Ce faci dacă te înțeapă o căpușă. Măsuri pe care le poți lua pentru prevenirea apariției bolii Lyme

Cum vara și-a intrat în drepturi, iar căldura este din ce în ce mai mare, este momentul oportun să afli ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă. Multe căpușe nu transmit boli. Totuși este bine de știut care sunt măsurile pe care trebuie să le iei în cazul în care ai fost mușcată de o căpușă. Există unele specii care pot transmite boli grave, precum boala Lyme. Mușcăturile de căpișă sunt extrem de periculoase și pot transmite nenumărate boli.

Publicat: 20 iulie 2021, 6:41 / Actualizat: 19 iulie 2021, 12:58

Mușcătura de căpușă nu este deloc dureroasă, însă de cele mai multe ori poate transmite boli ce pot fi devastatoare. În lume există peste 800 de specii de căpușe, iar la noi în țară sunt 27 dintre acestea. Dintre acestea 27, 25 sunt specii ce fac parte din familia căppușelor tari, iar două specii din familia căpușelor moi. Înțelegerea diferenței dintre aceste specii ne poate ajuta pentru a ne da seama cât de gravă este mușcătura pe care o avem și care sunt pașii pe care trebuie săi urmăm ulterior.

Ce faci dacă te înțeapă o căpușă

Din cauza căldurii, numărul persoanelor care au fost mușcate de căpușe a continuat să crească. De regulă sezonul acestora începe din luna aprilie și poate dura chiar și până în luna septembrie. Căpușele pot ataca atât oamenii cât și animalele, iar măscăturile lor pot lăsa probleme grave de sănătate dacă nu sunt identificate în timp util.

Cea mai frecventă specie de căpușe pe care o găsim la noi în țară este Ixodes Ricinus sau căpușa tare. Mușcătura acesteia este destul de periculoasă întrucât poate transmite bola Lyme dacă a apucat să fie atașată de gazdă pentru mai mult de 12-24 de ore. O căpușă care nu a început să se hrănească nu poate transmite la fel de ușor agenții patogeni gazdei.

Pe de altă parte, dacă aceasta și-a început procesul de hrănire cu sângele uman, atunci se recomandă o vizită la mediul specialist cât mai curând cu putință. Căpușele sunt de regulă de culoare roșie sau brună și au tendința să devină cenușii după ce și-au început procesul de hrănire. De regulă sunt destul de mici și greu de observat, având între 2,5 și 4 mm.

Având în vedere riscurile, iată de ce ese important să știi ce faci dacă te înțeapă o căpușă. Primul pas este să mergi la medicul specialist. Chiar dacă se poate îndepărta și acasa, există riscuri majore. Dacă extracția nu se face în mod corect, atunci capul căpușei poate rămâne atașat de coprul gazdei.

Prin urmare, este mai mult decât necesară o vizită la mediul specialist pentru a putea stabili care sunt pașii următori pentru a putea preveni apariția bolilor precum boala Lyme.

Cum ne ferim de căpușe

Cel mai important lucru este să înțelegi ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă. Dacă ai ales să o începărtezi singură acasă, ia totuși î calcul o vizită la mediul specialist. Este exrtem de important ca zona respectivă să fie analizată cu atenție astfel încât să poți preveni orice problemă ulterioară.

Capul căpușei rămâne de multe ori atașat de corpul gazdei dacă insecta nu a fost extrasă corespunzător. Cel mai important este să se verifice acest aspect și să se treacă la pașii următori pentru a preveni apariția bolii Lyme. Este mai mult decât necesar să știi ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă pentru a putea rezolva problea cât mai repede. Există și câteva măsuri pe care le poți lua pentru a preveni înțepătura de căpușă.

Specialiștii recomandă se se evite zonele în care iarba este foarte înaltă. Pădurile sunt și ele un loc preferate pentru căpușe, deoarece le oferă un mediu potirivt să se dezvolte. Încearcă să te protejezi prin purtarea unor piese vesimentare cu mâneci lungi. Dacă îți dorești totuși să mergi în drumeții, atunci optează pentru purtarea pantalanilor în interiorul bocancilor. De asemenea, există mai multe plante care reușesc să țină la distanță căpușele, printre acestea se numără lavanda, dar și rozmarinul.

De asemenea, este foarte important să eviți să te întinzi pe iarbă. Înțepătura de căpușă este aproape insesizabilă, prin urmare ele se pot atașa cu ușurință chiar și de pielea capului. Indiferent de locurile pe care le frecventezi, cel mai important este să-ți inspectezi cu atenție coprul imediat după baie. De regulă acestea se pot sesiza printr-o plpare atentă a pielii. Dacă există o excrescență pe tegument, atunci există posibilitatea ca în acel loc să fi atașat o căpușă.

Ce boli pot transmite căpușele

Este important să știi ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă pentru a putea preveni apariția diferitelor boli. Deși cele mai multe mușcături nu transmit agenți patogeni, există cazuri când înțepătura de căpușă poate să aibă urmări dezastruase.

Printre cele mai de temut boli se numără boala Lyme. Această boală este transmisă de căpușele tari. Pentru ca această boală să fie transmisă, atunci căpușa trebuie să fie infectată cu microbul numit Borrelia. Deși nu toate căpușele sunt infectate cu această bacterie, o vizită la mediul specialist poate face diferența între ceea ce ar putea avea un final fericit și unul nefericit.

Cel mai important lucru este să se identifice căpușa și să nu fi fost atașată de gazdă mai mult de 24 de ore. Din acest motiv este important să știi ce trebuie să faci dacă ești înțepată de o căpușă. Timpul petrecut de aceasta pe corpul gazdei decide care este riscul de transmitere al bolii Lyme.

Vizita la mediul specialist poate determina și care este stadiul mușcăturii. În cazul căpușelor care sunt ferm atașate, dar care nu sunt umflate cu sânge, de cele mai multe ori ele nu au apucat să infecteze gazda. Cu toate acestea, doar medicul specialist poate decide care este stadiul și ce anunme se poate face pe mai departe.

Măsuri pe care le poți lua pentru prevenirea apariției bolii Lyme

Primul lucru pe care îl poți face este să te prezinți la medic imediat ce ai observat că ai fost înțepată de o căpușă. Acesta va putea estima cât de mult timp a stat căpușa atașată de tegument în funcție de cât de mult sânge a reușit să extragă din corpul tău.

În funcție de acest lucru, medicul va decide dacă este necesară administrarea unei cantități de Doxicilină. Dacă ai încercat să extragi singură căpușa, atunci ai grijă să o păstrezi într-un borcănaș închis și să te prezinți cu acesta la mediucul specialist. El va examina locul și va decide dacă a fost extrasă complet sau este nevoie de intervenția sa. Tot atunci se poate spune cât de mult timp a stat atașată căpușa de corpul gazdei.

Printre cele mai des întâlnite simptome ale acestei boli se numără erupțiile inflamate de formă ovală, oboseala și durerile articulare, durerile musculare și de cap, febra și dificultățile de concentrare.

Deși nu există un test care să stabilească imediat dacă ai fost sau nu înțepată de o căpușă. Atunci când suspectezi că acest lucru s-ar fi putut întâmpla și depistezi una, este bine să te prezinți la medic cât mai repede cu putință.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un cadru feeric cu o pădure verde întunecată și o zână în timp ce privește un trandafir luminat pentru că este una dintre cele mai norocoase zodii ale lunii august 2021
Horoscop
Cele mai norocoase zodii ale lunii august 2021. Nativii care au parte de multe reușite
Cele mai norocoase zodii ale lunii august 2021 vor avea parte de multe surprize plăcute din partea Universului. Astrele le-au rezervat câteva oportunități pentru a se face remarcate pe toate planurile. Deși fiecare zodie...
2
Conor McGregor, într-un sacou cu imprimeu, la ceremonia Premiilor Grammy, 2020
Divertisment
Conor McGregor și iubita, la un concert al lui Justin Bieber. Fotografii rare cu cei doi
Conor McGregor și iubita au fost fotografiați la un concert al lui Justin Bieber. Luptătorul a dezvăluit recent că are un nou prieten în artist, iar acum merge deja la concertele lui. Despre artist...
3
Gimnastele din Germania în timp ce se țin după umăr și poartă costume întregi în culorile alb cu roșu la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020
Divertisment
Gimnastele din Germania promovează libertatea de alegere. Ce ținute au ales pentru reprezentația de la Jocurile Olimpice
La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, gimnastele din Germania au avut o apariție cu totul deosebită. Acestea au decis să promoveze libertatea de alegere într-un mod unic pentru întreaga istorie a acestor jocuri....
4
icon
Adelina Peștrițu purtând un costum în întregime alb și zâmbind la cameră în timp ce stă pe un scaun argintiu la interviul oferit pentru Catine.ro
CaTine
Adelina Pestrițu, despre rețeta succesului: „Originalitate și sinceritate față de publicul meu”
Adelina Pestrițu este una dintre cele mai apreciate femei din România. După o lungă carieră în televiziune, frumoasa brunetă s-a retras din lumina reflectoarelor. Ea a decis să-și construiască pas cu pas un viitor...
5
Ryan Reynolds și Blake Lively pe covorul roșu la "Charles James: Beyond Fashion", Met Gala. Reynolds e îmbrăcat într-un costum negru, cămașă albă și papion, pe când Lively are o rochie roz-aurie mulată
Divertisment
Adevărul despre începutul relației lui Ryan Reynolds cu Blake Lively. Ce au făcut la doar o săptămână după prima întâlnire
Într-un interviu recent, actorul a vorbit despre cum a început relația lui Ryan Reynolds cu Blake Lively. Vedeta a dezvăluit că, deși cei doi se cunoscuseră pe platoul de filmare al filmului Green Lantern,...
PARTENERI
×