Studiile contradictorii despre vin te pot face să te întrebi dacă paharul de vin consumat în fiecare seară te ajută sau îți dăunează sănătății. Vinul roșu atrage adesea atenția datorită antioxidanților săi, precum polifenolii, care pot susține sănătatea inimii.
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin
Cercetările mai noi arată că alcoolul, chiar și în cantități mici, prezintă riscuri. De fapt, beneficiile adesea asociate cu vinul pot fi mai degrabă legate de obiceiurile de viață sănătoase, cum ar fi alimentația echilibrată, menținerea activității fizice și gestionarea stresului.
Specialiștii spun că, în cele din urmă, obiceiurile zilnice, alimentele nutritive, mișcarea, odihna și practicile de gestionare a stresului sunt cele care îți susțin cu adevărat inima, nu vinul din pahar.
Efectele pe termen scurt ale vinului asupra sănătății inimii
Efectele pe termen scurt ale vinului asupra inimii sunt mixte. Unul sau două pahare de vin pot să nu-ți afecteze direct tensiunea arterială.
Cu toate acestea, trei sau mai multe pahare scad tensiunea arterială timp de până la 12 ore după consum, înainte de a o crește în următoarele 12 până la 24 de ore. Fluctuațiile tensiunii arteriale pot să nu fie sesizabile, dar pot totuși să pună presiune suplimentară asupra inimii.
Consumul excesiv de alcool, cofeină sau alimente sărate poate declanșa „bătăi neregulate bruște ale inimii”. Oricine poate experimenta acest sindrom, chiar dacă bea doar ocazional.
Specialiștii subliniază cercetările conform cărora vinul roșu ar putea reduce colesterolul LDL. Totuși, cu efecte minime asupra altor aspecte ale profilului lipidic.