Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi

Scorțișoara este un condiment sănătos, însă cât de mult este prea mult? A mânca scorțișoară nu e niciodată de ajuns și sunt puțini cei care nu adoră aroma ei. Ea poate fi folosită mult dincolo de perioada sezonului sărbătorilor de iarnă. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 25 ianuarie 2024, 6:38
Rulouri de scorțișoară, fotografiate pe un blat din lemn
Dacă mănânci scorțișoară zilnic, acest lucru va avea întotdeauna un impact asupra organismului tău / Shutterstock

Condimentul are un gust delicios alături de chili, cartofi dulci, friptură înnăbușită, curry și altele. Este și o modalitate de a îndulci cafeaua sau ceaiul fără a folosi zahăr.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi

Dacă mănânci scorțișoară zilnic, acest lucru va avea întotdeauna un impact asupra organismului tău. În esență, acest impact este favorabil, deși este important să iei în calcul modul în care consumi scorțișoară. De exemplu, să o presari peste alimente lipsite de nutrienți nu e chiar benefic pentru sănătate. Însă în egală măsură e important să știi cantitatea de scorțișoară sigură pentru un consum regulat, deoarece este posibil să consumi prea mult, notează Parade.

Are multiple beneficii pentru sănătatea inimii

În opinia dieteticianului-nutriționist Lauren Manaker, unul din beneficiile cheie ale consumului regulat de scorțișoară este că e benefic pentru inimă. Consumul zilnic de scorțișoară este asociat pe termen lung cu sănătatea inimii în multiple moduri. Scorțișoara are un efect dovedit de reducere a nivelurilor de colesterol total, colesterol LDL (rău) și trigliceride. În acest mod ea reduce direct riscul bolilor cardiovasculare, care reprezintă una din principalele cauze de mortalitate.

A mânca scorțișoară zilnic poate reduce tensiunea arterială

Reclamă

Pe lângă efectul de reducere a colecterolului LDL (rău), consumul zilnic de scorțișoară poate reduce în egală măsură tensiunea arterială. Deoarece hipertensiunea arterială este legată de boala cardiovasculară, prin consumul de scorțișoară se reduce acest risc.

Poate scădea riscul de diabet de tip 2

Cercetările științifice arată că prin consumul de scorțișoară poate crește sensibilitatea la insulină. S-a demonstrat că acest condiment face ca celulele din organism să fie mai sensibile la insulină, hormonul care controlează nivelurile de zahăr.

Reclamă

Palmer explică faptul că motivul pentru care scorțișoara are efecte atât de benefice este că ea poate proteja împotriva diabetului de tip 2. Pe măsură ce organismul devine mai rezistent la insulina pe care o produce, glucoza nu poate pătrunde în celulele organismului atât de ușor, deoarece duce la creșterea nivelurilor de glucoză din sânge și în final la diabetul de tip 2, explică experta. Aceasta subliniază că scorțișoara nu este o pilulă magică și are un rol doar în ansamblul dietei ca întreg.

Poate scădea riscul de demență

Consumul regulat de scorțișoară este de asemenea favorabil creierului. Condimentul conține compuși despre care s-a dovedit că inhibă acumularea unei proteine numite tau în creier, care este o marcă a bolii Alzheimer, completează Manaker. Însă aceasta adaugă că este nevoie de date suplimentare pentru a confirma dacă scorțișoara poate fi recomandată ca o modalitate sigură de susținere a sănătății creierului.

Susține sănătatea intestinală

Deoarece scorțișoara este un condiment anti-inflamator, Manaker susține că ea poate fi de ajutor în stimularea unui intestin sănătos. Suprimă înmulțirea bacteriilor rele și permite proliferarea bacteriilor bune. În plus, unele studii arată că scorțișoara poate fi de ajutor în atenuarea simptomelor la oamenii care se confruntă regulat cu diaree din cauza sindromului colonului iritabil.

Care sunt riscurile consumului de scorțișoară

Deși consumul zilnic de scorțișoară se leagă de câteva beneficii pentru sănătate, în exces ar putea avea consecințe nebănuite. Oricât de benefică ar fi, este important de reținut că a consuma prea mult poate fi dăunător. Ea conține un compus potențial periculos numit cumarină, care poate dăuna ficatului în cantități mari. Manaker adaugă că totalul de cumarină aflat în cinnamomum cassia – tipul de scorțișoară aflat în majoritatea magazinelor agro-alimentare – este semnificativ mai mare decât în scorțișoara Ceylon, adevăratul tip de scorțișoară. 

Din cauza riscului pe care îl poate produce ficatului, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă un aport zilnic de maxim 0.1 miligrame de cumarină per kilogram de greutate corporală. Asta înseamnă că o persoană cu o greutate de 70 de kilograme nu ar trebui să consume mai mult de 7 miligrame de cumarină, care se găsește într-o lingură de Cassia cinnamon.

Presărând zilnic puțină scorțișoară în terciul de ovăz nu poate fi dăunător, însă este bine să se consulte întotdeauna doctorul. Atâta timp cât menții consumul de scorțișoară sub o lingură zilnic, îi vei păstra multiplele beneficii fără a te confrunta cu niciun efect negativ. Însă dacă ai unele dubii legate de impactul consumului ei asupra organismului, este bine să consulți un doctor. Astfel îți vei putea stabili obiceiurile de consum al scorțișoarei, ca să te bucuri fără griji de ea.  

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie și un bărbat, acoperiți de un balon inimă
Horoscop
Zodii care înșală în orice relație. De ce nu pot fi fidele partenerului de cuplu
Este ceva ce doare, adevărul trist, dar oamenii născuți sub aceste semne zodiacale înșală în fiecare zi persoana pe care o iubesc. Și în timp ce unora le place să se concentreze asupra celor...
2
O femeie frumoasă cu ochii căprui și părul brunet pentru a ilustra ce culori de păr întineresc
Frumusețe
Culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Ce spun specialiștii în beauty
Specialiștii în beauty îți vin în ajutor cu câteva culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Alegerea celei mai bune culori de păr pentru ochii căprui poate fi o provocare. Există...
3
prieteni care stau îmbrățișați și zâmbesc în timpul zilei însorite
Horoscop
Ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie. Află cum ești percepută în general
Oamenii își formează opinii și păreri despre cei din jur cu mult înainte de a-i cunoaște. Află ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie și vezi cum poți să treci peste judecățile...
4
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie în bol alb cu furculiță
Rețete
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Pentru o masă de prânz simplă, dar delicioasă sau chiar pentru cină, merită preparată o salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie. Rețeta este simplă și rapidă, perfectă pentru atunci când timpul...
5
O femeie frumoasă care se privește în oglindă și aplică unul dintre trucurile simple de frumusețe pentru femeiele care au peste 40 de ani
Frumusețe
Trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Sfaturi de la specialiștii în beauty
Frumusețea nu are vârstă. Specialiști în beauty îți vin și de această dată în ajutor cu câteva trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Iată cum poți să-ți evidențiezi...
PARTENERI
×