Reclamă

Cum să îngrijești plantele suculente. Trucuri de la experți pentru o grădină de vis

Indiferent dacă cresc afară sau în interior, plantele suculente (ghost plants) au o frumusețe aparte, căreia cu greu îi poți rezista. Numele lor vine de la nuanța de o paloare fantomatică a frunzelor, care au un strat natural de ceară pudrată. Află în continuare cum să îngrijești plantele suculente, care nu sunt pretențioase, însă au nevoie să le fie asigurate anumite condiții specifice.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 15 martie 2024, 7:26

Această ceară le ajută să se protejeze de lumina directă a soarelui și protejează apa depozitată în frunzele lor în timpul perioadelor de secetă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă este posibil, evitați să le atingeți frunzele, căci ceara se șterge cu ușurință, comentează botanista Annie Schreck, citată de Homesandgardens.  

Cum să îngrijești plantele suculente

„Ghost plant” este numele comun al speciei Graptopetalum paraguayense. Aceasta crește ocazional într-o formă pestriță, fiind hibridizată din alte tipuri de plante suculente care au produs o serie de noi varietăți ca cea roz ‘Alpenglow’, cea pestriță ‘Titubans’, cea perlată ‘Fantome’ sau uimitoarea ‘Purple Haze’, completează specialista.

Plantele suculente au în comun solul bine drenat și faptul că le displace excesul de apă. Grație stratului protector cerat al frunzelor, pot tolera destul de bine soarele direct.

Desigur, așa cum le spune numele, iubesc apa, însă au nevoie de puțină apă, de fapt, pentru a fi bine întreținute.

Reclamă

Oferă-le suculentelor lumină din abundență

Graptopetalum, de exemplu, ca toate suculentele, are nevoie de multă lumină solară directă, completează Annie Schreck.  Suculentele sunt adaptate la clima însorită a stâncilor. Dacă sunt crescute în interior cu lumină insuficientă, se vor ofili și vor avea tulpini lungi și subțiri.

Pentru a evita acest lucru, este bine să fie plasate în colțul cel mai însorit din casă. E bine să li se ofere lămpi de creștere. În egală măsură, suculentele pot fi revitalizate mutându-le în exterior, unde nu riscă să înghețe, mai spune specialista.

Reclamă

Nivelurile diferite de lumină pot influența, de asemenea, culoarea rozetei. Mai multă lumină poate provoca încântătoare nuanțe de roz. 

Sistemele de lămpi LED de creștere a plantelor pot fi prinse de marginea unei mese sau reglate astfel încât să ilumineze plantele de interior după cum este necesar.

Udarea trebuie să se facă responsabil

Plantele suculente ar trebui udate numai când solul e complet uscat, iar frunzele încep să aibă un aspect mai flexibil sau capătă striații, avertizează specialista. În loc ca udarea să se facă potrivit unui program regulat, este mai bine să le uzi când plantele dau semne că au nevoie de apă.

Suculentele sunt bine adaptate la condiții secetoase și nu tolerează udarea în exces. Dacă totuși nu ești sigură când să le uzi, e bine să le uzi din abundență atunci când observi că pământul lor e foarte uscat. 

Fertilizează-le rar și numai când e necesar

De regulă, suculentele nu presupun o fertilizare deosebită. De multe ori nici nu este nevoie de acest proces. Replantarea în ghivece cu pământ proaspăt la câțiva ani este deseori suficient pentru a revitaliza solul lor nutritiv.

Dacă dorești să fertilizezi planta ta suculentă pentru a-i stimula creșterea, aplică un fertilizator moderat, de preferință diluat 50/50 cu apă, o dată pe lună și în timpul sezonului de creștere estival. De altfel, suculentele se numără printre cele mai apreciate plante de interior în sezonul cald. E bine să mai știi că în magazine se găsește pământ special pentru suculente.

Ține-le în condiții de căldură și umezeală

Aceste plante nu tolerează temperaturile sub îngheț, însă fac față cu brio temperaturilor caniculare. Umiditatea poate genera putrezirea lor, așadar evită să le ții în spații umede. De asemenea, le poți planta în sol bine drenat, foarte nisipos.

Folosește pesticide pentru eliminarea dăunătorilor

Cele mai comune boli ale suculentelor sunt insectele de plante. Acestea pot fi prevenite printr-o bună ventilație și o udare rară.

Oferindu-le suculentelor condiții optime nu vei avea probleme. Asigură-te că solul e suficient de bine drenat, cu pietriș horticol. De asemenea, trebuie să le plantezi în vase cu găuri de scurgere.

Cum înmulțești suculentele

Potrivit expertei citate, suculentele sunt plante ușor de înmulțit. Desprinde delicat o tulpină lată, cu aspect sănătos sau folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia o întreagă rozetă.

Plantează frunza sau sădește-o în pământ proaspăt și așeaz-o într-un loc însorit. Menține solul ușor umed, însă nu ud. În aproximativ 2-4 săptămâni ar trebui să răsară rădăcini noi. Dacă tragi ușor vei verifica dacă s-au dezvoltat rădăcini mature.

Odată crescute, le poți pune apă ca la orice plantă suculentă. Respectiv atunci când observi că solul s-a uscat și frunzele sunt mai puțin ferme.

Spre deosebire de majoritatea plantelor de interior, plantele suculente se dezvoltă atunci când rădăcinile nu mai au suficient spațiu. De aceea e bine să recurgi la vase mai mici pentru a preveni udarea lor excesivă. 

Dacă după câțiva ani s-au îndesit atât de mult încât nu se mai vede solul de sus, este un semn bun că e timpul să scoți planta din vas. Apoi separă câteva tulpini și replantează-le în mai multe vase.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI
×