Reclamă

Complexul de vitamine B: beneficii, funcție și riscuri

Rolul esențial al vitaminelor în menținerea sănătății este bine stabilit, dar natura lor complexă și sursele variate pot fi uneori copleșitoare. Printre acești nutrienți cruciali, complexul de vitamine B este proeminent datorită beneficiilor sale extinse pentru corp. Află mai multe despre complexul de vitamine B.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 19 iulie 2023, 8:28

Indiferent dacă crești nivelul de energie, susții funcția creierului sau menții sănătatea pielii și a părului, importanța complexului de vitamine B nu poate fi subestimată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Complexul de vitamine B: beneficii, funcție și riscuri

Termenul „Complex de vitamine B” se referă la un grup de opt vitamine solubile în apă care joacă un rol crucial în metabolismul celular și diferite funcții fiziologice din organism:

  • B1 (Tiamină)
  • B2 (riboflavină)
  • B3 (niacina)
  • B5 (acid pantotenic)
  • B6 (piridoxină)
  • B7 (biotină)
  • B9 (folat sau acid folic)
  • B12 (cobalamina)

Deși sunt grupate și adesea găsite în surse alimentare similare, fiecare vitamină are roluri și funcții unice. Complexul de vitamine B este implicat în diverse aspecte ale corpului, de la nivelul celular până la funcționarea celor mai importante sisteme de organe ale noastre.

Joacă un rol esențial în producția de energie, asigurând că organismul transformă eficient alimentele în energie utilizabilă. Vitaminele B ajută, de asemenea, la menținerea sănătății sistemului nervos, iar unele, cum ar fi B9 și B12, sunt esențiale pentru funcționarea sănătoasă a creierului și sănătatea mintală.

Reclamă

În plus, anumite vitamine B sunt esențiale pentru producerea și repararea celulelor, inclusiv celulele roșii din sânge, și contribuie la sănătatea pielii, părului, unghiilor, inimii și ochilor.

Componentele complexului de vitamine B

Complexul de vitamine B cuprinde opt vitamine esențiale pentru diferite funcții ale corpului, de la producerea de energie până la performanța creierului. Fiecare vitamină B posedă proprietăți unice și îndeplinește roluri individuale de a ne menține sănătoși.

Reclamă

Vitamina B1 sau tiamina

Tiamina este esențială în transformarea nutrienților în energie. Joacă un rol cheie în metabolism și ajută la funcționarea nervilor, mușchilor și inimii. Tiamina este, de asemenea, implicată în fluxul de electroliți în și din celulele musculare și nervoase.

Vitamina B2 sau riboflavina

Riboflavina este crucială pentru descompunerea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Sprijină creșterea corpului și producția de globule roșii. În plus, riboflavina ajută la menținerea vederii și a sănătății pielii.

Vitamina B3 sau niacina

Niacina ajută digestia. Ajută organismul să folosească zaharuri și acizi grași și este, de asemenea, importantă pentru sănătatea pielii și a nervilor.

Vitamina B5 sau acid pantotenic

Acidul pantotenic ajută la metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. De asemenea, este implicat în producția de globule roșii și hormoni steroizi.

Vitamina B6 sau piridoxina

Piridoxina este implicată în metabolismul proteinelor și al glucozei. De asemenea, ajută la producerea de neurotransmițători și hemoglobină, o proteină din celulele roșii din sânge.

Vitamina B7 sau biotina

Biotina este esențială pentru metabolismul carbohidraților și grăsimilor. Este adesea asociată cu îmbunătățirea sănătății părului și menținerea funcției corespunzătoare a sistemului nervos.

Vitamina B9 sau acid folic

Folatul joacă un rol vital în creșterea celulelor, metabolismul aminoacizilor, formarea globulelor albe și roșii din sânge și diviziunea corectă a celulelor. Este deosebit de importantă în timpul sarcinii pentru dezvoltarea tubului neural al bebelușului.

Vitamina B12 sau cobalamina

Cobalamina este necesară pentru crearea ADN-ului, materialul genetic din toate celulele. Este, de asemenea, implicat în funcția nervoasă și producția de globule roșii.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale complexului de vitamine B

Îmbunătățește funcția creierului și sănătatea mintală. Anumite vitamine B, inclusiv B1, B3, B6 și B12, sunt jucători cheie în sănătatea creierului și funcția cognitivă. Ele ajută la producerea de neurotransmițători, care transportă semnale între celulele creierului.

Vitaminele B6, B9 (folat) și B12 sunt cunoscute pentru a ajuta la reducerea simptomelor de depresie și anxietate, jucând un rol în crearea de substanțe chimice ale creierului, cum ar fi serotonina, care reglează starea de spirit și nivelul de stres.

Sprijină producția de energie

Vitaminele B, în special B1, B2, B3 și B5, sunt direct implicate în transformarea alimentelor pe care le consumi în energie prin descompunerea proteinelor, carbohidraților și grăsimilor.

Ajută la o digestie sănătoasă

Vitaminele B, cum ar fi B1, B3, B5 și B7, ajută la absorbția și metabolismul nutrienților, promovând astfel un sistem digestiv sănătos.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Vitaminele B6, B9 și B12 pot reduce nivelul de homocisteină, un tip de aminoacid care se găsește în sânge, care, atunci când este prezent la niveluri ridicate, poate duce la boli de inimă.

Promovează sănătatea pielii, părului și ochilor

Vitaminele B, în special B3, B5 și B7, sunt cruciale în menținerea sănătății pielii. Acestea ajută la îmbunătățirea reținerii de umiditate a pielii, a elasticității și pot ajuta la reducerea aspectului de îmbătrânire a pielii.

Vitamina B7 (biotina) este adesea asociată cu sănătatea părului. O deficiență poate duce la căderea părului, arătând importanța biotinei în menținerea unui scalp și păr sănătos. Vitamina B2 (riboflavina) este esențială pentru sănătatea ochilor. Ajută la protejarea ochilor de dezvoltarea cataractei și joacă un rol în prevenirea oboselii oculare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și reprezintă una dintre cele 3 zodii care ăși rezolvă conflictele pe 20 februarie 2024
Horoscop
3 zodii care își rezolvă conflictele pe 20 februarie 2024. Nativii care trec peste micile neînțelegeri
Astrologii spun că există 3 zodii care își rezolvă conflictele pe 20 februarie 2024. Acești nativi reușesc să treacă peste micile neînțelegeri. Nativii care aveau o furtună de gânduri sunt pregătiți să-și pună ordine...
2
O femeie frumoasă cu ochii căprui și părul brunet pentru a ilustra ce culori de păr întineresc
Frumusețe
Culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Ce spun specialiștii în beauty
Specialiștii în beauty îți vin în ajutor cu câteva culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Alegerea celei mai bune culori de păr pentru ochii căprui poate fi o provocare. Există...
3
O femeie frumoasă care se privește în oglindă și aplică unul dintre trucurile simple de frumusețe pentru femeiele care au peste 40 de ani
Frumusețe
Trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Sfaturi de la specialiștii în beauty
Frumusețea nu are vârstă. Specialiști în beauty îți vin și de această dată în ajutor cu câteva trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Iată cum poți să-ți evidențiezi...
4
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 19 februarie – 25 februarie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii vor avea parte de modificări în viața personală. Horoscopul săptămânii 19 februarie – 25 februarie 2024 spune cine are noroc pe toate planurile. Nu vor lipsi însă provocările, fără de care zodiile nu...
5
Margot Robbie într-o fotografie portret la prmeiile BAFTA 2024
Divertisment
Covorul roșu de la Premiile BAFTA 2024. Vedetele au impresionat cu ținutele alese
Vedetele s-au întrecut în eleganță pe covorul roșu de la Premiile BAFTA 2024. Acestea s-au reunit în capitala britanică pentru a participa la una dintre cele mai așteptate ceremonii ale anului. Margot Robbie, Emma...
PARTENERI
×