Reclamă

Plante cu proprietăți vindecătoare pe care e bine să le ai în casă. De ce le recomandă experții

Armonia vine din interior, dar și din exterior. Plantele de interior fac parte din micul nostru paradis, locul unde ne regăsim și ne simțim acasă. Experții explică în acest articol câteva beneficii pentru sănătate ale plantelor pe care le iubești, dar și ale unor specii mai puțin cunoscute, dar la fel de prietenoase cu starea ta de bine. Iată o listă cu plante cu proprietăți vindecătoare pe care e bine să le ai în casă. De ce le recomandă experții.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 15 februarie 2024, 3:53

Plantele sunt plăcute, calmante, relaxante și reprezintă o excelentă companie. Încântă privirea, dar și starea noastră de spirit. Un studiu de sănătate publică din 2022 cu privire la efectele plantelor de interior a dovedit că persoanele care au petrecut mai mult timp într-un spațiu verde interior au experimentat o relaxare optimă și o creștere a funcției cognitive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plante cu proprietăți vindecătoare pe care e bine să le ai în casă

Însă plantele verzi mai ai un potențial avantaj. Anumite soiuri au proprietăți vindecătoare la propriu. Potrivit lui Lauren Haynes, botanistă la Appalachian Center for Natural Health, citată de Reader’ s Digest, există mai multe plante de interior cu proprietăți medicinale.

Le poți crește acasă combinând pasiunea pentru plante cu beneficiile pentru sănătate.

Aloe vera

Aloe vera (Aloe barbadensis miller) este o plantă suculentă care iubește căldura și climatul fierbinte. Are nevoie de o lumină solară amplă. Poate fi crescută și în interior dacă dispui de spațiu cu o fereastră însorită.

Reclamă

Se remarcă prin frunzele sale lungi, ca niște săbii. Botanista Jessica Baker observă că gelul din interiorul frunzelor sale poate fi aplicat topic în cazul arsurilor solare sau al iritațiilor pielii.

O altă utilizare a ei este internă, putând stimula digestia și o mișcare intestinală sănătoasă.

Gelul de aloe este benefic și în cazul vindecării rănilor de orice fel.  Explicația este acțiunea aloei asupra formării colagenului, o proteină esențială în diferite țesuturi.

Reclamă

Jiaogulan

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) este tot o plantă care crește în interior dacă are suficientă lumină solară. Aparține familiei Cucurbitaceae, fiind rudă apropiată cu dovleacul. În general frunzele sale se folosesc pentru ceai.

Dacă faci zilnic un ceai din frunzele sale proaspete, vei stimula creșterea ei, completează Haynes.

Jiaogulan are proprietăți similare cu ginsengul pentru funcția creierului, însă e mult mai ușor de cultivat. Conține mulți compuși benefici, cei mai cunoscuți fiind ginsenozidele. Acești compuși susțin multe atribute fizice, de la claritate mentală la longevitate.

Lavanda

Este admirată pentru parfumul și florile ei purpurii, fiind folosită adesea ca decor, precum și în aromaterapie. În viziunea botanistelor menționate, lavanda (Lavendula) este o plantă medicinală pe care oricine ar trebui să o aibă, grație proprietăților sale relaxante și de reducere a stresului.

În mod tipic este cultivată în exterior, dar este o plantă foarte adaptabilă. Dacă are parte de condiții adecvate – lumină solară din abundență și căldură-, poate fi crescută și în interior, de preferat lângă o ferestră cu lumină directă.

Poți face o infuzie de lavandă, dar dă un gust inedit și anumitor preparate dulci la cuptor, cum ar fi checul sau brioșele. Totuși, nu trebuie utilizată în exces în rețete, căci poate da un gust dulceag preparatului tău.  

Menta

Menta (Mentha piperita) este ușor de cultivat. Poate crește oriunde, însă cel mai bine se simte în recipientul ei, căci va domina orice spațiu unde e cultivată.

Menta se laudă cu o varietate de soiuri. Poți cultiva chiar și două plante în același ghiveci, însă acesta trebuie să fie mai mare.

Ceaiul de mentă este calmant și favorizează digestia. De asemenea, funcționează perfect în reducerea râgâielii și a balonării. Mai poate vindeca eczemele și diminua răgușeala și febra.

Balsamul de lămâie

Membru al familiei mentei, balsamul de lămâie (Melissa officinalis) are o pătrunzătoare aromă de lămâie. Poate crește în interior, de preferință lângă o fereastră însorită. Numai asigură-te că e separată de alte ierburi și are un ghiveci propriu, deoarece balsamul de lămâie, ca și menta, se extinde și va ocupa tot spațiul.

Cunoscută ca o plantă calmantă, balsamul de lămâie stimulează relaxarea, ajută la un somn mai bun și atenuează micile neplăceri digestive. Frunzele ei pot fi presărate peste felurile de mâncare sau se poate face o infuzie ierbală.

Din această plantă se poate prepara o ceașcă de ceai foarte calmant. De asemenea, poate fi folosită în salate și siropuri, explică botanista și nutriționista holistică Anna Marie Beauchemin

Moringa

Moringa este recunoscută pentru beneficiile aduse sănătății ca urmare a proprietăților ei antioxidante, a mineralelor și vitaminelor pe care le conține. Arborii de Moringa devin plante de interior cu adevărat frumoase.

La modul ideal, mai întâi trebuie plantate afară, cu lumină și căldură din abundență pentru a se acomoda. Apoi le poți muta în interior, lângă o fereastră așezată spre sud și scăldată de soare pe timpul iernii.

Copacii de Moringa (Moringa oleifera) provin din Africa sub-saharană și Asia de sud-est. În multe zone, frunzele ei sunt considerate o sursă esențială de hrană. Aceste frunze sunt o sursă atipică de proteine complete și o bază largă de vitamine și minerale. Sunt foarte utile pentru o stare de bine de ansamblu și în nutriție.

Oregano

Oregano și-a câștigat renumele de condiment vedetă în multe preparate de inspirație mediteraneană. Însă poți folosi aroma sa picantă și în alte preparate pentru facilitarea digestiei, căci are proprietăți carminative.

Oregano (Origanum vulgare) este ușor de crescut într-un vas, cu condiția să te asiguri că această plantă medicinală beneficiază de soare din plin. Taie-i frunzele atunci când vrei să o folosești la un fel de mâncare.

Rozmarin

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un arbust rezistent, de origine mediteraneană, care iubește mult soarele și temperaturile călduțe.

Este una dintre plantele de interior cu proprietăți medicale remarcabile, calmând gazele și balonarea. Deși frunzele lui lungi, înguste, de culoarea pinului sunt cel mai des folosite, și florile de rozmarin pot fi consumate.

Cimbru

Cimbrul (Thymus vulgaris) este o altă plantă culinară robustă, care este socotită și plantă medicinală. Frunzele de cimbru pot fi utilizate pentru un ceai calmant sau pot fi presărate pe diferite feluri de mâncare, supe sau salate.

Cimbrul este apreciat de mii de ani pentru proprietățile de vindecare a răcelii sau a problemelor digestive.

Această plantă iubește soarele din plin, prin urmare asigură-te că o plasezi într-un loc unde primește lumină solară directă.

Se crește extrem de ușor dacă ai o fereastră scăldată de lumina soarelui câteva ore pe zi, mai explică specialiștii. Există multe soiuri de cimbru din care poți alege, de la cimbru de lămâie la cimbru roz cățărător.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Două ouă care se află într-o crăticioară la fiert
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI
×