Nu este deloc recomandat să îndepărtezi o căpușă cu degetele. Dacă îți folosești degetele pentru a o scoate din piele, se poate ca aceasta să regurgiteze în corpul tău conținutul pe care îl are în stomac. Astfel, crește riscul de a contracta o infecție, inclusiv boala lyme.
Dintre cele 800 de specii de căpușe, numai patru specii transmit boli omului. Cea mai frecventă specie de căpușă de la noi este Ixodes Ricinus, căpușa tare. O căpușă are de obicei o culoare roșie-brună și capătă o nuanță cenușie-gri după ce s-a hrănit cu sânge. Aceasta are un diametru între 2,5-4 mm și poate ajunge până la 11 mm odată ce a acumulat suficient sânge.
De ce să nu scoți o căpușă cu degetele
În mod corect, o căpușă se înlătură cu ajutorul unei pensete cu vârf fin pentru a o apuca cât se poate de aproape de suprafața pielii. După aceea, ar trebui să tragi constant în sus și să eviți răsucirea. Răsucirea poate face ca gura căpușei să se rupă și să-ți rămână înfiptă în piele.
Dacă unele părți nu pot fi îndepărtate ușor, oprește-te și lasă pielea să se vindece. Odată ce ai scos căpușa, spală bine zona în care ai fost mușcată și mâinile cu spirt sau săpun și apă. Fii atentă ca în următoarele săptămâni să nu dezvolți o eczemă sau să faci febră, potrivit Insider.
Pentru a scăpa de o căpușă, pune-o în alcool, arunc-o în toaletă, închide-o într-o pungă sigilată.
Dacă te întrebi de ce să nu scoți o căpușă cu degetele, amintește-ți că remediile din popor pot fi periculoase. Nu încerca să arzi căpușa cu foc sau să aplici pe ea vaselină ori uleiuri esențiale.
Ce boli pot răspândi căpușele
Se recomandă că după ce îndepărtezi o căpușă, să o pui într-o pungă sigilată și să o trimiți la un laborator pentru testare. Chiar dacă nu prezinți simptome, acestea pot apărea pe parcursul următoarelor săptămâni. Nu toate căpușele poartă virusuri, însă cele care sunt infectate îți pot transmite afecțiuni rare, cum ar fi boala virusului Powassan sau boala virusului Heartland.