Reclamă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Unghiile sănătoase au o culoare de un roz deschis, cu o singură porțiune albă numită lunulă la baza fiecărei unghii. Petele albe care apar ca din senin sunt o afecțiune medicală numită leukonychia, și care trădează o decolorare parțial albă a unghiilor. Cauzele apariției lor sunt multiple. Află ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 3 decembrie 2023, 7:35

În primul rând, pregătește-te de câteva schimbări în dietă și stilul de viață pentru a asigura sănătatea unghiilor tale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi

Ciuperca albă este o ciupercă a unghiei comună care cauzează pete albe. Deși afectează în special unghiile de la picioare și unghiile de la mâini sunt în pericol. Potrivit unui studiu care a implicat 3.226 pacienți cu această afecțiune, unghiile de la picioare sunt mai des infectate (69%) decât unghiile de la mâini (31%). Cea mai comună ciupercă la unghiile de la mâini este Candida (84%)

Efecte negative sau reacții alergice asociate cu produsele pentru unghii

Produsele acrilice sau pe bază de gel pot afecta unghiile, ducând la apariția acestor pete. În plus, o reacție alergică la ojă, gloss, dizolvant sau întăritor de unghii poate avea de asemenea ca efect decolorarea și petice sau pete albe la nivelul unghiei.

Deficiență de minerale

Reclamă

O deficiență de calciu sau zinc e adesea considerată una din cauzele apariției petelor albe. Însă unele studii sugerează că această deficiență nu ar fi cauza reală. În orice caz, sănătatea unghiei depinde de aportul de minerale ca magneziu, zinc, fier, calciu, sodiu și cupru. O deficiență a acestor minerale poate afecta negativ compoziția unghiei, expunând-o la riscul de deteriorare, relatează Stylecraze.

Alte cauze posibile

Printre alte cauze se numără afecțiuni ca psoriasissau eczemă, boli cardiace, insuficiență renală și pneumonie. O altă cauză a decolorării unghiilor ar putea fi otrăvirea cu arsenic. În egală măsură, bolile sistemice (bolile care afectează sisteme multiple din organism) pot constitui în cazuri rare o altă cauză a colorării albe a unghiilor.

Reclamă

De asemenea, roaderea cuticulelor poate contribui la această afecțiune. Numărul petelor albelor se poate reduce semnificativ în absența acestor obiceiuri dăunătoare sănătății unghiilor.  

Remedii pentru petele albe de pe unghii

Poți gestiona problema acestui discomfort cu doar câteva remedii simple, pe care le poți aplica acasă Începe prin a include alimente bogate în minerale în dieta ta.

Dacă petele au apărut în urma utilizării unui anumit produs pentru unghii, e bine să nu îl mai utilizezi. De asemenea, e util să verifici ingredientele lui pentru a vedea dacă ești alergică la orice component. Dacă da, evită să-l mai folosești.

În majoritatea cazurilor, petele albe dispar în 6 luni, căci e intervalul în care întregul pat al unghiei va fi înlocuit. Totuși, pot exista situații când e nevoie de ajutor medical specializat.

Când trebuie să consulți un doctor

Consultă un doctor dacă suspectezi că ai o infecție fungică a unghiei. Unele simptome includ: pete bine definite pe unghiu, pete albe care par să se extindă, pete neregulate, miros neplăcut al unghiilor. După ce va stabili cauza, doctorul va decide tratamentul adecvat.

În funcție de rezultatele testelor de diagnosticare, doctorul poate decide o schemă de tratament. Cel mai comun tratament este prescrierea unei medicații orale și topice antifungice. Poate dura până la 3 luni pentru ca o infecție fungică să dispară complet. Dacă petele indică însă o boală, doctorul poate începe tratamentul acesteia.

Pentru petele cauzate de o rană sau traumă fizică, nu există un tratament ca atare și va va trebui să aștepți creșterea unghiilor.

Cum să previi formarea petelor albe

Deși nu poți controla în mod absolut apariția lor, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja unghiile. În primul rând, evită contactul cu substanțe iritante și chimicale (de ex.: acrilați, formaldehidă). Ele pot provoca dermatite de contact, care pot afecta pielea din jurul patului unghiei expunând-o uscăciunii, fragilității și deteriorării.

Evită folosirea excesivă a lacului de unghii. Păstrează-ți unghiile tăiate scurt. Folosește un balsam sau cremă de mâini după ce te speli pe mâini pentru a preveni uscarea lor.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×