Reclamă

De ce să nu scoți o căpușă cu degetele. La ce riscuri te poți expune

Multe persoane iubesc plimbările în aer liber și adoră să-și petreacă timpul în parc. Însă, anotimpul cald vine cu o serie de riscuri, care includ mușcăturile insectelor parazite. Află de ce să nu scoți o căpușă cu degetele și ce boli poate transmite aceasta.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 12 iulie 2023, 7:42

Nu este deloc recomandat să îndepărtezi o căpușă cu degetele. Dacă îți folosești degetele pentru a o scoate din piele, se poate ca aceasta să regurgiteze în corpul tău conținutul pe care îl are în stomac. Astfel, crește riscul de a contracta o infecție, inclusiv boala lyme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dintre cele 800 de specii de căpușe, numai patru specii transmit boli omului. Cea mai frecventă specie de căpușă de la noi este Ixodes Ricinus, căpușa tare. O căpușă are de obicei o culoare roșie-brună și capătă o nuanță cenușie-gri după ce s-a hrănit cu sânge. Aceasta are un diametru între 2,5-4 mm și poate ajunge până la 11 mm odată ce a acumulat suficient sânge.

De ce să nu scoți o căpușă cu degetele

În mod corect, o căpușă se înlătură cu ajutorul unei pensete cu vârf fin pentru a o apuca cât se poate de aproape de suprafața pielii. După aceea, ar trebui să tragi constant în sus și să eviți răsucirea. Răsucirea poate face ca gura căpușei să se rupă și să-ți rămână înfiptă în piele.

Dacă unele părți nu pot fi îndepărtate ușor, oprește-te și lasă pielea să se vindece. Odată ce ai scos căpușa, spală bine zona în care ai fost mușcată și mâinile cu spirt sau săpun și apă. Fii atentă ca în următoarele săptămâni să nu dezvolți o eczemă sau să faci febră, potrivit Insider.

Pentru a scăpa de o căpușă, pune-o în alcool, arunc-o în toaletă, închide-o într-o pungă sigilată.

Reclamă

Dacă te întrebi de ce să nu scoți o căpușă cu degetele, amintește-ți că remediile din popor pot fi periculoase. Nu încerca să arzi căpușa cu foc sau să aplici pe ea vaselină ori uleiuri esențiale.

Ce boli pot răspândi căpușele

Se recomandă că după ce îndepărtezi o căpușă, să o pui într-o pungă sigilată și să o trimiți la un laborator pentru testare. Chiar dacă nu prezinți simptome, acestea pot apărea pe parcursul următoarelor săptămâni. Nu toate căpușele poartă virusuri, însă cele care sunt infectate îți pot transmite afecțiuni rare, cum ar fi boala virusului Powassan sau boala virusului Heartland.

Reclamă

Boala Lyme este una dintre cele mai îngrijorătoare boli cauzate de căpușe. De obicei este răspândită de căpușa cu picioare negre. Aceasta poartă o bacterie numită Borrelia burgdorferi sau mai rar, Borrelia mayonii. De regulă, poate fi tratată ușor cu antibiotice. Uneori poate cauza simptome debilitante, cum ar fi artrita Lyme sau oboseala cronică dacă nu este tratată la timp.

Simptomele bolii Lyme includ: febră, dureri musculare, umflarea articulațiilor, dureri, migrene sau umflarea nodulilor limfatici. Câteodată poate apărea o erupție cutanată de culoare roșie a ochilor, cunoscută sub numele de eritem migrator.

Dacă nu ești sigură în privința stării tale de sănătate, este indicat să ceri ajutorul unui specialist în sănătate. Doar acesta îți poate spune un diagnostic corect.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×