Reclamă

Semne că ai deficit de vitamina B12 în unghii. Care sunt recomandările specialiștilor

Semne că ai deficit de vitamina B12 în unghii au reprezentat subiectul principal al unor nutriționiști și experți în beauty de peste hotare. Ei au oferit un interviu pentru o publicație internațională. Evident, în timpul discuților, specialiștii au făcut câteva recomandări.

CaTine.ro
CaTine.ro
Publicat: 6 octombrie 2023, 7:46 / Actualizat: 6 octombrie 2023, 11:03

Vitamina B12 este un membru esențial din complexul de vitamine B și trebuie inclus în dieta ta zilnică. Și asta pentru că îndeplinește roluri importante în organismul tău. În continuare, vei afla cum ajută vitamina B12 ajută la îmbunătățirea creșterii unghiilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne că ai deficit de vitamina B12 în unghii

Tot ceea ce mâncăm se vede adesea în diferite părți ale corpului nostru. De exemplu: excesul de grăsime corporală înseamnă că ai mâncat o mulțime de alimente nesănătoase.

Însă, dacă există o lipsă a unei vitamine sau a unor nutrienți esențiali, zone ale organismului tău vor găsi o modalitate de a te avertiza despre aceasta. În cazul în care ai deficit de vitamina B12 poate fi observată cu ușurință pe unghiile tale.

Altfel spus: unghiile îți pot spune dacă trebuie să mânânci mai multe alimente bogate în vitamina B12. Aceasta este o vitamină solubilă în apă și este necesară în mod obișnuit în dieta noastră zilnică, a declarat Varsha Gorey, medic nutriționist, pentru HealthShots.

Lipsa vitaminei B12 vă poate afecta unghiile, iar în rândurile următoare vei găsi semnele deficienței acesteia:

Reclamă

Unghii casante

Unul dintre semnele comune ale deficienței de vitamina B12 sunt unghiile uscate și casante, potrivit specialiștilor, au scris cei de la Healthline.

Lipsa B12 poate duce la modificări ale structurii unghiilor, făcându-le mai susceptibile la despicare, crăpare și exfoliere.

Reclamă

Unghii palide sau gălbui

Nivelurile insuficiente de B12 pot provoca o reducere a producției de globule roșii, ducând la anemie. Această afecțiune se poate manifesta prin decolorarea palidă sau gălbuie a unghiilor din cauza scăderii alimentării cu oxigen a patului unghial.

Printre simptomele anemiei se numără și: piele palidă sau gălbuie, amețeli, oboseală, dificultăți de respirație, mâini și picioare reci, dar și bătăi ale inimii rapide sau neobișnuite.

Valuri pe unghii sau unghiile „lingură”

În cazul în care există o deficiență severă de vitamina B12, atunci vom avea de-a face cu dungi transversale de pe unghii. Acestea reprezintă un semn clar că a apărut afecțiunea koilonychia. Aceasta face patul unghiilor în formă de lingură sau concav, creând celebrele valuri vizibile pe unghii.

Unghii albastre

O altă situație severă în care este indicat un deficit mare de vitamina B12 este aceea în care unghiile pot apărea albăstrui. Toate acestea se întâmplă din cauza oxigenării reduse a țesuturilor rezultată din anemie.

Descoperă ce culoare de unghii ți se potrivește, în funcție de zodie.

Recomandări pentru unghii sănătoase și puternice

Creșterea unghiilor este determinată în mare parte de genetică, vârstă, factori hormonali și sănătatea generală, au explicat specialiștii. Iar vitamina B12 este esențială pentru sănătatea generală a unghiilor, pentru că joacă un rol crucial în diviziunea și creșterea celulelor, inclusiv în celulele responsabile de dezvoltarea unghiilor.

Una dintre recomandările făcute de nutriționista Varsha Gorey pentru a avea unghii puternice are legătură cu hidratarea. Asta înseamnă că este nevoie să bem apă nu doar pentru a ne menține corpul hidratat, ci și unghiile. Unghiile bine hidratate sunt mai puțin predispuse la fragilitate și rupere, a subliniat expertul, conform publicației HealthShots.

Un rol important pentru a avea unghii sănătoase și puternice îl are și o dietă bine echilibrată. Aceasta presupune nutrienți esențiali, inclusiv vitamine și minerale precum biotina, vitamina E, zinc și fier. Nutriționiștii te sfătuiesc să eviți alimentele procesate, semipreparate, produse de tip fast-food și să nu mănânci în exces dulciuri.

Proteinele, biotina și uleiurile pentru unghii, printre sfaturile experților

Specialiștii au mai precizat că este util să consumi suficiente proteine. Unghiile sunt alcătuite în principal dintr-o proteină structurală fibroasă numită „cheratină”, cea care le oferă puterea și rezistența. Astfel că, includerea alimentelor bogate în proteine, cum ar fi: carnea slabă, carnea de pasăre, peștele, fasolea, lintea și produsele lactate în dieta ta poate ajuta la întărirea unghiilor și creșterea lor.

Atunci când vine vorba despre creșterea și fortificarea unghiilor, specialiștii recomandă biotina. Cunoscută și sub denumirea de vitamina B7, biotina este esențială în formarea aminoacizilor care determină creșterea unghiilor. Ea se se regăsește și în următoarele alimente: avocado, cartof dulce, ficat, gălbenuș, produse lactate, nuci, semințe și somon.

Desigur, biotina nu este singura vitamina din complexul B benefică pentru unghii. Vitaminele B9 și B12 sunt și ele recomandate pentru unghii puternice. Și, potrivit specialiștilor, deficitul de vitamina B9 (acid folic) se manifestă de cele mai multe ori prin modificarea culorii unghiilor.

Toate aceste vitamine se găsesc în concentrații mai mari în diverse suplimente alimentare. În concentrații mai mici, ele pot fi asimilate din următoarele alimente: legumele, citricele, fasolea, mazărea, lintea, nucile și semințele.

Experții în beauty recomandă evitarea ojelor cu substanțe chimice nocive. Manichiura cu gel sau cea cu ojă semipermanentă poate ataca unghia și poate provoca o serie de probleme la nivelul acesteia.

Din acest motiv, specialiștii te sfătuiesc să alegi o ojă cu cât mai puține substanțe nocive, de tip 7-free. Înainte să o aplici, folosește un lac de bază, întrucât acesta va o barieră care nu va permite ojei pigmentate să atace unghia. Ei au mai spus că este esențială hidratarea regulată cu uleiuri pentru unghii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×