Reclamă

Vitamina D: efecte benefice pentru organism

Vitamina D este uneori numită „vitamina soarelui”, deoarece este produsă la nivelul pielii ca răspuns la lumina soarelui. Vitamina D este o vitamină liposolubilă dintr-o familie de compuși care include vitaminele D-1, D-2 și D-3 și care are multiple efecte benefice pentru organism.

Publicat: 9 martie 2021, 17:30
O femeie îmbrăcată cu un maieu alb ține înntr-o mână un pahar de apă în timp ce cu cealaltă mână duce la gură un supliment
O cantitate suficientă de vitamina D în organism este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților, precum și pentru întărirea imunității / Shutterstock

Corpul tău produce vitamina D în mod natural atunci când este expus direct la lumina soarelui. De asemenea, îți poți lua doza de vitamina D din anumite alimente și suplimente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vitamina D are mai multe funcții importante. Poate că cele mai vitale sunt reglarea absorbției de calciu și fosfor și facilitarea funcției normale a sistemului imunitar. O cantitate suficientă de vitamina D în organism este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților.

Vitamina D are următoarele efecte benefice pentru organism

Dacă corpul tău nu primește suficientă vitamina D, poți dezvolta anomalii osoase, cum ar fi oasele moi (osteomalacia) sau oasele fragile (osteoporoza).

Asigură sănătatea oaselor

Vitamina D joacă un rol semnificativ în reglarea nivelului de calciu și fosfor din sânge. Acești factori sunt vitali pentru menținerea sănătății oaselor. Avem nevoie de vitamina D pentru a permite intestinelor să stimuleze și să absoarbă calciul, scrie Medical News Today.

Reclamă

Deficiența de vitamina D la copii poate provoca rahitism. În mod similar, la adulți, deficiența de vitamina D se manifestă prin osteomalacie (înmuierea oaselor). Osteomalacia se manifestă prin slăbirea densității oaselor și slăbiciune musculară.

Reduce depresia

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea stării de spirit și evitarea depresiei. Într-un studiu, oamenii de știință au descoperit că persoanele depresive care au primit suplimente de vitamina D au observat o îmbunătățire a simptomelor, potrivit Healthline.

Reclamă

Într-un alt studiu al persoanelor cu fibromialgie, cercetătorii au descoperit că deficiența de vitamina D a fost mai frecventă la cei care sufereau, de asemenea, de anxietate și depresie.

Stimulează pierderea în greutate

Dacă vrei să slăbești sau să previi bolile de inimă, adaugă vitamina D pe listă. 

Un studiu publicat de Universitatea Cambridge a constatat că persoanele care au consumat zilnic un supliment de calciu și vitamina D au reușit să slăbească mai mult decât subiecții cărora li s-a oferit un supliment placebo. Oamenii de știință au observat că suplimentul de calciu și vitamina D a avut un efect de suprimare a apetitului.

Într-un alt studiu, persoanele supraponderale care au consumat zilnic un supliment de vitamina D și-au redus riscul de dezvoltare a bolilor de inimă. 

Reduce riscul de infecții respiratorii

Cercetările au arătat că vitamina D poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor respiratorii acute. 

Un studiu a constatat că aportul zilnic sau săptămânal al suplimentului a avut efecte benefice asupra persoanelor cu deficiență de vitamina D și le-a redus la jumătate riscul de infecție respiratorie, potrivit Very well health.

Contribuie la îmbunătățirea sănătății în timpul sarcinii

O analiză din 2019 sugerează că femeile însărcinate cu deficit de vitamina D pot avea un risc mai mare de dezvoltare a preeclampsiei și de naștere prematură. Medicii asociază, de asemenea, deficiența de vitamina D cu diabetul gestațional și vaginoza bacteriană la femeile gravide.

De asemenea, este important de menționat că un studiu din 2013 a constatat o corelație între nivelul ridicat de vitamina D în timpul sarcinii și un risc crescut de alergie alimentară în cazul copilului, în primii doi ani de viață.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copil care ține un fluture în palme
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Victoria Silvstedt surprinsă într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
O femeie frumoasă cu urechi de elf și coroană pe cap
Horoscop
Când ești cea mai norocoasă persoană din lume. Află anul, luna și ziua în care astrele sunt de partea ta
Numărul tău destin te poate ajuta să descoperi cele mai bune momente pentru a-ți manifesta visele. Deși nu poți prezice viitorul, se pare că îl poți calcula. Când ești cea mai norocoasă persoană din...
4
Cuplu care face sport
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru mic dejunuri savuroase într-o tavă metalică așezată pe un grătar
Rețete
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
Dacă nu mai știi cu ce să-ți surprinzi familia la micul dejun, încearcă o rețetă simplă pentru chifle pufoase cu brânză și mărar. Se prepară ușor, iar ingredientele sunt simple și mereu la îndemână....
PARTENERI
×