Jiaogulan
Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) este tot o plantă care crește în interior dacă are suficientă lumină solară. Aparține familiei Cucurbitaceae, fiind rudă apropiată cu dovleacul. În general frunzele sale se folosesc pentru ceai.
Dacă faci zilnic un ceai din frunzele sale proaspete, vei stimula creșterea ei, completează Haynes.
Jiaogulan are proprietăți similare cu ginsengul pentru funcția creierului, însă e mult mai ușor de cultivat. Conține mulți compuși benefici, cei mai cunoscuți fiind ginsenozidele. Acești compuși susțin multe atribute fizice, de la claritate mentală la longevitate.
Lavanda
Este admirată pentru parfumul și florile ei purpurii, fiind folosită adesea ca decor, precum și în aromaterapie. În viziunea botanistelor menționate, lavanda (Lavendula) este o plantă medicinală pe care oricine ar trebui să o aibă, grație proprietăților sale relaxante și de reducere a stresului.
În mod tipic este cultivată în exterior, dar este o plantă foarte adaptabilă. Dacă are parte de condiții adecvate – lumină solară din abundență și căldură-, poate fi crescută și în interior, de preferat lângă o ferestră cu lumină directă.
Poți face o infuzie de lavandă, dar dă un gust inedit și anumitor preparate dulci la cuptor, cum ar fi checul sau brioșele. Totuși, nu trebuie utilizată în exces în rețete, căci poate da un gust dulceag preparatului tău.
Menta
Menta (Mentha piperita) este ușor de cultivat. Poate crește oriunde, însă cel mai bine se simte în recipientul ei, căci va domina orice spațiu unde e cultivată.
Menta se laudă cu o varietate de soiuri. Poți cultiva chiar și două plante în același ghiveci, însă acesta trebuie să fie mai mare.
Ceaiul de mentă este calmant și favorizează digestia. De asemenea, funcționează perfect în reducerea râgâielii și a balonării. Mai poate vindeca eczemele și diminua răgușeala și febra.
Balsamul de lămâie
Membru al familiei mentei, balsamul de lămâie (Melissa officinalis) are o pătrunzătoare aromă de lămâie. Poate crește în interior, de preferință lângă o fereastră însorită. Numai asigură-te că e separată de alte ierburi și are un ghiveci propriu, deoarece balsamul de lămâie, ca și menta, se extinde și va ocupa tot spațiul.
Cunoscută ca o plantă calmantă, balsamul de lămâie stimulează relaxarea, ajută la un somn mai bun și atenuează micile neplăceri digestive. Frunzele ei pot fi presărate peste felurile de mâncare sau se poate face o infuzie ierbală.
Din această plantă se poate prepara o ceașcă de ceai foarte calmant. De asemenea, poate fi folosită în salate și siropuri, explică botanista și nutriționista holistică Anna Marie Beauchemin
Moringa
Moringa este recunoscută pentru beneficiile aduse sănătății ca urmare a proprietăților ei antioxidante, a mineralelor și vitaminelor pe care le conține. Arborii de Moringa devin plante de interior cu adevărat frumoase.
La modul ideal, mai întâi trebuie plantate afară, cu lumină și căldură din abundență pentru a se acomoda. Apoi le poți muta în interior, lângă o fereastră așezată spre sud și scăldată de soare pe timpul iernii.
Copacii de Moringa (Moringa oleifera) provin din Africa sub-saharană și Asia de sud-est. În multe zone, frunzele ei sunt considerate o sursă esențială de hrană. Aceste frunze sunt o sursă atipică de proteine complete și o bază largă de vitamine și minerale. Sunt foarte utile pentru o stare de bine de ansamblu și în nutriție.
Oregano
Oregano și-a câștigat renumele de condiment vedetă în multe preparate de inspirație mediteraneană. Însă poți folosi aroma sa picantă și în alte preparate pentru facilitarea digestiei, căci are proprietăți carminative.
Oregano (Origanum vulgare) este ușor de crescut într-un vas, cu condiția să te asiguri că această plantă medicinală beneficiază de soare din plin. Taie-i frunzele atunci când vrei să o folosești la un fel de mâncare.
Rozmarin
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un arbust rezistent, de origine mediteraneană, care iubește mult soarele și temperaturile călduțe.
Este una dintre plantele de interior cu proprietăți medicale remarcabile, calmând gazele și balonarea. Deși frunzele lui lungi, înguste, de culoarea pinului sunt cel mai des folosite, și florile de rozmarin pot fi consumate.
Cimbru
Cimbrul (Thymus vulgaris) este o altă plantă culinară robustă, care este socotită și plantă medicinală. Frunzele de cimbru pot fi utilizate pentru un ceai calmant sau pot fi presărate pe diferite feluri de mâncare, supe sau salate.
Cimbrul este apreciat de mii de ani pentru proprietățile de vindecare a răcelii sau a problemelor digestive.
Această plantă iubește soarele din plin, prin urmare asigură-te că o plasezi într-un loc unde primește lumină solară directă.
Se crește extrem de ușor dacă ai o fereastră scăldată de lumina soarelui câteva ore pe zi, mai explică specialiștii. Există multe soiuri de cimbru din care poți alege, de la cimbru de lămâie la cimbru roz cățărător.