Reclamă

Vitamina D: efecte benefice pentru organism

Vitamina D este uneori numită „vitamina soarelui”, deoarece este produsă la nivelul pielii ca răspuns la lumina soarelui. Vitamina D este o vitamină liposolubilă dintr-o familie de compuși care include vitaminele D-1, D-2 și D-3 și care are multiple efecte benefice pentru organism.

Publicat: 9 martie 2021, 17:30
O femeie îmbrăcată cu un maieu alb ține înntr-o mână un pahar de apă în timp ce cu cealaltă mână duce la gură un supliment
O cantitate suficientă de vitamina D în organism este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților, precum și pentru întărirea imunității / Shutterstock

Corpul tău produce vitamina D în mod natural atunci când este expus direct la lumina soarelui. De asemenea, îți poți lua doza de vitamina D din anumite alimente și suplimente.

Vitamina D are mai multe funcții importante. Poate că cele mai vitale sunt reglarea absorbției de calciu și fosfor și facilitarea funcției normale a sistemului imunitar. O cantitate suficientă de vitamina D în organism este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților.

Vitamina D are următoarele efecte benefice pentru organism

Dacă corpul tău nu primește suficientă vitamina D, poți dezvolta anomalii osoase, cum ar fi oasele moi (osteomalacia) sau oasele fragile (osteoporoza).

Asigură sănătatea oaselor

Vitamina D joacă un rol semnificativ în reglarea nivelului de calciu și fosfor din sânge. Acești factori sunt vitali pentru menținerea sănătății oaselor. Avem nevoie de vitamina D pentru a permite intestinelor să stimuleze și să absoarbă calciul, scrie Medical News Today.

Reclamă

Deficiența de vitamina D la copii poate provoca rahitism. În mod similar, la adulți, deficiența de vitamina D se manifestă prin osteomalacie (înmuierea oaselor). Osteomalacia se manifestă prin slăbirea densității oaselor și slăbiciune musculară.

Reduce depresia

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea stării de spirit și evitarea depresiei. Într-un studiu, oamenii de știință au descoperit că persoanele depresive care au primit suplimente de vitamina D au observat o îmbunătățire a simptomelor, potrivit Healthline.

Reclamă

Într-un alt studiu al persoanelor cu fibromialgie, cercetătorii au descoperit că deficiența de vitamina D a fost mai frecventă la cei care sufereau, de asemenea, de anxietate și depresie.

Stimulează pierderea în greutate

Dacă vrei să slăbești sau să previi bolile de inimă, adaugă vitamina D pe listă. 

Un studiu publicat de Universitatea Cambridge a constatat că persoanele care au consumat zilnic un supliment de calciu și vitamina D au reușit să slăbească mai mult decât subiecții cărora li s-a oferit un supliment placebo. Oamenii de știință au observat că suplimentul de calciu și vitamina D a avut un efect de suprimare a apetitului.

Într-un alt studiu, persoanele supraponderale care au consumat zilnic un supliment de vitamina D și-au redus riscul de dezvoltare a bolilor de inimă. 

Reduce riscul de infecții respiratorii

Cercetările au arătat că vitamina D poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor respiratorii acute. 

Un studiu a constatat că aportul zilnic sau săptămânal al suplimentului a avut efecte benefice asupra persoanelor cu deficiență de vitamina D și le-a redus la jumătate riscul de infecție respiratorie, potrivit Very well health.

Contribuie la îmbunătățirea sănătății în timpul sarcinii

O analiză din 2019 sugerează că femeile însărcinate cu deficit de vitamina D pot avea un risc mai mare de dezvoltare a preeclampsiei și de naștere prematură. Medicii asociază, de asemenea, deficiența de vitamina D cu diabetul gestațional și vaginoza bacteriană la femeile gravide.

De asemenea, este important de menționat că un studiu din 2013 a constatat o corelație între nivelul ridicat de vitamina D în timpul sarcinii și un risc crescut de alergie alimentară în cazul copilului, în primii doi ani de viață.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×