Vitamina B1 sau tiamina
Tiamina este esențială în transformarea nutrienților în energie. Joacă un rol cheie în metabolism și ajută la funcționarea nervilor, mușchilor și inimii. Tiamina este, de asemenea, implicată în fluxul de electroliți în și din celulele musculare și nervoase.
Vitamina B2 sau riboflavina
Riboflavina este crucială pentru descompunerea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Sprijină creșterea corpului și producția de globule roșii. În plus, riboflavina ajută la menținerea vederii și a sănătății pielii.
Vitamina B3 sau niacina
Niacina ajută digestia. Ajută organismul să folosească zaharuri și acizi grași și este, de asemenea, importantă pentru sănătatea pielii și a nervilor.
Vitamina B5 sau acid pantotenic
Acidul pantotenic ajută la metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. De asemenea, este implicat în producția de globule roșii și hormoni steroizi.
Vitamina B6 sau piridoxina
Piridoxina este implicată în metabolismul proteinelor și al glucozei. De asemenea, ajută la producerea de neurotransmițători și hemoglobină, o proteină din celulele roșii din sânge.
Vitamina B7 sau biotina
Biotina este esențială pentru metabolismul carbohidraților și grăsimilor. Este adesea asociată cu îmbunătățirea sănătății părului și menținerea funcției corespunzătoare a sistemului nervos.
Vitamina B9 sau acid folic
Folatul joacă un rol vital în creșterea celulelor, metabolismul aminoacizilor, formarea globulelor albe și roșii din sânge și diviziunea corectă a celulelor. Este deosebit de importantă în timpul sarcinii pentru dezvoltarea tubului neural al bebelușului.
Vitamina B12 sau cobalamina
Cobalamina este necesară pentru crearea ADN-ului, materialul genetic din toate celulele. Este, de asemenea, implicat în funcția nervoasă și producția de globule roșii.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale complexului de vitamine B
Îmbunătățește funcția creierului și sănătatea mintală. Anumite vitamine B, inclusiv B1, B3, B6 și B12, sunt jucători cheie în sănătatea creierului și funcția cognitivă. Ele ajută la producerea de neurotransmițători, care transportă semnale între celulele creierului.
Vitaminele B6, B9 (folat) și B12 sunt cunoscute pentru a ajuta la reducerea simptomelor de depresie și anxietate, jucând un rol în crearea de substanțe chimice ale creierului, cum ar fi serotonina, care reglează starea de spirit și nivelul de stres.
Sprijină producția de energie
Vitaminele B, în special B1, B2, B3 și B5, sunt direct implicate în transformarea alimentelor pe care le consumi în energie prin descompunerea proteinelor, carbohidraților și grăsimilor.
Ajută la o digestie sănătoasă
Vitaminele B, cum ar fi B1, B3, B5 și B7, ajută la absorbția și metabolismul nutrienților, promovând astfel un sistem digestiv sănătos.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Vitaminele B6, B9 și B12 pot reduce nivelul de homocisteină, un tip de aminoacid care se găsește în sânge, care, atunci când este prezent la niveluri ridicate, poate duce la boli de inimă.
Promovează sănătatea pielii, părului și ochilor
Vitaminele B, în special B3, B5 și B7, sunt cruciale în menținerea sănătății pielii. Acestea ajută la îmbunătățirea reținerii de umiditate a pielii, a elasticității și pot ajuta la reducerea aspectului de îmbătrânire a pielii.
Vitamina B7 (biotina) este adesea asociată cu sănătatea părului. O deficiență poate duce la căderea părului, arătând importanța biotinei în menținerea unui scalp și păr sănătos. Vitamina B2 (riboflavina) este esențială pentru sănătatea ochilor. Ajută la protejarea ochilor de dezvoltarea cataractei și joacă un rol în prevenirea oboselii oculare.