Vitamina D: efecte benefice pentru organism

Vitamina D este uneori numită „vitamina soarelui”, deoarece este produsă la nivelul pielii ca răspuns la lumina soarelui. Vitamina D este o vitamină liposolubilă dintr-o familie de compuși care include vitaminele D-1, D-2 și D-3 și care are multiple efecte benefice pentru organism.

Publicat: 9 martie 2021, 17:30 / Actualizat: 9 martie 2021, 15:30
O femeie îmbrăcată cu un maieu alb ține înntr-o mână un pahar de apă în timp ce cu cealaltă mână duce la gură un supliment
O cantitate suficientă de vitamina D în organism este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților, precum și pentru întărirea imunității / Shutterstock

Corpul tău produce vitamina D în mod natural atunci când este expus direct la lumina soarelui. De asemenea, îți poți lua doza de vitamina D din anumite alimente și suplimente.

Vitamina D are mai multe funcții importante. Poate că cele mai vitale sunt reglarea absorbției de calciu și fosfor și facilitarea funcției normale a sistemului imunitar. O cantitate suficientă de vitamina D în organism este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților.

Vitamina D are următoarele efecte benefice pentru organism

Dacă corpul tău nu primește suficientă vitamina D, poți dezvolta anomalii osoase, cum ar fi oasele moi (osteomalacia) sau oasele fragile (osteoporoza).

Asigură sănătatea oaselor

Vitamina D joacă un rol semnificativ în reglarea nivelului de calciu și fosfor din sânge. Acești factori sunt vitali pentru menținerea sănătății oaselor. Avem nevoie de vitamina D pentru a permite intestinelor să stimuleze și să absoarbă calciul, scrie Medical News Today.

Deficiența de vitamina D la copii poate provoca rahitism. În mod similar, la adulți, deficiența de vitamina D se manifestă prin osteomalacie (înmuierea oaselor). Osteomalacia se manifestă prin slăbirea densității oaselor și slăbiciune musculară.

Reduce depresia

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea stării de spirit și evitarea depresiei. Într-un studiu, oamenii de știință au descoperit că persoanele depresive care au primit suplimente de vitamina D au observat o îmbunătățire a simptomelor, potrivit Healthline.

Într-un alt studiu al persoanelor cu fibromialgie, cercetătorii au descoperit că deficiența de vitamina D a fost mai frecventă la cei care sufereau, de asemenea, de anxietate și depresie.

Stimulează pierderea în greutate

Dacă vrei să slăbești sau să previi bolile de inimă, adaugă vitamina D pe listă. 

Un studiu publicat de Universitatea Cambridge a constatat că persoanele care au consumat zilnic un supliment de calciu și vitamina D au reușit să slăbească mai mult decât subiecții cărora li s-a oferit un supliment placebo. Oamenii de știință au observat că suplimentul de calciu și vitamina D a avut un efect de suprimare a apetitului.

Într-un alt studiu, persoanele supraponderale care au consumat zilnic un supliment de vitamina D și-au redus riscul de dezvoltare a bolilor de inimă. 

Reduce riscul de infecții respiratorii

Cercetările au arătat că vitamina D poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor respiratorii acute. 

Un studiu a constatat că aportul zilnic sau săptămânal al suplimentului a avut efecte benefice asupra persoanelor cu deficiență de vitamina D și le-a redus la jumătate riscul de infecție respiratorie, potrivit Very well health.

Contribuie la îmbunătățirea sănătății în timpul sarcinii

O analiză din 2019 sugerează că femeile însărcinate cu deficit de vitamina D pot avea un risc mai mare de dezvoltare a preeclampsiei și de naștere prematură. Medicii asociază, de asemenea, deficiența de vitamina D cu diabetul gestațional și vaginoza bacteriană la femeile gravide.

De asemenea, este important de menționat că un studiu din 2013 a constatat o corelație între nivelul ridicat de vitamina D în timpul sarcinii și un risc crescut de alergie alimentară în cazul copilului, în primii doi ani de viață.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer LOpez, într-o emisiune televizată / Getty Images
Divertisment
Jennifer Lopez, surprinsă într-o ținută lejeră, la cumpărături. Ce a purtat vedeta care nu își arată vârsta
Jennifer Lopez a fost surprinsă într-o ținută lejeră, în timpul unei ieșiri la cumpărături, în Beverly Hills, alături de fiica ei de 13 ani, Emme. Cântăreața și actrița, în vârstă de 51 de ani,...
2
Madison LeCroy, fotografiată în timp ce se afla prin Zoom, la o emisiune tv
Divertisment
Madison LeCroy și-a spus părerea despre relația dintre JLo și Ben Affleck. Ce a spus frumoasa blondină
Despre frumoasa blondină s-a scris mult în ultimul timp. Chiar dacă a oferit doar scurte declarații despre relația ei cu Alex Rodriguez, recent Madison LeCroy și-a spus părerea despre relația dintre JLo și Ben...
3
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la filmările unui videoclip, în 2002, în timp ce se țin de mână
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au sărutat în public. Imaginile care confirmă povestea lor de dragoste
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au sărutat în public. Cei doi nu și-au confirmat încă relația în mod oficial. Acest gest tandru face însă mai mult decât o mie de cuvinte. Povestea lor de...
4
Elvis Presley și Priscilla Presley, îmbrăcați în mire și mireasă, la nunta lor, în 1967
Divertisment
Cum s-a schimbat chipul Priscillei Presley. Fosta soție a lui Elvis Presley a apelat la operațiile estetice
Priscilla Presley, în vârstă de 76 de ani, avea doar 15 ani când l-a cunoscut pe bărbatul cu care s-a căsătorit opt ​​ani mai târziu, Elvis Presley. Pentru a opri efectele trecerii timpului, vedeta...
5
Beyonce și Jay-Z, apropiați, la un eveniment NBA
Divertisment
Beyonce a strălucit alături de Jay-Z. Cum s-a îmbrăcat artista pentru un eveniment sportiv
Beyonce și Jay-Z formează unul dintre cele mai sudate cupluri de celebrități. Cei doi au rar apariții în public și preferă să-și trăiască viața de cuplu departe de lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, cei...
PARTENERI
×