Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă

Căpușele fac parte din familia Arahnidelor. Acestea se hrănesc cu sângele organismului parazitat în fiecare ciclu de viață. În întrega lume există peste 800 de specii de căpușe, iar în România doar 27, dintre care 25 de specii din familia Ixodidae, căpușe tari, și două specii din familia Argasidelor, căpușe moi. Dintre acestea, doar patru specii de căpușe transmit boli omului. Căpușele atacă diverse animale, bovine, ovine, câini, pisici, animale sălbatice precum cerbi, păsări, rozătoare, etc. dar și omul. Cea mai frecventă specie de căpușă de la noi este Ixodes Ricinus, căpușa tare. Află ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă.

Publicat: 11 mai 2021, 7:00 / Actualizat: 10 mai 2021, 14:23

Căpușa este de culoare roșie-brună, însă devine cenușie-gri după ce s-a hrănit cu sânge. Aceasta are între 2,5-4 mm, și poate ajunge până la 11 mm după ce a supt sângele gazdei. Căpușele se întâlnesc în toate regiunile românești, din aprilie și până în septembrie.

Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă

Unele căpușe pot transmite boli atât animalelor, cât și oamenilor. Căpușele acționează ca vectori în momentul în care microbii din saliva și secrețiile gurii ajung în pielea și sângele gazdei.

Căpușele încep să transmită agenții patogeni abia după 48 de ore ore după ce începe procesul de hrănire. Prin urmare, o căpușă ce nu și-a început încă procesul de hrănire nu poate transmite mai departe agenții patogeni gazdei.

Căpușele moi, pe de altă parte, se hrănesc de obicei în mai puțin de o oră. Transmiterea bolii poate avea loc în mai puțin de un minut în cazul căpușelor moi. Mușcătura căpușii moi produce însă dureri intense. Așa că va fi mult mai sesizabilă.

O căpușă ce nu și-a început încă procesul de hrănire nu poate transmite mai departe agenții patogeni gazdei. Odată început însă procesul de hrănire cu sânge uman agenții patogeni ai căpușii se multiplică într-un ritm rapid. Căpușele care se hrănesc sunt ferm atașate de pielea gazdei.

Cum te ferești de căpușe

Acaricidele sunt substanțe chimice ce ucid căpușele și acarienii. Aceste sunt folosite în zonele în care căpușele ar putea fi predominante, cum ar fi țarcurile cerbilor de la grădina zoologică. Curățarea eventualelelor habitate ale căpușelor prin îndepărtarea frunzelor căzute pe jos, tăierea ierburilor înalte au demonstrat eficiență în studiile citate de presa de specialitate.

Persoanele care frecventează zonele cu iarbă înaltă și păduri prezintă un risc mai mare de a fi mușcate de căpușe. Acestea se pot proteja purtând cămăși cu mâneci lungi, pantaloni lungi sau folosind substanțe repelente.

 • Evită pe cât posibil zonele ierboase și cu arbuști
 • Poartă haine de culoare deschisă, pentru a observa cu ușurință căpușele
 • Îndeasă-ți pantalonii în cizme sau în șosete pentru ca acestea să nu se lipească de pielea ta
 • Aplică insectifugi. Urmează cu atenție instrucțiunile. Repelenții ce conțin dietiltoluamid (DEET), ce poate provoca reacții alergice,  trebuie să aibă o concentrație mai mică de 15% , în cazul în care vor fi folosite la copii. Repelenții împotriva insectelor care conțin permetrine pot fi aplicați pe îmbrăcăminte, dar nu pe piele. În zonele cunoscute pentru populația mare de căpușe, este posibil ca repelenții care conțin DEET să fie reaplicați mai frecvent. Urmați cu atenție instrucțiunile etichetei de pe ambalaj.
 • Verifică-ți hainele pentru a remarca dacă aveți căpușe pe acestea. Ar fi bine să controlați și animalul de companie.

Ce boli pot transmite căpușele?

Deși majoritatea mușcăturilor de căpușe nu transmit agenți patogeni, există cazuri rare când acestea o fac. În rândul bolilor cele mai de temut ce pot fi transmise de căpușe se numără Boala Lyme.

Boala Lyme este transmisă de specii de căpușă Ixodes, precum căpușele de cerb, o specie de căpușă dură transmite vectori pentru speciile de bacterii Borrelia.

Timpul pe care căpușa l-a petrecut pe gazdă decide riscul de transmisie a bolii Lyme. În primele 48 de ore, diversele specii de Borellia fiind rar transmise. Riscul crește cu 25% în cazul în care căpușa a fost atașată 72 de ore de pielea gazdei.

Aspectul căpușei va oferi indicii esențiale. În cazul căpușelor atașate ferm, dar care nu sunt umflate cu sânge, riscul de a dezvolta boala Lyme este aproape nul, aproximativ 1%.

Măsuri pe care le poți lua pentru prevenirea apariției bolii Lyme

Profilaxia poate fi administrată doar dacă mușcătura este provocată de o căpușă în stadiul de nimfă sau de una adultă ce face parte din familia Ixodes scapularis, căpușa de cerb.

 • Căpușa trebuie să fi fost atașată de gazdă cel puțin 36 de ore. Poți estima timpul și în funcție de cât de mult sânge pare a avea căpușa în corpul său.
 • Poți începe profilaxia în primele 72 de ore după ce ai îndepărtat căpușa.

Otilia Țigănaș, medic de familie, citată de dr. Mihai Craiu, recomandă 200 de miligrame de Doxiciclină în primele 72 de ore de la mușcătura căpușei, pentru persoanele de peste 12 ani.

Aceasta citează de asemenea protocolul recomandat de Direcția de Sănătate Publică din Brașov:

 • Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite. Ideal ar fi să folosești niște mănuși de protecție atunci când efectuezi acest proces
 • Ele pot fi îndepărtate la domiciliu sau în cadrul Serviciului de Urgențe al secției de Chirugie
 • Ideal este să folosești o pensetă specială pentru extragerea căpușei. Cu ajutorul acestui dispozitiv, fixezi gâtul căpușei și rotești ușor ca și cum ai folosi un tirbușon. Folosind această pensetă căpușa nu se va rupe
 • Nu zdrobi căpușa. Poate ar fi bine să o păstrezi într-un borcan închis pentru a putea analiza cât de mult sânge conține sau a evalua din ce specie ar putea face parte
 • Este necesar să cureți zona mușcăturii cu apă caldă și săpun, sau cu antiseptice. Este necesar să cureți eventualele resturi rămase ale căpușei. Aplică o cremă antibiotică și apoi un pansament curat
 • În cazul unei umflături locale poți administra un antihistaminic oral. În anumite cazuri, rarisime, ale unei răni deschise, va fi necesară administrarea unui vaccin antitetanos.

Simptome ale bolii Lyme

Unele persoane ce au dezvoltat boala Lyme pot prezenta simptome în stadiul final al bolii, fără să fi avut simptome inițiale, informează HealthLine.

Altele însă, pot simți cele mai frecvente simptome ale bolii:

 • erupții de formă ovală, extrem de inflamate
 • oboseală
 • dureri articulare și umflături
 • dureri musculare
 • durere de cap
 • febră
 • noduli limfatici umflați
 • tulburări de somn
 • dificultate de concentrare

În cazuri extreme

Nu există teste care să identifice mușcăturile de căpușă. Cu toate acestea, medicii pot examina întregul corp pentru a descoperi erupții cutanate sau semne ale unei boli cauzate de căpușe.

Testele de sânge pentru boli cum ar fi boala Lyme nu sunt relevante decât la săptămâni după expunere, chiar dacă simptomele pot fi prezente. Cunoașterea tipului de căpușă care a cauzat mușcătura poate ajuta la restrângerea posibilelor diagnostice ale medicului.

Examinările și testele trebuie făcute dacă o persoană prezintă simptome după mușcătura de căpușă. Dacă simptomele se dezvoltă după mușcătura căpușei, determinarea testelor care trebuie efectuate poate fi optimizată în consultare cu un specialist în boli infecțioase.

Medicul infecționist nu tratează mușcătura de căpușă, ci boala Lyme. În primă instanță, pacientul se va prezenta la medicul de familie.

În cazul în care nu îți poți controla anxietatea și ești îngrijorată din cauza unei posibile mușcături sau boli, poate ar trebui să îți antrenezi creierul să facă față problemelor.

Animalele domestice și căpușele

Animalele domestice sunt susceptibile mușcăturilor de căpușe și bolilor transmise de acestea. Nu există vaccinuri pentru prevenirea majorității bolilor transmise de căpușe. Din aceste motive, este important să folosești un produs preventiv pentru căpușele ce pot „ataca” animalele tale. De asemenea, după fiecare plimbare sau timp petrecut în aer liber, examinează corpul animalului tău domestic.

În plus, produsele de îndepărtare a căpușelor recomandate de medicul veterinar pot proteja animalul de companie. Picăturile sunt aplicate pe partea din spate a gâtului, unde animalul nu le poate linge, recomandă organizația Four Paws.

Dacă ești interesată de igienă, poți descoperi de ce trebuie să te speli pe mâini după ce ai atins anumite obiecte.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer LOpez, într-o emisiune televizată / Getty Images
Divertisment
Jennifer Lopez, surprinsă într-o ținută lejeră, la cumpărături. Ce a purtat vedeta care nu își arată vârsta
Jennifer Lopez a fost surprinsă într-o ținută lejeră, în timpul unei ieșiri la cumpărături, în Beverly Hills, alături de fiica ei de 13 ani, Emme. Cântăreața și actrița, în vârstă de 51 de ani,...
2
Madison LeCroy, fotografiată în timp ce se afla prin Zoom, la o emisiune tv
Divertisment
Madison LeCroy și-a spus părerea despre relația dintre JLo și Ben Affleck. Ce a spus frumoasa blondină
Despre frumoasa blondină s-a scris mult în ultimul timp. Chiar dacă a oferit doar scurte declarații despre relația ei cu Alex Rodriguez, recent Madison LeCroy și-a spus părerea despre relația dintre JLo și Ben...
3
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la filmările unui videoclip, în 2002, în timp ce se țin de mână
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au sărutat în public. Imaginile care confirmă povestea lor de dragoste
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au sărutat în public. Cei doi nu și-au confirmat încă relația în mod oficial. Acest gest tandru face însă mai mult decât o mie de cuvinte. Povestea lor de...
4
Elvis Presley și Priscilla Presley, îmbrăcați în mire și mireasă, la nunta lor, în 1967
Divertisment
Cum s-a schimbat chipul Priscillei Presley. Fosta soție a lui Elvis Presley a apelat la operațiile estetice
Priscilla Presley, în vârstă de 76 de ani, avea doar 15 ani când l-a cunoscut pe bărbatul cu care s-a căsătorit opt ​​ani mai târziu, Elvis Presley. Pentru a opri efectele trecerii timpului, vedeta...
5
Beyonce și Jay-Z, apropiați, la un eveniment NBA
Divertisment
Beyonce a strălucit alături de Jay-Z. Cum s-a îmbrăcat artista pentru un eveniment sportiv
Beyonce și Jay-Z formează unul dintre cele mai sudate cupluri de celebrități. Cei doi au rar apariții în public și preferă să-și trăiască viața de cuplu departe de lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, cei...
PARTENERI
×