Foarte accesibile și ușor de preparat, supele instant se află de foarte multă vreme pe rafturile magazinelor și la orice magazin de stradă. Un pachet standard de tăiței instant este format din tăiței din făină de grâu și un plic cu potențiatori de aromă. Unele versiuni mai sofisticate includ și legume deshidratate sau usturoi prăjit crocant.
Ce se întâmplă dacă mănânci supă instant în fiecare zi
În medie, însă, majoritatea pachetelor de tăiței instant conțin foarte multă sare. O porție obișnuită poate avea între 600 și 1.500 mg de sodiu. Este aproape peste doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Este indicat mai puțin de 2.000 mg de sodiu pe zi.
În timp, un consum ridicat de sodiu poate pune presiune asupra inimii și rinichilor. Sunt de obicei preparați din făină rafinată, nu din cereale integrale. Tăițeii instant nu conțin, în general, o cantitate semnificativă de fibre. Fibrele alimentare sunt importante pentru menținerea unei digestii regulate și pentru susținerea unui intestin sănătos, arată cei de la Theconversation.com.
Tăițeii instant sunt, de asemenea, săraci în proteine. Te vei simți sătulă imediat după ce îi consumi. Totul datorită carbohidraților rafinați, însă, fără adaosuri precum ouă, tofu sau carne ca sursă de proteine, acea senzație de sațietate va fi de scurtă durată. Îți va fi din nou foame la scurt timp după aceea.
Sunt, totodată, săraci în nutrienți precum vitaminele și mineralele. Acestea sunt elemente esențiale pentru ca organismul tău să funcționeze corect și să rămână sănătos.
Care sunt riscurile consumului zilnic de supă instant
Dacă îți dorești să consumi supă instant și o faci ocazional, nu va dăuna sănătății. Cu toate acestea, dacă o transformi în sursa da zilnică de hrană, cercetările arată că există un potențial factor de grijă. Un studiu realizat pe adulți din Coreea de Sud a descoperit că un consum frecvent de tăiței instant (mai mult de două ori pe săptămână) este asociat cu un risc mai mare de sindrom metabolic.
În special în rândul femeilor. Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care, împreună, cresc riscul de boli cardiovasculare, diabet și alte probleme de sănătate.