Reclamă

Măsuri de protecție împotriva căpușelor. La ce e recomandat să fii atentă când ieși în natură

Te întrebi ce măsuri de protecție poți lua împotriva căpușelor? Descoperă la ce e recomandat să fii atentă atunci când ieși în natură. Căpușele pot fi purtătoare de boli, un motiv în plus pentru care e recomandat să fii foarte atentă atunci când faci o plimbare în parc sau în aer liber.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 29 mai 2024, 6:21

Petrecerea timpului în aer liber este o modalitate minunată pentru a-ți încărca banetiile. Studiile au arătat de-a lungul timpului faptul că timpul petrecut în natură poate reduce stresul și anxietatea. În plus, plimbările în natură pot fi ideale pentru sănătatea ta fizică. Totuși, în perioada sezonului de vară există pericole nevăzute prin iarbă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Măsuri de protecție împotriva căpușelor

În timp ce momentele petrecute în natură îți pot aduce o mulțime de beneficii pentru organism, ele vin și cu unele riscuri.

Căpușele și alte insecte purtătoare de boli se ascund în iarba deasă. Boala Lyme este poate cea mai cunoscută dintre bolile pe care le poate transmite căpușele.

Este unul dintre motivele pentru care ar trebui să fii foarte atentă atunci când ieși în natură și să încerci să te ferești cât mai mult de căpușe.

Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a reduce șansele de a găsi o căpușă prinsă de tine.

Reclamă

Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă și este un motiv în plus să te ferești de aceste insecte.

Verifică hainele și animalele de companie

Căpușele nu se găsesc doar pe oameni. Acestea se pot găsi pe hainele pe care le-ai purtat în timpul plimbării prin natură, dar și prinse de animale de companie.

Reclamă

Atunci când ajungi acasă este recomandat să-ți verifici foarte bine hainele și echipamentul de drumeție. Animale de companie pot aduce, de asemenea, vizitatori nepoftiți în casă.

Este foarte probabil ca o căpușă să se prindă de câinele tău, mai ales dacă acesta nu este deparazitat. Este un motiv în plus pentru care se recomandă folosirea produselor pentru prevenirea căpușelor pentru animalele de companie.

Căpușele se prind cel mai des în jurul pleoapelor, cozii, picioarelor, chiar și în jurul urechilor animalului tău de companie.

Totodată, dacă acestea reușesc să treacă de haine, ele pot ajunge la corp. Atunci când ajungi acasă este foarte important să te verifici de prezența acestora.

Căpușele nu se găsesc doar în iarbă, spun cei de la Health.com. Căpușele se găsesc și pe copaci sau arbuști. Uneori căpușele pot sta pe o creangă și pot cădea pe scalp.

Este important să porți o șapcă și să-ți prinzi părul în timpul unei plimbări prin natură. Atunci când ajungi acasă nu uita să-ți verifici cu mare atenție scalpul.

Verifică zonele umede și pliurile pielii

Căpușele iubesc zonele întunecate și umede. Atunci când te verifici este important să fii foarte atentă. Căpușele pot fi găsite inclusiv în zona inghinală, spatele genunchilor și axile.

Cu ajutorul unei oglinzi vei putea să verifici cu atenție toate zonele. De asemenea, poți cere ajutorul cuiva drag să te ajute să verifici cu atenție zonele riscante.

Nu uita să verifici zona urechilor și interiorul buricului, dar și zona de la linia sutienului. O verificare atentă a corpului ar trebui să fie prima ta activitate.

Mergi direct la duș

După ce ai fost în aer liber ar trebui să te verifici imediat de căpușe, spun specialiștii. Următoarea ta activitate ar trebui să fie verificare amănunțită de la duș.

În felul acesta poți identiica mai repede o căpușă îne venutalitatea în care aceasta există.

Dușul poate ajuta la îndepărtarea căpușelor care nu au apucat să se atașeze de corp. De asemenea, acesta îi oferă o oportunitate bună de a face o a doua verificare a corpului, spun cei de la Parade.com.

Poartă șosete înalte

Atunci când mergi în natură alege să porți șosete înalte și de culori deschise. Șosetele albe de bumbac ar trebui să devină cel mai bune prietene ale tale.

Poate că nu mai este în trend să porți șosete înalte, însă acestea te vor proteja mult mai bine de căpușe. În plus, culoarea albă a șosetelor te va ajuta să identifici mult mai ușor căpușele.

Încearcă să nu te abați de la cărare

Atunci când ești într-o drumeție sau te plimbi într-o zonă cu iarbă deasă, încearcă să nu te abați de la drum și să nu te apropii prea mult de marginea potecii.

Această zonă este plină de iarbă, un loc ideal pentru căpușe.

Folosește un repelent împotriva insectelor

Repelentul pentru insecte poate descuraja căpușele să se apropie de tine. Alege un produse specail pentru căpușe și citește cu mare atenție instrucțiunile de pe etichetă.

Unele substanțe, cum ar fi cele care conțin ulei de lămâie, eucalipt sau substanțe chimice, nu trebuie folosite pentru copiii care au sub trei ani.

Alege să porți haine albe

Căpușele mici sunt mai ușor de observat pe îmbrăcămintea de culoare deschisă. Atunci când mergi în drumeție este important să te asiguri că porți haine în nuanțe cât mai deschise.

Acest lucru te va ajuta să identifici mai ușor căpușele.

Cum verifici curtea de căpușe

Este important să ie măsuri îptoriva dăunătorilor dacă stai la curte. Aceste sfaturi pentru amenajarea spațiului te pot ajuta să ai curtea ferită de căpușe. Pentru început trebuie să te asiguri că tunzi frecvent iarba.

Gazonul trebuie îngrijit cu atenție. Este important să creezi o barieră de lemne și pietriș între gazon și marginile casei.

Totodată, poți aplica această metodă și în jurul gardului în interior. Echipamentele de joacă ar trebui ținute cât mai departe de copaci și marginea curții sau a zonelor cu iarbă înaltă.

Nu în ultimul rând, utilizarea pesticidelor este o altă opțiune pentru prevenirea căpușelor. Totuși, în timp ce pesticidele pot fi utile, ele pot fi și periculoase.

Citește cu atenție instrucțiunile de utilizare pentru a nu pune în pericol copiii sau animăluțele din curtea ta.

Cele mai frecvente informații despre căpușe

Înțepătura de căpușă poate apărea în orice moment al anului, însă căpușele par să fie mult mai active în timpul sezonului cald.

Căpușele se găsesc cel mai des în zonele cu iarbă înaltă, în zonele împădurite, dar și pe arbuști. Există mai multe specii de căpușe, iar unele dintre ele răspândesc și boli.

Este important să mergi la doctor imediat ce ai sesizat o căpușă pentru corpul tău.

Medicul te va ajuta să extragi căpușa în siguranță. Tot el va putea să stabilească dacă căpușa ta a fost purtătoare de boli.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×