Mușcătura de căpușă nu este deloc dureroasă, însă de cele mai multe ori poate transmite boli ce pot fi devastatoare. În lume există peste 800 de specii de căpușe, iar la noi în țară sunt 27 dintre acestea. Dintre acestea 27, 25 sunt specii ce fac parte din familia căppușelor tari, iar două specii din familia căpușelor moi. Înțelegerea diferenței dintre aceste specii ne poate ajuta pentru a ne da seama cât de gravă este mușcătura pe care o avem și care sunt pașii pe care trebuie săi urmăm ulterior.
Ce faci dacă te înțeapă o căpușă
Din cauza căldurii, numărul persoanelor care au fost mușcate de căpușe a continuat să crească. De regulă sezonul acestora începe din luna aprilie și poate dura chiar și până în luna septembrie. Căpușele pot ataca atât oamenii cât și animalele, iar măscăturile lor pot lăsa probleme grave de sănătate dacă nu sunt identificate în timp util.
Cea mai frecventă specie de căpușe pe care o găsim la noi în țară este Ixodes Ricinus sau căpușa tare. Mușcătura acesteia este destul de periculoasă întrucât poate transmite bola Lyme dacă a apucat să fie atașată de gazdă pentru mai mult de 12-24 de ore. O căpușă care nu a început să se hrănească nu poate transmite la fel de ușor agenții patogeni gazdei.
Pe de altă parte, dacă aceasta și-a început procesul de hrănire cu sângele uman, atunci se recomandă o vizită la mediul specialist cât mai curând cu putință. Căpușele sunt de regulă de culoare roșie sau brună și au tendința să devină cenușii după ce și-au început procesul de hrănire. De regulă sunt destul de mici și greu de observat, având între 2,5 și 4 mm.
Având în vedere riscurile, iată de ce ese important să știi ce faci dacă te înțeapă o căpușă. Primul pas este să mergi la medicul specialist. Chiar dacă se poate îndepărta și acasa, există riscuri majore. Dacă extracția nu se face în mod corect, atunci capul căpușei poate rămâne atașat de coprul gazdei.
Prin urmare, este mai mult decât necesară o vizită la mediul specialist pentru a putea stabili care sunt pașii următori pentru a putea preveni apariția bolilor precum boala Lyme.
Cum ne ferim de căpușe
Cel mai important lucru este să înțelegi ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă. Dacă ai ales să o începărtezi singură acasă, ia totuși î calcul o vizită la mediul specialist. Este exrtem de important ca zona respectivă să fie analizată cu atenție astfel încât să poți preveni orice problemă ulterioară.