Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi

Scorțișoara este un condiment sănătos, însă cât de mult este prea mult? A mânca scorțișoară nu e niciodată de ajuns și sunt puțini cei care nu adoră aroma ei. Ea poate fi folosită mult dincolo de perioada sezonului sărbătorilor de iarnă. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 25 ianuarie 2024, 6:38

Condimentul are un gust delicios alături de chili, cartofi dulci, friptură înnăbușită, curry și altele. Este și o modalitate de a îndulci cafeaua sau ceaiul fără a folosi zahăr.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi

Dacă mănânci scorțișoară zilnic, acest lucru va avea întotdeauna un impact asupra organismului tău. În esență, acest impact este favorabil, deși este important să iei în calcul modul în care consumi scorțișoară. De exemplu, să o presari peste alimente lipsite de nutrienți nu e chiar benefic pentru sănătate. Însă în egală măsură e important să știi cantitatea de scorțișoară sigură pentru un consum regulat, deoarece este posibil să consumi prea mult, notează Parade.

Are multiple beneficii pentru sănătatea inimii

În opinia dieteticianului-nutriționist Lauren Manaker, unul din beneficiile cheie ale consumului regulat de scorțișoară este că e benefic pentru inimă. Consumul zilnic de scorțișoară este asociat pe termen lung cu sănătatea inimii în multiple moduri. Scorțișoara are un efect dovedit de reducere a nivelurilor de colesterol total, colesterol LDL (rău) și trigliceride. În acest mod ea reduce direct riscul bolilor cardiovasculare, care reprezintă una din principalele cauze de mortalitate.

A mânca scorțișoară zilnic poate reduce tensiunea arterială

Reclamă

Pe lângă efectul de reducere a colecterolului LDL (rău), consumul zilnic de scorțișoară poate reduce în egală măsură tensiunea arterială. Deoarece hipertensiunea arterială este legată de boala cardiovasculară, prin consumul de scorțișoară se reduce acest risc.

Poate scădea riscul de diabet de tip 2

Cercetările științifice arată că prin consumul de scorțișoară poate crește sensibilitatea la insulină. S-a demonstrat că acest condiment face ca celulele din organism să fie mai sensibile la insulină, hormonul care controlează nivelurile de zahăr.

Reclamă

Palmer explică faptul că motivul pentru care scorțișoara are efecte atât de benefice este că ea poate proteja împotriva diabetului de tip 2. Pe măsură ce organismul devine mai rezistent la insulina pe care o produce, glucoza nu poate pătrunde în celulele organismului atât de ușor, deoarece duce la creșterea nivelurilor de glucoză din sânge și în final la diabetul de tip 2, explică experta. Aceasta subliniază că scorțișoara nu este o pilulă magică și are un rol doar în ansamblul dietei ca întreg.

Poate scădea riscul de demență

Consumul regulat de scorțișoară este de asemenea favorabil creierului. Condimentul conține compuși despre care s-a dovedit că inhibă acumularea unei proteine numite tau în creier, care este o marcă a bolii Alzheimer, completează Manaker. Însă aceasta adaugă că este nevoie de date suplimentare pentru a confirma dacă scorțișoara poate fi recomandată ca o modalitate sigură de susținere a sănătății creierului.

Susține sănătatea intestinală

Deoarece scorțișoara este un condiment anti-inflamator, Manaker susține că ea poate fi de ajutor în stimularea unui intestin sănătos. Suprimă înmulțirea bacteriilor rele și permite proliferarea bacteriilor bune. În plus, unele studii arată că scorțișoara poate fi de ajutor în atenuarea simptomelor la oamenii care se confruntă regulat cu diaree din cauza sindromului colonului iritabil.

Care sunt riscurile consumului de scorțișoară

Deși consumul zilnic de scorțișoară se leagă de câteva beneficii pentru sănătate, în exces ar putea avea consecințe nebănuite. Oricât de benefică ar fi, este important de reținut că a consuma prea mult poate fi dăunător. Ea conține un compus potențial periculos numit cumarină, care poate dăuna ficatului în cantități mari. Manaker adaugă că totalul de cumarină aflat în cinnamomum cassia – tipul de scorțișoară aflat în majoritatea magazinelor agro-alimentare – este semnificativ mai mare decât în scorțișoara Ceylon, adevăratul tip de scorțișoară. 

Din cauza riscului pe care îl poate produce ficatului, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă un aport zilnic de maxim 0.1 miligrame de cumarină per kilogram de greutate corporală. Asta înseamnă că o persoană cu o greutate de 70 de kilograme nu ar trebui să consume mai mult de 7 miligrame de cumarină, care se găsește într-o lingură de Cassia cinnamon.

Presărând zilnic puțină scorțișoară în terciul de ovăz nu poate fi dăunător, însă este bine să se consulte întotdeauna doctorul. Atâta timp cât menții consumul de scorțișoară sub o lingură zilnic, îi vei păstra multiplele beneficii fără a te confrunta cu niciun efect negativ. Însă dacă ai unele dubii legate de impactul consumului ei asupra organismului, este bine să consulți un doctor. Astfel îți vei putea stabili obiceiurile de consum al scorțișoarei, ca să te bucuri fără griji de ea.  

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×