de vară se suprapune Sânzienelor, sărbătorite pe data de 24 iunie. Cu această ocazie, sătenii obișnuiau să celebreze Soarele prin intermediul unui foc purificator. Acesta era amplasat pe cea mai înaltă colină a satului, la fel ca astrul pe care îl onorau. Bărbații își îndesau în brâu frunze de pelin și se învârteau în jurul focului. Ca la final să-și arunce brâurile în foc pentru a îndepărta necazurile. În timpurile străvechi celebrarea solstițiului de vară avea strânsă legătură cu strângerea recoltei, potrivit publicației Adevărul. Tradițiile nu s-au pierdut în negura timpului, iar acest obicei este practicat în continuare în multe sate din România, reinterpretat în funcție de zona geografică.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
cartonașe cu simboluri chinezești ținute în mână de o femeie
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
O femeie care se uită în frigider, noaptea
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
fată frumoasă pe un lac ține o lună în mână într-un apus
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Șarlotă de căpșuni și pișcoturi pe un platou de sticlă
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI
×