Reclamă

Ce poate spune părul despre starea ta de sănătate. Secrete pe care ți le dezvăluie zi de zi

Află ce poate spune părul despre sănătatea ta. Textura, culoarea și densitatea părului oferă informații prețioase despre sănătatea și bunăstarea ta generală. Părul te ajută să obții lookuri fabuloase, dar are și valoare din punct de vedere clinic. Te poate informa dacă ești stresată sau dacă ai o deficiență nutrițională.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 11 octombrie 2024, 8:01

De cele mai multe ori te stresează să nu reușești să îți coafezi părul așa cum îți dorești. Urmărește indiciile oferite de părul tău prin intermediul modificărilor pe care le observi. Poți descoperi și trata la timp anumite afecțiuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce poate spune părul despre sănătatea ta

Specialiștii au descoperit că procesul de creștere a părului necesită mai multe zone ale corpului pentru a crea firele de păr noi pe bază de cheratină pe care le vezi.

Acește zone pot fi considerate mesageri care oferă informații legate de posibile problemele clinice, inclusiv infecții și deficiențe de vitamine ale organismului. Acordă timp pentru a îți examina mai atent părul.

Expunerea îndelungată la soare poate provoca ruperea părului

Dacă părul tău se despică sau se rupe cu ușurință și este mereu uscat, te avertizează că trebuie să îl ții departe de soare. Atunci când părul este expus în mod repetat la razele ultraviolete (UV), acesta va începe să se deterioreze.

Reclamă

În timp, părul își va piarde strălucirea din cauza deteriorării progresive și cumulative. Părul nu este prieten cu lumina directă a soarelui. „Dacă părul tău are parte de o expunere prelungită la soare, razele UVA și UVB pot deteriora cuticula”, a declarat medicul dermatolog Wilma. Ea adaugă că dacă nu intervii pentru a îl proteja, părul poate deveni decolorat sau chiar gri.

Poartă o pălărie sau o șapcă atunci când te expui la soare pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, pentru a preveni arsurile scalpului, poți folosi o pudră cu protecție solară. Astfel, părul nu va deveni gras, iar creștetul capului va fi bine protejat.

Rărirea părului ar putea fi un semn al bolii tiroidiene

Reclamă

Specialiștii îți dezvăluie ce poate spune părul despre sănătatea ta. Dacă te confrunți cu hipotiroidism, adică afecțiunea glandei tiroide care nu produce suficienți hormoni tiroideni, poți observa schimbări ale aspectului părului. De asemenea, părul tău poate cădea în cantități mai mari dacă ai această afecțiune.

Printre simptome se află intoleranța la frig, oboseala accentuată și creșterile bruște în greutate. Întreabă medicul despre testele de care ai nevoie pentru a diagnostica afecțiunea și ce tratament îți recomandă, scrie Parade.com.

Pe lângă rărirea părului, anumite tulburări tiroidiene te expun riscului de apariție a unei afecțiuni autoimune de cădere a părului numită alopecie areată. Acest tip de cădere a părului provoacă pe scalp pete de cădere bruscă a părului. Se întâmplă atunci când sistemul imunitar atacă foliculii de păr.

Starea părului poate dezvălui nivelul de stres

Ești expusă zilnic stresului și nu de puține ori te confrunți cu situații copleșitoare, cărora nu știi cum să le faci față. Expunerea repetată la condiții stresante sau la traume poate duce la o problemă a părului numită efluviu telogen (prescurtat TE).

TE este o reacție la stres care duce la căderea părului mai repede decât ar fi normal. Mai exact, în condiții normale, ar trebui să pierzi în jur de 50-100 de fire de păr zilnic. Dacă te confrunți cu afecțiunea TE vei piede mai mult păr, iar acest lucru trage un semnal de alarma în privința afecțiunii.

Vestea bună este că acesta este un fenomen temporar. Odată ce depășești perioada stresantă, părul tău nu va mai cădea. Așadar, dacă te confrunți cu TE, încearcă să descoperi cauza apariției afecțiunii. Vorbește cu medicul tău pentru a verifica dacă problema a apărut în urma unor perioade stresante sau a unor fluctuații hormonale.

Vitamina D scăzută poate contribui la lipsa șuvițelor

Cercetătorii au descoperit că există o legătură între strălucirea și rezistența părului și nivelul de vitamina D din organism. Dacă te confrunți cu deficiențe mari de vitamina D este posibil să pierzi mai multe fire de păr decât în mod normal.

În cazul în care nivelul de vitamina D din organism este scăzut, părul va deveni mai fragil, se va subția și se va rupe mult mai ușor. Dacă ai observat că părul tău cade mai mult decât de obicei, nu neglija verificarea nivelului de vitamina D.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mariah Carey, într-o rochie aurie, lungă
Divertisment
Cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Aniversarea cu numărul 50 a fost un adevărat spectacol
Desfășurate în Los Angeles, premiile anuale sărbătoresc impactul semnificativ al muzicii asupra culturii pop. Vezi cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Mariah Carey, cântăreața britanică Raye și grupul de...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă pe o creangă în pădure
Horoscop
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Cine sunt nativii care lasă trecutul în spate
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Acești nativi lasă trecutul în spate și privesc cu mult mai mult optimism asupra viitorului. Este o perioadă minunată pentru zodiile care își doresc...
3
Sufleu de brânză dulce în bol alb, glazurat cu sos, cu o linguriță și un bol cu sos alături
Rețete
Sufleu de brânză dulce. Rețeta unui desert fin, pufos și aromat
Dacă ești în căutarea unui desert delicios și aromat, dar simplu și ușor de preparat, încearcă rețeta de sufleu de brânză dulce. Te vei bucura de un desert fin, pufos și aromat, cu o...
4
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
PARTENERI
×