Vitamina D: efecte benefice pentru organism

Vitamina D este uneori numită „vitamina soarelui”, deoarece este produsă la nivelul pielii ca răspuns la lumina soarelui. Vitamina D este o vitamină liposolubilă dintr-o familie de compuși care include vitaminele D-1, D-2 și D-3 și care are multiple efecte benefice pentru organism.

Publicat: 9 martie 2021, 17:30 / Actualizat: 9 March 2021, 17:30

Corpul tău produce vitamina D în mod natural atunci când este expus direct la lumina soarelui. De asemenea, îți poți lua doza de vitamina D din anumite alimente și suplimente.

Vitamina D are mai multe funcții importante. Poate că cele mai vitale sunt reglarea absorbției de calciu și fosfor și facilitarea funcției normale a sistemului imunitar. O cantitate suficientă de vitamina D în organism este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților.

Vitamina D are următoarele efecte benefice pentru organism

Dacă corpul tău nu primește suficientă vitamina D, poți dezvolta anomalii osoase, cum ar fi oasele moi (osteomalacia) sau oasele fragile (osteoporoza).

Asigură sănătatea oaselor

Vitamina D joacă un rol semnificativ în reglarea nivelului de calciu și fosfor din sânge. Acești factori sunt vitali pentru menținerea sănătății oaselor. Avem nevoie de vitamina D pentru a permite intestinelor să stimuleze și să absoarbă calciul, scrie Medical News Today.

Deficiența de vitamina D la copii poate provoca rahitism. În mod similar, la adulți, deficiența de vitamina D se manifestă prin osteomalacie (înmuierea oaselor). Osteomalacia se manifestă prin slăbirea densității oaselor și slăbiciune musculară.

Reduce depresia

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea stării de spirit și evitarea depresiei. Într-un studiu, oamenii de știință au descoperit că persoanele depresive care au primit suplimente de vitamina D au observat o îmbunătățire a simptomelor, potrivit Healthline.

Într-un alt studiu al persoanelor cu fibromialgie, cercetătorii au descoperit că deficiența de vitamina D a fost mai frecventă la cei care sufereau, de asemenea, de anxietate și depresie.

Stimulează pierderea în greutate

Dacă vrei să slăbești sau să previi bolile de inimă, adaugă vitamina D pe listă. 

Un studiu publicat de Universitatea Cambridge a constatat că persoanele care au consumat zilnic un supliment de calciu și vitamina D au reușit să slăbească mai mult decât subiecții cărora li s-a oferit un supliment placebo. Oamenii de știință au observat că suplimentul de calciu și vitamina D a avut un efect de suprimare a apetitului.

Într-un alt studiu, persoanele supraponderale care au consumat zilnic un supliment de vitamina D și-au redus riscul de dezvoltare a bolilor de inimă. 

Reduce riscul de infecții respiratorii

Cercetările au arătat că vitamina D poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor respiratorii acute. 

Un studiu a constatat că aportul zilnic sau săptămânal al suplimentului a avut efecte benefice asupra persoanelor cu deficiență de vitamina D și le-a redus la jumătate riscul de infecție respiratorie, potrivit Very well health.

Contribuie la îmbunătățirea sănătății în timpul sarcinii

O analiză din 2019 sugerează că femeile însărcinate cu deficit de vitamina D pot avea un risc mai mare de dezvoltare a preeclampsiei și de naștere prematură. Medicii asociază, de asemenea, deficiența de vitamina D cu diabetul gestațional și vaginoza bacteriană la femeile gravide.

De asemenea, este important de menționat că un studiu din 2013 a constatat o corelație între nivelul ridicat de vitamina D în timpul sarcinii și un risc crescut de alergie alimentară în cazul copilului, în primii doi ani de viață.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ceas vintage, pe un fundal de toamnă, pus pe o pătură verde
Timp liber
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie...
2
Winnie Harlow într-un sacou negru de piele în timp ce pozează pe covorul roșu
Divertisment
Winnie Harlow a purtat o rochie din plasă. Cum a fost surprins modelul în Los Angeles
Winnie Harlow a atras atenția tuturor atunci când a purtat o rochie transparentă din plasă. Modelul internațional a fost invitat la petrecerea aniversară a artistei Cardi B. Winnie a profitată de ocazie pentru a-și...
3
Prințesa Diana, într--un costum cu dungi albe și albastru închis, pălărie albă. Zâmbește și se uită la cameră, pe fundal e un perete bej
Modă
Cele mai elegante ținute purtate de Prințesa Diana la nunți. Ce rochii au atras atenția tuturor
Cele mai elegante ținute purtate de Prințesa Diana la nunți au atras nu doar atenția invitaților, ci și a publicului internațional. „Prințesa Inimilor” a impresionat nu doar la nunta sa, ci și la evenimentele...
4
Actrița Renee Zellweger într-o cămașă albă și cu un sacou negru la Gala Premiilor Oscar
Divertisment
Renée Zellweger este de nerecunoscut. Cum a fost surprinsă actrița pe platourile de filmare din New Orleans
Actrița Renée Zellweger este de nerecunoscut în cel mai nou rol pe care îl interpretează. Vedeta în vârstă de 52 de ani a fost surprinsă pe platourile de filmare din New Orleans, în timp...
5
Chrissy Metz, îmbrăcată într-o rochie neagră, de gală, vorbește în fața unui microfon
Divertisment
Dieta cu care Chrissy Metz a slăbit aproape 50 kilograme
Fanii lui Chrissy Metz au apreciat-o întotdeauna pe actriță, nu numai pentru talentul său, ci și pentru că aceasta a devenit un simbol al pozitivității corpului. Încă de când a jucat în serialul NBB,...
PARTENERI
×