Reclamă

Ora de vară 2023. Ce decizie a luat Comisia Europeană

Trecerea la ora de vară 2023 se face pe data de 26 martie. Totuși, foarte multe țări din Uniunea Europeană sunt încă nelămurite de acest aspect. Statisticile arată că peste 60 % din țările lumii au renunțat deja să mai schimbe ora de două ori pe an.

Publicat: 21 martie 2023, 6:46

Schimbarea orei la cea de vară are lor în ultimul weekend din luna martie. Ceasurile trebuie date cu o oră înainte, astfel ora 01:00 devine ora 02.00. Comisia Europeană a cerut mai multor state membre să renunțe la schimbarea orei, însă la nivelul țării noastre nu s-a luat încă o decizie definitivă.

Ce semnifică ora de vară 2023

Trecerea la ora de vară 2023 va avea loc în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie. România urmează să treacă la ora de vară alături de multe alte state membre ale Uniunii Europene. Ceasul se va da cu o oră înainte, iar ziua de duminică va fi considerată cea mai scurtă zi din an.

Ora de vară se schimbă la doar câteva zile după echinocțiul de primăvară din 2023 care a avut loc pe data de 21 martie. Astfel, ziua va fi mai lungă în această perioadă, iar noaptea mai scurtă. Trecerea la ora de vară 2023 va însemna o noapte de somn mai scurtă cu cel puțin 60 de minute.

Totuși, specialiștii spun că această schimbare are beneficii asupra organismului. Cum ziua este mai lungă te poți bucura mai mult de beneficiile aduse de razele soarelui. Ocazie pentru care te invităm să afli mai multe despre beneficiile vitamina D asupra organismului.

Statistica.com spune că mai multe țări din Uniunea Europeană au renunțat la trecerea la ora de vară 2023. Justificarea decizie a avut în spate mai multe studii clinice care au atestat că lipsa unei ore de somn, cauzată de schimbarea ceasului, poate duce la creșterea numărului de accidente.

Reclamă

Ce decizie a luat Comisia Europeană privind ora de vară

Comisia Europeană a cerut mai multor țări să renunțe la trecerea la ora de vară.

Mai multe țări din întreaga lume au luat deja această decizie. Mexic a renunțat la schimbarea ceasului, iar oamenii par mult mai mulțumiți de acest aspect.

Reclamă

Mai multe statistici au arătat faptul că numărul cazurilor de accidente rutiere cauzate de trecerea la ora de vară au scăzut în țările care au renunțat la acest obicei, relatează The Guardian.

O altă țară care a renunțat definitiv la trecerea la ora de vară este Iordania. Autoritățile au decis că acest lucru este mult mai eficient pentru statul lor. Nici China și Japonia nu folosesc ora de vară, după cum relatează sursele internaționale.

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară a fost dezbătută intens în ultimii ani în Parlamentul European. Recomandarea la renunțarea schimbării orei a fost făcută încă din anul 2021.

În lume există în acest moment peste 70 de țări care schimbă în continuare ora, iar duminică vor trece la ora de vară.Țara noastră nu a renunțat la acest obicei, astfel că trecerea la ora de vară 2023 va avea loc și anul acesta pe data de 26 martie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat pentru a ilustra una dintre cele patru zodii care sunt atente la curățenie
Horoscop
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată obsesie pentru ordine și disciplină. Pentru ei o locuință dezorganizată devine un adevărat coșmar, mai ales dacă lucrurile nu sunt...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2023. Berbecii, Leii și Săgetătorii vor fi apreciați la locul de muncă
Horoscopul lunii iunie 2023 aduce noi schimbări pe plan profesional și sentimental pentru majoritatea semnelor zodiacale. Semnele solare și tranziturile planetelor îți vor arăta calea cea bună pentru a ieși din situații dificile și...
3
O femeie îmbrăcată în zână care stă singură într-o pădure
Horoscop
Cel mai nesuferit semn zodiacal, potrivit astrologilor. Sunt șanse mari să nu primească niciodată o invitație la o petrecere
Unii oameni nu sunt făcuți pentru a-și face prieteni. Ei preferă să se concentreze pe ei înșiși și pe obiectivele lor și nu simt nevoia să fie în centrul atenției. E de înțeles că...
4
Jennifer Lopez a purtat ochelari de soare în timpul sesiunii de cumpărături
Divertisment
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Ce relație are artista cu fosta soție a lui Ben Affleck
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Vedeta latino are o relație bună cu fosta soție a lui Ben Affleck. JLo a dus-o pe Emme acasă la...
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023 aduce noi strategii de evaluare a vieții nativilor din zodiac. Cei mai mulți își doresc liniște și stabilitate și vor încerca să-și cultive aceste planuri. Se...
PARTENERI
×