Reclamă

Ce faci dacă te înțeapă o căpușă. Măsuri pe care le poți lua pentru prevenirea apariției bolii Lyme

Cum vara și-a intrat în drepturi, iar căldura este din ce în ce mai mare, este momentul oportun să afli ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă. Multe căpușe nu transmit boli. Totuși este bine de știut care sunt măsurile pe care trebuie să le iei în cazul în care ai fost mușcată de o căpușă. Există unele specii care pot transmite boli grave, precum boala Lyme. Mușcăturile de căpișă sunt extrem de periculoase și pot transmite nenumărate boli.

Publicat: 20 iulie 2021, 6:41
O frunză pe care se află o căpușă brună-maronie care așteaptă să se prindă pe piciaorele unei gazde care are nevoie să afle ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă
Cum vara și-a intrat în drepturi, iar căldura este din ce în ce mai mare, este momentul oportun să afli ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă / Shutterstock

Mușcătura de căpușă nu este deloc dureroasă, însă de cele mai multe ori poate transmite boli ce pot fi devastatoare. În lume există peste 800 de specii de căpușe, iar la noi în țară sunt 27 dintre acestea. Dintre acestea 27, 25 sunt specii ce fac parte din familia căppușelor tari, iar două specii din familia căpușelor moi. Înțelegerea diferenței dintre aceste specii ne poate ajuta pentru a ne da seama cât de gravă este mușcătura pe care o avem și care sunt pașii pe care trebuie săi urmăm ulterior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce faci dacă te înțeapă o căpușă

Din cauza căldurii, numărul persoanelor care au fost mușcate de căpușe a continuat să crească. De regulă sezonul acestora începe din luna aprilie și poate dura chiar și până în luna septembrie. Căpușele pot ataca atât oamenii cât și animalele, iar măscăturile lor pot lăsa probleme grave de sănătate dacă nu sunt identificate în timp util.

Cea mai frecventă specie de căpușe pe care o găsim la noi în țară este Ixodes Ricinus sau căpușa tare. Mușcătura acesteia este destul de periculoasă întrucât poate transmite bola Lyme dacă a apucat să fie atașată de gazdă pentru mai mult de 12-24 de ore. O căpușă care nu a început să se hrănească nu poate transmite la fel de ușor agenții patogeni gazdei.

Pe de altă parte, dacă aceasta și-a început procesul de hrănire cu sângele uman, atunci se recomandă o vizită la mediul specialist cât mai curând cu putință. Căpușele sunt de regulă de culoare roșie sau brună și au tendința să devină cenușii după ce și-au început procesul de hrănire. De regulă sunt destul de mici și greu de observat, având între 2,5 și 4 mm.

Având în vedere riscurile, iată de ce ese important să știi ce faci dacă te înțeapă o căpușă. Primul pas este să mergi la medicul specialist. Chiar dacă se poate îndepărta și acasa, există riscuri majore. Dacă extracția nu se face în mod corect, atunci capul căpușei poate rămâne atașat de coprul gazdei.

Reclamă

Prin urmare, este mai mult decât necesară o vizită la mediul specialist pentru a putea stabili care sunt pașii următori pentru a putea preveni apariția bolilor precum boala Lyme.

Cum ne ferim de căpușe

Cel mai important lucru este să înțelegi ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă. Dacă ai ales să o începărtezi singură acasă, ia totuși î calcul o vizită la mediul specialist. Este exrtem de important ca zona respectivă să fie analizată cu atenție astfel încât să poți preveni orice problemă ulterioară.

Reclamă

Capul căpușei rămâne de multe ori atașat de corpul gazdei dacă insecta nu a fost extrasă corespunzător. Cel mai important este să se verifice acest aspect și să se treacă la pașii următori pentru a preveni apariția bolii Lyme. Este mai mult decât necesar să știi ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă pentru a putea rezolva problea cât mai repede. Există și câteva măsuri pe care le poți lua pentru a preveni înțepătura de căpușă.

Specialiștii recomandă se se evite zonele în care iarba este foarte înaltă. Pădurile sunt și ele un loc preferate pentru căpușe, deoarece le oferă un mediu potirivt să se dezvolte. Încearcă să te protejezi prin purtarea unor piese vesimentare cu mâneci lungi. Dacă îți dorești totuși să mergi în drumeții, atunci optează pentru purtarea pantalanilor în interiorul bocancilor. De asemenea, există mai multe plante care reușesc să țină la distanță căpușele, printre acestea se numără lavanda, dar și rozmarinul.

De asemenea, este foarte important să eviți să te întinzi pe iarbă. Înțepătura de căpușă este aproape insesizabilă, prin urmare ele se pot atașa cu ușurință chiar și de pielea capului. Indiferent de locurile pe care le frecventezi, cel mai important este să-ți inspectezi cu atenție coprul imediat după baie. De regulă acestea se pot sesiza printr-o plpare atentă a pielii. Dacă există o excrescență pe tegument, atunci există posibilitatea ca în acel loc să fi atașat o căpușă.

Ce boli pot transmite căpușele

Este important să știi ce trebuie să faci dacă te înțeapă o căpușă pentru a putea preveni apariția diferitelor boli. Deși cele mai multe mușcături nu transmit agenți patogeni, există cazuri când înțepătura de căpușă poate să aibă urmări dezastruase.

Printre cele mai de temut boli se numără boala Lyme. Această boală este transmisă de căpușele tari. Pentru ca această boală să fie transmisă, atunci căpușa trebuie să fie infectată cu microbul numit Borrelia. Deși nu toate căpușele sunt infectate cu această bacterie, o vizită la mediul specialist poate face diferența între ceea ce ar putea avea un final fericit și unul nefericit.

Cel mai important lucru este să se identifice căpușa și să nu fi fost atașată de gazdă mai mult de 24 de ore. Din acest motiv este important să știi ce trebuie să faci dacă ești înțepată de o căpușă. Timpul petrecut de aceasta pe corpul gazdei decide care este riscul de transmitere al bolii Lyme.

Vizita la mediul specialist poate determina și care este stadiul mușcăturii. În cazul căpușelor care sunt ferm atașate, dar care nu sunt umflate cu sânge, de cele mai multe ori ele nu au apucat să infecteze gazda. Cu toate acestea, doar medicul specialist poate decide care este stadiul și ce anunme se poate face pe mai departe.

Măsuri pe care le poți lua pentru prevenirea apariției bolii Lyme

Primul lucru pe care îl poți face este să te prezinți la medic imediat ce ai observat că ai fost înțepată de o căpușă. Acesta va putea estima cât de mult timp a stat căpușa atașată de tegument în funcție de cât de mult sânge a reușit să extragă din corpul tău.

În funcție de acest lucru, medicul va decide dacă este necesară administrarea unei cantități de Doxicilină. Dacă ai încercat să extragi singură căpușa, atunci ai grijă să o păstrezi într-un borcănaș închis și să te prezinți cu acesta la mediucul specialist. El va examina locul și va decide dacă a fost extrasă complet sau este nevoie de intervenția sa. Tot atunci se poate spune cât de mult timp a stat atașată căpușa de corpul gazdei.

Printre cele mai des întâlnite simptome ale acestei boli se numără erupțiile inflamate de formă ovală, oboseala și durerile articulare, durerile musculare și de cap, febra și dificultățile de concentrare.

Deși nu există un test care să stabilească imediat dacă ai fost sau nu înțepată de o căpușă. Atunci când suspectezi că acest lucru s-ar fi putut întâmpla și depistezi una, este bine să te prezinți la medic cât mai repede cu putință.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×