Reclamă

Imagini cu mușcăturile de insecte. Cum să le identifici mai ușor și care sunt simptomele lor

Ecosistemul nu poate supraviețui fără insecte, dar cu siguranță mușcăturile lor nu sunt neapărat ceea ce ne dorim. Nu e nimic distractiv atunci când ești mușcată de o insectă, dar din păcate vara acestea sunt destul de frecvente. Ai mai jos imagini cu mușcăturile de insecte ca să le identifici mai ușor.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 14 iulie 2024, 6:10

Unele insecte ajung în casa ta pe tot parcursul anului. Te mușcă și lasă un sentimente de îngrijorare asupra ta. Uneori mușcăturile sunt dureroase și se pot inflama destul de ușor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Imagini cu mușcăturile de insecte

Vestea bună este că majoritatea mușcăturilor și înțepăturilor nu sunt dăunătoare. Cu toate acestea, unele mușcături de insecte necesită asistență medicală. Dacă vei știi să le identifici, poți primi mai repede intervenția potrivită atunci când este necesară.

În funcție de insecta care te-a mușcat, e bine să știi că semnele de mai jos te anunță că ai nevoie de ajutor medical de urgență.

  • Semne de reacție alergică severă, cum ar fi dificultăți de respirație, umflarea feței sau a gurii și bătăi rapide ale inimii;
  • Semne de infecție, cum ar fi roșeață, puroi, creșterea durerii și febră;
  • Simptome precum greață, vărsături, amețeli, spasme musculare sau letargie;
  • Semne neobișnuite, cum ar fi vezicule, necroză sau o erupție cutanată neobișnuită;
  • Simptome persistente care nu se ameliorează cu tratamentul.

Dacă ai oricare dintre aceste simptome, este important mergi la un control medical cât mai curând posibil.

Reclamă

Mușcături de căpușe

Căpușele pot provoca reacții locale după o mușcătură. Erupția clasică a bolii Lyme se numește Erythema migrans. Mușcătura poate avea formă circulară sau ovală și are cruste.

Unele mușcături de căpușe pot necesita îngrijiri medicale. Specialiștii recomandă să ceri asistență medicală de urgență dacă ai o căpușă pe piele de mai mult de 36 de ore, nu poți scoate singură căpușă atașată, te confrunți cu simptome ale bolii transmise de căpușe, cum ar fi febră, erupții cutanate sau dureri articulare.

Reclamă
Imagine cu o mușcătură de căpușă
Căpușele pot provoca reacții locale după o mușcătură / Shutterstock

Înțepăturile de țânțari

Mușcăturile de țânțari sunt printre cele mai frecvente și cele mai enervante. Printre principalele simptome ale mușcăturii de țânțar se pot număra cele de mai jos

  • Bubițe umflate, roșii, care apar la câteva minute după mușcătură
  • Bubițe dure, mâncărime, zonă maro-roșcată în aproximativ o zi
  • Vezicule

Specialiștii spun că igienizarea zonei cu o cârpă rece și umedă și aplicarea unui tratament anti-mâncărime ajută la calmarea simptomelor.

Un copil mușcat de țânțar pe picior
Mușcăturile de țânțari sunt printre cele mai frecvente și cele mai enervante / Shutterstock

Mușcături de ploșnițe

Specialiștii spun că nu vei simți mușcătura inițială pentru că ploșnițele injectează un anestezic. Urmele mușcăturii apar la câteva zile după și pot da semne precum umflături, roșeață, iritație, mâncărime.

De obicei o mușcătură de ploșniță arată ca o linie dreaptă, dar nu e neobișnuit să arate diferit. Tratează mâncărimea cu creme anti-mâncărime, corticosteroizi topici sau antihistaminice.

O femeie mușcată de ploșnițe pe picioare
Specialiștii spun că nu vei simți mușcătura inițială pentru că ploșnițele injectează un anestezic / Shutterstock

Mușcături de viespe

Probabil vei ști dacă ai fost mușcată de o viespe, dar consecințele imediate și pe termen lung variază. Înțepătura poate provoca o reacție localizată mică sau semnificativă, dar este posibilă și anafilaxia. Solicită asistență medicală de urgență dacă te confrunți cu umflarea feței, mâinilor sau picioarelor sau ai probleme de respirație, disconfort gastro-intestinal sau amețeli în urma unei înțepături de viespe.

O femeie cu o mușcătură de viespe
Probabil vei ști dacă ai fost mușcată de o viespe, dar consecințele imediate și pe termen lung variază / Shutterstock

Mușcături de purici

Puricii se hrănesc cu sânge uman sau animal. Ei sunt insecte minuscule care pot provoca iritații mari, deși în general mușcăturile lor nu pun viața în pericol.

Copil mușcat de purici pe picioare
Puricii se hrănesc cu sânge uman sau animal / Shutterstock

Mușcături de scorpion

Specialiștii recomandă să apelezi la asistență medicală dacă ai fost mușcată de un scorpion, mai ales au dacă observi reacții severe, cum ar fi spasme musculare, care ar putea fi un semn al unor probleme neuromusculare cauzate de veninul scorpionului.

Scorpion pe un perete alb
Specialiștii recomandă să apelezi la asistență medicală dacă ai fost mușcată de un scorpion / Shutterstock

Alte simptome la care să fii atentă:

  • Durere imediată
  • Amorţeală
  • Umflătură

Se recomandă curățarea locului înțepăturii, aplicarea unei comprese reci și administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală pe un fundal auriu
Horoscop
Nativii care își găsesc adevărata fericire pe 5 septembrie 2024. Sunt pregătiți să se bucure de viață
Nativii care își găsesc adevărata fericire pe 5 septembrie 2024 sunt mai pregătiți decât oricând să se bucure de viață și să-și urmeze propria cale pentru a obține împlinirea sufletească care i-a cam ocolit...
2
Fată fericită stă pe o canapea cu un laptop în brațe pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
4 zodii care sunt favoritele astrelor până pe 22 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Venus în Balanță deschide oportunități pentru optimism și romantism. 4 zodii care sunt favoritele astrelor până pe 22 septembrie 2024 își vor duce planurile la bun sfârșit. Deși nativii vor profita de aceste schimbări...
3
O femeie care prinde soarele în mâini la apus
Horoscop
Zodii care sunt norocoase până pe 8 septembrie 2024. Nativii care au șansa să-și confrunte sentimentele
Ei sunt nativii care sunt sfătuiți să vadă ce au cu adevărat în suflet. Săptămâna aceasta a început cu o Lună Nouă în Fecioară care sugerează ce va aduce noul ciclu de eclipsă în...
4
Georgina Rodriguez în costum de baie alături de Cristiano Ronaldo pe un iaht
Divertisment
Cristiano Ronaldo a făcut dezvăluiri neașteptate despre relația sa cu Georgina Rodriguez. Jucătorul de fotbal a fost mai sincer ca niciodată
Cristiano Ronaldo a făcut dezvăluiri neașteptate despre relația sa cu Georgina Rodriguez. Jucătorul de fotbal a fost mai sincer ca niciodată. Presa susține că acesta ar fi dat de înțeles că s-a căsătorit în...
5
Magiun de prune în borcan și în linguriță, alături de prune proaspete
Rețete
Magiun de prune. Rețetă tradițională, românească
Rețeta de magiun de prune este o rețetă tradițională din bucătăria românească, foarte populară și foarte des preparată. Dacă nu ai încercat până acum rețeta, ți-o oferim detaliată mai jos. Magiunul este cunoscut pentru...
PARTENERI
×