Niciunul dintre participanții la studiul menționat mai sus nu a avut boli cardiovasculare sau cancer la începutul experimentului. Fiecare a băut în jur de 30 de mililitri sau mai mult de espresso în fiecare zi timp de peste opt ani, scrie eatthis.com.
Ce se întâmplă dacă bei espresso
Pentru iubitorii de espresso, aceasta este o veste grozavă, dar un lucru care este important de reținut, spune Lisa R. Young, este să nu exagerezi. În timp ce espresso-ul ocazional are multe avantaje, există unele efecte secundare negative ale consumului de prea mult espresso. „Este foarte ușor să bei prea mult espresso, mai ales că sunt căni atât de mici”, spune Young. „Este ușor să bei altul și altul”.
Poate afecta calitatea somnului
Prea multă cofeină, pe care espresso-ul o conține din plin, te poate menține trează mai mult decât ți-ai dori. De asemenea, poate contribui la un somn agitat. Young recomandă să te oprești din timp cu consumul de espresso: „Toată lumea este diferită. Recomand însă să consumi cofeina până la prânz. Unii oameni pot merge până după amiaza, dar cu excepții”.
Află de aici care sunt efectele consumului de cafea după amiaza.
Te poate face să ai stări de anxietate
Un alt efect secundar al cofeinei care eliberează adrenalina din organism este anxietatea. Cofeina îți mărește vigilența prin blocarea efectelor adenozinei, o substanță chimică a creierului care te face să te simți obosit.
Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5), publicat de Asociația Americană de Psihiatrie, recunoaște tulburarea de anxietate indusă de cofeină ca o afecțiune în care cofeina interferează cu funcționarea zilnică.