Reclamă

Vitamina D: efecte benefice pentru organism

Vitamina D este uneori numită „vitamina soarelui”, deoarece este produsă la nivelul pielii ca răspuns la lumina soarelui. Vitamina D este o vitamină liposolubilă dintr-o familie de compuși care include vitaminele D-1, D-2 și D-3 și care are multiple efecte benefice pentru organism.

Publicat: 9 martie 2021, 17:30
O femeie îmbrăcată cu un maieu alb ține înntr-o mână un pahar de apă în timp ce cu cealaltă mână duce la gură un supliment
O cantitate suficientă de vitamina D în organism este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților, precum și pentru întărirea imunității / Shutterstock

Corpul tău produce vitamina D în mod natural atunci când este expus direct la lumina soarelui. De asemenea, îți poți lua doza de vitamina D din anumite alimente și suplimente.

Vitamina D are mai multe funcții importante. Poate că cele mai vitale sunt reglarea absorbției de calciu și fosfor și facilitarea funcției normale a sistemului imunitar. O cantitate suficientă de vitamina D în organism este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților.

Vitamina D are următoarele efecte benefice pentru organism

Dacă corpul tău nu primește suficientă vitamina D, poți dezvolta anomalii osoase, cum ar fi oasele moi (osteomalacia) sau oasele fragile (osteoporoza).

Asigură sănătatea oaselor

Vitamina D joacă un rol semnificativ în reglarea nivelului de calciu și fosfor din sânge. Acești factori sunt vitali pentru menținerea sănătății oaselor. Avem nevoie de vitamina D pentru a permite intestinelor să stimuleze și să absoarbă calciul, scrie Medical News Today.

Reclamă

Deficiența de vitamina D la copii poate provoca rahitism. În mod similar, la adulți, deficiența de vitamina D se manifestă prin osteomalacie (înmuierea oaselor). Osteomalacia se manifestă prin slăbirea densității oaselor și slăbiciune musculară.

Reduce depresia

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea stării de spirit și evitarea depresiei. Într-un studiu, oamenii de știință au descoperit că persoanele depresive care au primit suplimente de vitamina D au observat o îmbunătățire a simptomelor, potrivit Healthline.

Reclamă

Într-un alt studiu al persoanelor cu fibromialgie, cercetătorii au descoperit că deficiența de vitamina D a fost mai frecventă la cei care sufereau, de asemenea, de anxietate și depresie.

Stimulează pierderea în greutate

Dacă vrei să slăbești sau să previi bolile de inimă, adaugă vitamina D pe listă. 

Un studiu publicat de Universitatea Cambridge a constatat că persoanele care au consumat zilnic un supliment de calciu și vitamina D au reușit să slăbească mai mult decât subiecții cărora li s-a oferit un supliment placebo. Oamenii de știință au observat că suplimentul de calciu și vitamina D a avut un efect de suprimare a apetitului.

Într-un alt studiu, persoanele supraponderale care au consumat zilnic un supliment de vitamina D și-au redus riscul de dezvoltare a bolilor de inimă. 

Reduce riscul de infecții respiratorii

Cercetările au arătat că vitamina D poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor respiratorii acute. 

Un studiu a constatat că aportul zilnic sau săptămânal al suplimentului a avut efecte benefice asupra persoanelor cu deficiență de vitamina D și le-a redus la jumătate riscul de infecție respiratorie, potrivit Very well health.

Contribuie la îmbunătățirea sănătății în timpul sarcinii

O analiză din 2019 sugerează că femeile însărcinate cu deficit de vitamina D pot avea un risc mai mare de dezvoltare a preeclampsiei și de naștere prematură. Medicii asociază, de asemenea, deficiența de vitamina D cu diabetul gestațional și vaginoza bacteriană la femeile gravide.

De asemenea, este important de menționat că un studiu din 2013 a constatat o corelație între nivelul ridicat de vitamina D în timpul sarcinii și un risc crescut de alergie alimentară în cazul copilului, în primii doi ani de viață.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O ceașcă de cafea care se află pe un blat gri alături de o tabletă de ciocolată neagră și câteva boabe de cafea pentru a ilustra câte cești de cafea poți bea zilnic
Sănătate
Câte cești de cafea poți bea zilnic. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor
Consumul unei cești de cafea dimineața este un adevărat ritual pentru cele mai multe persoane. Nimic nu se compară cu mirosul aromat care îți inundă casa într-o zi răcoroasă de toamnă. Totuși, prea multe...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul lunii octombrie 2022 îi aduce pe nativi în fața schimbărilor ambițioase de viitor. Relațiile amoroase încep să prindă contur, iar cei mai mulți știu cu exactitate ce își doresc de la partenerul de...
3
Brad Pitt, în costum negru, la Festivalul de Film de la Veneția
Divertisment
Brad Pitt și Emily Ratajkowski se întâlnesc. Presa tabloidă scrie despre cei doi că petrec mult timp împreună
Brad Pitt și Emily Ratajkowski se întâlnesc. Presa tabloidă scrie despre cei doi că petrec mult timp împreună. „Prietenii nu sunt siguri dacă este ceva serios”, a spus o sursă pentru People despre cei...
4
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie neagră lungă stă în pădure
Horoscop
Cât de zgârcit ești, în funcție de zodie. Află din ce categorie faci parte
Unii oameni au cu siguranță dare de mână atunci când vine vorba despre resursele lor financiare, însă acum vei afla cât de zgârcit ești, în funcție de zodie. Astrologii sunt de părere că există...
5
Regina Elisabeta a II-a într-un costum gri în timp ce poartă celebrul colier din perle la gât
Divertisment
Motivul pentru care Regina Elisabeta a II-a purta întotdeauna perle la gât. Toate ținutele ei erau accesorizate cu un astfel de colier
Majestatea Sa a oferit de-a lungul anilor o mulțime de lecții legate de stil. În ciuda vârstei înaintate, Regina a purtat tot timpul ținute colorate care să-i reflecte personalitatea veselă și jovială. De cele...
PARTENERI
×