Reclamă

Beneficiile consumului de moringa. Nutriționiștii recomandă să o incluzi în dieta ta zilnică

Moringa este un copac cu multiple beneficii medicale potențiale. Disponibil într-o mare varietate de forme, moringa este consumat adesea ca pudră din frunze. Iată cum poți integra beneficiile consumului de moringa în stilul tău de viață.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 25 noiembrie 2023, 7:20

Moringa are beneficii dovedite în diferite boli, de la dureri de cap la diaree, anemie și diabet. A devenit un supliment tot mai popular în SUA.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile consumului de moringa

Moringa este un copac originar din India și Africa. Există 13 specii, moringa oleifera fiind cel mai cunoscut datorită profilului său nutrițional.

Cunoscută și sub numele de copac-hrean, planta de moringa este folosită în mod tradițional ca aliment sau ca sursă alternativă de medicament.

Studiile sugerează că această plantă conține numeroși compuși bioactivi cum ar fi carbohidrați, peptide funcționale, taninuri, acid folic și proteine. Moringa este o sursă extraordinară de multiple vitamine și minerale și antioxidanți sănătoși, explică Laura Purdy, medic de familie din Miami Beach, Florida, citată de publicația Forbes.

Se găsește sub formă de pudră de frunze (amestecată de obicei în băuturi sau shake-uri), comprimate și suplimente, ulei de semințe și ceai.

Reclamă

Frunzele și păstăile de semințe din specia moringa oleifera sunt consumate de regulă ca aliment în toată lumea. Păstăile de semințe crude pot fi gătite ca orice alte boabe, observă Yelena Wheeler, nutriționist dietetician din Los Angeles.

Frunzele se gătesc și se folosesc la mâncare. Restul poate fi uscat pentru a se prepara pudră.

Până în prezent, moringa nu a fost aprobată pentru consum sau reglementată de Food and Drug Administration (FDA – instituția din SUA care reglementează alimentele și suplimentele alimentare), însă beneficiile sale pentru sănătate sunt recunoscute de specialiști.

Reclamă

Este bogată în vitamine și minerale

Ca aliment, moringa conține mai multe vitamine esențiale, explică Su-Nui Escobar, inclusiv vitaminele A, B2, B6, B12, C, D și E. Acest superaliment este și o sursă viabilă de fier și magneziu, adaugă aceasta. Moringa conține, de asemenea, calciu și zinc, citează Healthline.

Utilă în afecțiunile dermatologice

Uleiul de semințe de moringa poate fi util în diferite afecțiuni dermatologice. Are proprietăți antiinflamatorii care pot reduce stresul oxidativ. De asemenea, poate ajuta

în procesul de vindecare a rănilor și reduce inflamația pielii.

Un studiu din 2020 apărut în Journal of Ethnopharmacology sugerează că atunci când este aplicat topic, uleiul poate fi eficient în reducerea inflamației pielii.

Proprietăți anti-îmbătrânire

Un studiu din 2022, publicat de Frontiers in Nutrition, arată că moringa oleifera conține mai multe enzime despre care se consideră că sunt utile în prevenirea îmbătrânirii pielii. De asemenea, poate fi luat în calcul ca tratament facial, explică Connie Pretula, un nutriționist din Vancouver, British Columbia.

Frunzele de moringa sunt bogate în polifenoli vegetali, deci au un conținut bogat în antioxidanți. Au beneficii antiinflamatorii, completează Petula. Conțin vitaminele A și C, ambele benefice pentru piele. Studiile arată că acestea sunt utile în încetinirea procesului de îmbătrânire prin reducerea stresului oxidativ din organism.

Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Un studiu din 2020 publicat în Complementary Therapies in Medicine arată că adminstrat sub formă de pudră, moringa poate fi de ajutor în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge.

Deși studiul sugerează că moringa poate fi eficientă în cazul diabetului, este nevoie de mai multe studii pentru a dovedi eficacitatea sa în acest sens.

Ajută la reglarea tensinuii

O cercetare din 2020 pe tema efectelor sale la nivelul tensiunii sanguine a inclus participanți care au consumat mari cantități de sare.

S-a dovedit că moringa a ajutat la reducerea presiunii diastolice și sistolice în termen de două ore de administrare a compusului rezultat din această plantă. Totuși, mai sunt necesare studii înainte ca moringa să poată fi recomandată oficial ca supliment de reducere a tensiunii sanguine.

Facilitează digestia

Frunzele de moringa conțin o cantitate sănătoasă de fibre și s-a dovedit că scad constipația, arată Yelena Wheeler.

Un studiu din 2019 publicat în Food Research International reflectă fibrele dietetice conținute de moringa oleifera sub formă de oligozaharide, un tip de carbohidrat. Un alt studiu, apărut în Food & Function, notează că procesul de fermentare în timpul digestiei a încurajat creșterea bacteriilor colonice sănătoase.

Are proprietăți antiinflamatorii

Planta are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante utile în diferite boli și afecțiuni, mai explică Su-Nui Escobar.

Studiile sugerează că moringa produce un efect pozitiv la nivelul sistemului imunitar prin echilibrarea inflamației din organism și eliminarea agenților patogeni ca bacteriile, ciupercile, virușii și paraziții.

Riscuri potențiale și efecte colaterale

Deși consumul de moringa este considerat în general sănătos, există și unele riscuri potențiale și unele efecte secundare de care trebuie ținut cont. Astfel, pot fi semnalate:

  • Diaree și probleme gastrice. Este valabil în cazul unui consum în cantități excesive, care poate antrena o disfuncție gastrointestinală, în special din cauza conținutului bogat în fier.
  • Hemocromatoză. Survine atunci când există un exces de fier în organism, care poate fi dăunător inimii, ficatului și pancreasului. Deoarece moringa conține fier, un exces de suplimente poate genera hemocromatoză sau le poate pune probleme celor care au această afecțiune.
  • Medicație adversă. Se consideră că moringa poate interfera cu modul în care anumite medicamente sunt procesate de ficat. Așadar eficacitatea anumitor medicamente poate fi alterată de acest supliment, care poate dăuna ficatului. Consultați furnizorul dacă moringa poate interacționa cu alte medicamente pe care le luați.
  • Variațiile nivelului de zahăr. Deoarece moringa poate afecta nivelurile de zahăr din sânge, poate fi periculoasă pentru diabeticii care iau insulină. De asemenea, se recomandă prudență în cazul femeilor însărcinate. Acestea ar trebui să evite să ia moringa, căci mai este nevoie de studii pentru a determina dacă suplimentul are efecte secundare la această categorie.

La ce să fii atentă când iei un supliment cu moringa

Criteriile de evaluare sunt sursa (proveniența), calitatea și puritatea suplimentului, punctează Dr. Purdy. Iată criteriile de selecție a celor mai bune surse de moringa, potrivit experților:

  • Caută produse organice: Acestea sunt crescute în zone cu practici naturale de fermă, care susțin solul dens în nutrienți, explică Connie Pretula.
  • Examinează culoarea: Cea mai bună calitate a suplimentelor de pudră de moringa este semnalată de culoarea verde.
  • Țara de origine: Zonele cu niveluri crescute ale poluării solului și apei trebuie evitate. Experțiii recomandă Uganda, în centrul căreia există o zonă numită Perla Africii, unde cresc arbori de moringa. Acolo solul și apa nu au fost expuse poluării industriale sau agriculturii comerciale.
  • Doza sigură de utilizare: Nu există o doză considerată oficial ca fiind sigură. Potrivit Yelenei Wheeler, se recomandă o doză zilnică de 6-10 grame de persoană ca supliment, Totuși este imperios necesar să consulți furnizorul înainte de a lua un supliment de acest tip. Trebuie respectate întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă, căci pot diferi de la producător la producător, mai subliniază dr. Purdy.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
3
Bianca Censori și Kanye West îmbrăcați în negru pe un fundal deschis
Divertisment
Bianca Censori șochează din nou. A apărut sumar îmbrăcată într-un filmuleț în mediul online
Bianca Censori șochează din nou, iar de data aceasta a apărut într-un filmuleț live pe pagina de socializare a cunoscutului Sneako. Modelul în vârstă de 30 de ani și-a schimbat încă o dată coafura....
4
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
5
actrițe din Gossip Girl pe platourile de filmare pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Leighton Meester vorbește despre moartea fostei colege de platou, Michelle Trachtenberg. Actrița din Gossip Girl este încă devastată de eveniment
Leighton Meester vorbește despre moartea fostei colege de platou, Michelle Trachtenberg. Vedeta cunoscută pentru rolul din Gossip Girl susține că este încă devastată de tragicul eveniment. Avea aceeași vârstă cu regretata actriță. Deși ambele...
PARTENERI
×