Reclamă

Ce se întâmplă cu corpul tău când bei ceai verde: beneficiile sale

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi savurate la nivel mondial. Indiferent dacă îți place ceaiul verde, negru sau oolong, toate trei provin din aceeași plantă, Camellia sinensis. Când se produce ceai verde, frunzele de ceai sunt imediat aburite pentru a preveni fermentarea pentru a menține frunzele verzi. Ce se întâmplă cu corpul tău când bei ceai verde și care sunt beneficiile sale.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 29 ianuarie 2024, 6:07

De sute de ani, specialiștii au recomandat ceaiul verde datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Acum, cercetările moderne demonstrează din nou că ceaiul verde îmbunătățește sănătatea și bunăstarea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De la reducerea grăsimii corporale și a nivelului de zahăr din sânge până la menținerea sănătății creierului, se pare că beneficiile ceaiului verde sunt nenumărate.

Ce se întâmplă cu corpul tău când bei ceai verde

Matcha se bucură o mare popularitate de câțiva ani. Acesta este mai nou integrat în latte, produse de patiserie, înghețată sau consumat ca atare. Dar această băutură, care este o formă de pudră de ceai verde, există de mii de ani. Dar dacă matcha este din punct de vedere tehnic ceai verde, care este diferența dintre ele?

Matcha și ceaiul verde obișnuit provin din aceeași plantă. Cu toate acestea, creșterea și extracția ceaiului matcha este adesea un proces mai atent. De exemplu, matcha este cultivat la umbră, în timp ce majoritatea celorlalte ceaiuri verzi nu sunt. Acest lucru protejează frunze de oxidare și are ca rezultat concentrații mai mari de antioxidanți. Rezultatul final al ceaiului matcha este o pudră făcută din frunze pulverizate.

Ceaiul verde poate ajuta la sănătatea pielii

Reclamă

Potrivit unui studiu recent din 2023, cercetătorii au descoperit că polifenolii din ceaiul verde ar putea ajuta la protejarea pielii împotriva luminii UVB, adică a cancerelor de piele melanom și nonmelanomic. Aceste efecte au fost observate atât local, cât și oral.

Ceaiul verde ajută la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer

Unul dintre cele mai documentate beneficii ale ceaiului verde este legată de proprietățile sale anticancerigene. Au fost publicate peste 5.000 de studii despre ceaiul verde și cancer, inclusiv studii clinice umane, studii pe populație și analize de laborator. Mii de studii documentează că polifenolii din ceaiul verde și alți compuși bioactivi prezenți în ceaiul verde pot ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, colorectal, hepatic, ovarian, de prostată, oral și de piele.

Reclamă

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți

Fiind o formă nefermentată de ceai, ceaiul verde oferă mai multe catechine benefice decât ceaiul negru sau ceaiul oolong, potrivit unui articol publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție.

Catechinele sunt o subcategorie de flavonoide care se găsesc în concentrație mare în mod natural în frunzele plantei Camellia sinensis. Există patru catechine principale în ceai: epicatechin (EC), epicatechin-3-galat (ECG), epigalocatechin (EGC) și epigalocatechin-3-galat (EGCG). Dintre aceste catechine, EGCG și EGC se găsesc în cea mai mare concentrație în ceaiul verde. Ele au făcut obiectul majorității studiilor.

Catechinele antioxidante sunt prezente și în alte alimente sănătoase pe bază de plante. Merele, fructele de pădure și pudra de cacao le au în compoziție.

Ceaiul verde este bun pentru creier

Dacă cauți modalități de a-ți menține funcția cognitivă pe măsură ce îmbătrânești, ia în considerare adăugarea de ceai verde în dieta ta. Într-un studiu clinic randomizat, publicat în Journal of Medicinal Food, participanții care au luat zilnic un supliment cu extract de ceai verde și L-teanină extrasă din ceai au înregistrat îmbunătățiri ale deficiențelor cognitive ușoare. Într-un test de atenție și de măsurare auto-raportată a vigilenței, memoria s-a îmbunătățit după consumul de ceai.

Într-un alt studiu publicat în Frontiers in Aging Neuroscience, sa demonstrat că ceaiul verde îmbunătățește memoria și funcția executivă la adulții în vârstă și, de asemenea, s-a descoperit că ajută la reducerea stresului oxidativ.

Ceaiul verde ajută la prevenirea diabetului de tip 2

Numeroase studii arată că ceaiul verde ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și a riscului de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, s-a demonstrat că ceaiul verde ajută la creșterea sensibilității la insulină, astfel încât insulina pe care o produce pancreasul poate menține mai eficient nivelul normal de zahăr din sânge. Ceaiul verde ajută la protejarea celulelor care produc insulină, iar flavonoidele din ceai pot ajuta la curățarea radicalilor liberi dăunători și la reducerea inflamației.

Toate aceste beneficii sunt utile pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, precum și la reducerea complicațiilor diabetului, cum ar fi retinopatia diabetică, potrivit unui articol publicat în jurnalul Antioxidants.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×