Reclamă

Ce se întâmplă dacă bei cafea după amiaza. Corpul tău va resimți efectele

Dacă ești iubitoare de cafea și nu te poți da jos dimineața din pat până nu-i simți mirosul, atunci cu siguranță mai consumi încă una după amiază. Și dacă faci acest lucru, trebuie să știi cum va reacționa organismul tău. Ce se întâmplă dacă bei cafea după amiaza.

Publicat: 16 martie 2022, 8:01 / Actualizat: 21 martie 2022, 15:30

Băutul cafelei dimineața a devenit un obicei la fel de natural ca spălatul pe dinți pentru mulți dintre noi. O ceașcă de cafea de dimineață te poate ajuta să-ți ridici nivelul de energie. Dar o cafea după amiaza nu numai că-ți va sabota resursele de energie, dar va avea efecte adverse și asupra sănătății, scrie eatthis.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă dacă bei cafea după amiaza

Iată ce se poate întâmpla cu organismul tău atunci când mai consumi o ceașcă cu cafea după ora prânzului. Oricât de miă sau de diulată este cantitatea de cofeină, organismul va resimți cu siguranță efectele ei.

Cafea este aromată și gustoasă și poate fi inclusă chiar și în deserturi. Iată un tort care sigur e pe placul tău dacă iubești cafeaua.

S-ar putea să adormi mai greu

Dacă îți dorești să te bucuri de o noapte odihnitoare, atunci ar trebui să sari peste cafeaua de după amiază. Potrivit unui studiu realizat în anul 2014 publicat în Jurnalul Ritmului Biologic, cei care consumă cofeină cu cinci ore înainte de culcare s-ar putea să adoarmă mult mai greu seara.

Reclamă

Nu vei avea un somn odihnitor

Nu sunt doar ore petrecute în pat în care înerci să adormi. Va trebui să te confrunți și cu altele dacă bei cafea aproape de culcare. Potrivit studiului Journal of Biological Rhythms, persoanele care au ingerat cofeină cu cinci ore înainte de somn s-au trezit mai des. Au avut perioade de somn mai puțin odihnitor în stadiul 1. Ori au avut perioade mai scurte de somn cu undă lentă sau „profundă”.

Acest lucru îți poate afecta buna funcționare a organismului și e unul dintre lucrurile de pe lista cu ce se poate întâmpla dacă bei cafea după amiaza.

Reclamă

Întregul tău ritm circadian ar putea fi afectat

Vrei să te trezești devreme dimineața? Poate vrei să regândești cafeaua de după-amiază. Te vei confrunta cu incapacitatea de a adormi noaptea, unul dintre cele mai cunoscute efecte secundare ale cafelei. Un studiu din 2015 publicat în revista Science Translational Medicine a constatat că o doză de cofeină luată cu trei ore înainte de culcare a întârziat ritmul circadian al unei persoane cu aproximativ 40 de minute. Acest lucru poate îngreuna și trezitul de dimineață.

Specialiștii spun că îți poți crește productivitatea. Iată cum trebuie să bei corect cafeaua.

S-au putea să transpiri mai mult noaptea

Dacă te confrunți cu transpirații nocturne ca urmare a menopauzei, consumul de cofeină după-amiaza poate exacerba problema. Potrivit unui studiu din 2015 publicat în revista Menopause, consumul de cofeină poate agrava aceste simptome.

„Limitarea consumului de cofeină poate fi utilă pentru acele femei aflate în postmenopauză. Ele se confruntă oricum cu bufeuri și transpirații nocturne”, spune Stephanie Faubion, MD, directorul Clinicii pentru Sănătatea Femeii de la Mayo Clinic. Ea este și autorul principal al studiului.

Poate fi necesar să te trezești pentru a merge la baie

Cofeina este un diuretic. Acest lucru înseamnă că îți poate crește nevoia de a merge la baie, indiferent de momentul în care o consumi. Cu toate acestea, dacă bei cafea după amiaza sau seara, este mai probabil să te țină trează și să facă să mergi la baie noaptea.

Un studiu din 2013 publicat în International Urogynecology Journal a constatat că femeile care au băut cantități mari de cofeină au mai multe șanse de a dezvolta incontinență urinară decât cele care s-au abținut sau au consumat mai puțină cofeină. Un studiu din Urology Annals a constatat că pentru femeile cu vezică hiperactivă, cofeina poate crește atât „urgența, cât și frecvența urinării”. Și acest lucru face parte din lista cu ce se întâmplă dacă bei cafea după amiaza.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×