Reclamă

Ce este vara astronomică. Începe pe 21 iunie 2021, când are loc solstițiul de vară

Ziua de 1 iunie marchează începutul verii meteorologice, care poate contrazice data la care tehnic începe anotimpul călduros, așa numita vară astronomică. Vara astronomică are loc de obicei în jurul datei de 21 iunie, așa cum se va întâmpla în vara astronomică 2021.

Publicat: 18 iunie 2021, 7:27

Anotimpurile astronomice se calculează în funcție de rotația Pământului în jurul Soarelui. De aceea avem parte de două echinocții și două solstiții. Motivul pentru care avem patru anotimpuri diferite are legătură cu axa de rotație a Pământului. Tot datorită acestei axe de rotație unghiul făcut de razele Soarelui cu orizontul se schimbă de la anotimp la altul, pe măsură ce Pământul orbitează soarele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este vara astronomică. Începe pe 21 iunie 2021

Pământul călătorește în jurul Soarelui în 365 ¼  de zile. O dată la patru ani de zile avem un an bisect pentru a compensa un sfert de zi în plus, ce se adună în fiecare an. Motiv pentru care, data solstițiilor și a echinocțiilor poate fluctua.

În plus, anotimpurile astronomice pot avea între 89 și 93 de zile datorită formei eliptice a orbitei Pământului în jurul Soarelui. Din aceste cauze, datele verii meteorologice diferă de cele ale verii astronomice.

Climatologii și meteorologii împart anotimpurile în cicluri simple de trei luni, pe baza calendarului și a temperaturilor anuale. Vara meteorologică cade în cele mai fierbinți trei luni ale anului: iunie, iulie și august, în emisfera nordică.

Utilizarea anotimpurilor meteorologice facilitează analiza statisticilor sezoniere, care oferă informații de maximă importanță pentru agricultură, comerț și multe alte sectoare ale economiei, informează presa internațională.

Reclamă

Ce reprezintă solstițiul de vară și cum se produce

În emisfera nordică, solstițiul de vară are loc atunci când Soarele atinge cel mai înalt și mai nordic punct de pe cer. Acesta marchează începutul verii în jumătatea nordică a globului. În schimb, solstițiul de vară din emisfera sudică se petrece atunci când Soarele se află în punctul cel mai de jos al cerului, marcând începutul iernii.

Cuvântul „solstițiu” provine din cuvântul latinesc „solstitium”. Format din „sol” (Soare) și „stitium” (nemișcat sau oprit). Datorită axei înclinate a Pământului, Soarele nu răsare și apune în aceleași poziții la orizont, în fiecare dimineață și seară.

Reclamă

El se deplasează spre nord sau spre sud pe cer, pe măsură ce Pământul călătorește în jurul Soarelui, pe parcursul anului. De asemenea, urmele Soarelui pe cer devin mai mari sau mai mici pe tot parcursul anului. Solstițiul din iunie este semnificativ, deoarece Soarele atinge punctul cel mai nordic al cerului. Moment în care „drumul” Soarelui nu se schimbă pentru o scurtă perioadă de timp, potrivit site-ului Almanac.com.

Tradiții cu ocazia solstițiului de vară

Solstițiul de vară este cea mai lungă zi a anului. Deoarece Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer în această zi, vei observa că umbra ta este mai scurtă decât în restul zilelelor anului. Pentru cei care trăiesc în emisfera sudică, aceasta este cea mai scurtă zi a anului.

În tradiția populară, solstițiul de vară se suprapune Sânzienelor, sărbătorite pe data de 24 iunie. Cu această ocazie, sătenii obișnuiau să celebreze Soarele prin intermediul unui foc purificator. Acesta era amplasat pe cea mai înaltă colină a satului, la fel ca astrul pe care îl onorau. Bărbații își îndesau în brâu frunze de pelin și se învârteau în jurul focului. Ca la final să-și arunce brâurile în foc pentru a îndepărta necazurile. În timpurile străvechi celebrarea solstițiului de vară avea strânsă legătură cu strângerea recoltei, potrivit publicației Adevărul. Tradițiile nu s-au pierdut în negura timpului, iar acest obicei este practicat în continuare în multe sate din România, reinterpretat în funcție de zona geografică.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×