Purtarea lacului de unghii prea mult timp poate cauza unele pete albe pe unghii. Folosirea unei cantități prea mari de acetonă poate face unghiile casante. Unele lacuri de unghii, precum și probleme medicale ca diabetul, pot lăsa unghiile să arate galbene. O deficiență de fier le poate face să se subțieze și să se curbeze.
Ce înseamnă de fapt atunci când unghiile tale „se ridică”
O problemă comună pe care oamenii o observă adesea este că unghia lor pare să se „ridice” sau să se separe de piele. Potrivit Clinicii Cleveland, acest lucru este denumit onicoliză. Dar înainte de a alerga la medic crezând că ai o problemă serioasă, este important să înțelegi exact ce este această ridicare a unghiilor. Identifică și ce înseamnă pentru sănătatea ta și a unghiilor.
Ce este onicoliza
Poate suna înfricoșător, dar onicoliza este destul de comună. De fapt, aproape toată lumea, indiferent de starea de sănătate a organismului, poate suferi de ridicarea unghiilor. Cele mai predispuse la onicoliza sunt femeile mature. Există câteva motive pentru care unghiile tale pot începe să se ridice. Se poate întâmpla după ce te-ai infectat cu o ciupercă în unghie. Acesta dă de obicei și alte simptome, cum ar fi petele albe.
Alte motive pentru care apare onicoliza este din cauza unei reacții la o substanță chimică găsită în lacul de unghii sau lacurile acrilice. Anumite produse de îndepărtare a ojei pot provoca, de asemenea, acest lucru.
Dacă iei anumite medicamente, cum ar fi retinoizi orali, sau dacă ai avut o leziune recentă la patul unghiei, este posibil să observi și semne de onicoliză. Ridicarea unghiei afectează adesea doar o unghie. Dacă vezi că se întâmplă în cazul tuturor unghiilor, ar putea fi un semn de hipertiroidism sau deficiență de fier. În acest caz, discută imediat cu medicul. În timp ce onicoliza nu este de obicei ceva care să te facă să te îngrijorezi, poate fi o problemă, în principal pentru că nu există o modalitate sigură de a scăpa de ea până când nu crește o nouă unghie.
Cum să tratezi și să eviți onicoliza
Înainte să tratezi onicoliza sau să mergi la medic, înțelege mai întâi ce anume a cauzat apariția problemei. Dacă cauza este o vătămare a patului unghiei, singurul lucru pe care îl poți face este să ai răbdare. Să lași unghia ruptă să crească singură, tăind-o atunci când este nevoie.