De cele mai multe ori asociem cartofii cu posibilitatea apariției problemelor de sănăte. Acest lucru se întâmplă din cauza modului de preparare. Cartofii prăjiți pot fi o adevărată amenințare asupra organismului, însă cartofii gătiți în mod corect ți-ar putea aduce beneficii reale.
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci cartofi
Cartofii conțin o mulțime de nutrienți benefici organismului. Printre aceștia se găsesc fibrele, vitaminele și magneziu. Consumul de cartofi ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii, dar și la reglarea tensiunii arteriale.
Pentru ca aceste legume să vină în ajutorul organismului nostru, ele trebuie consumate în mod corect. Modul de preparare este cheia dintre o porție de cartofi sănătoasă și o porție de cartofi care poate să fie nesănătoasă pentru corpul tău. Hai să aflăm împreună ce se poate întâmpla în corpul tău dacă alegi să mănânci cartofi aproape zilnic.
Este posibil să pierzi în greutate
Cartofii sunt săraci în calorii, bogați în apă și au o cantitate mare de fibre și proteine. Acest lucru înseamnă că o porție de cartofi fierți te-ar putea ajuta să te simți sătulă pentru o perioadă mai lungă de timp.Cartofii pot fi ideali pentru consum în timpul dietelor de slăbire, spun experții.
Desigur, aceștia trebuie preparați într-un mod cât mai sănătos. Cartofii fierți sunt deseori recomandați pentru a ține sub control apetitul. Alături de o porție de pește ei pot forma o masă de prânz delicioasă și sățioasă.
Mai multe studii derulate în anul 2018 au demonstrat beneficiile consumului de cartofi asupra siluetei. Pare greu de crezut, însă cartofii te-ar putea ajuta, pe termen lung, să pierzi în greutate. Află mai multe despre modul corect de depozitare al cartofilor.
Ar putea să-ți crească nivelul zahărului din sânge
Dacă încă te întrebi ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci cartofi, află că nivelul zahărului din sângele tău poate crește. De fiecare dată când consumi carbohidrați, glicemia ta ar putea crește. Consumul de cartofi zilnic poate duce la o scădere a rezistenței la insulină.
În timp, alimentele nesănătoase ar putea duce chiar la apariția diabetului de tip 2. Dacă ești iubitoare de cartofi prăjiți și îi consumi în mod regulat, îți poți crește semnificativ riscul de a face diabet. În timp lucrurile se pot complica și poți risca să dezvolți o boală de inimă.
Nutriționiștii recomandă tot timpul evitarea cartofilor prăjiți. Aceștia sunt de părere că ei trebuie consumați fierți sau copți, pentru a te bucura în totalitate de toate beneficiile lor. Iată și o listă cu alimente care te pot ajuta să-ți păstrezi glicemia sub control.
Poți lua în greutate
Există studii care contrazic faptul că aceste legume te pot ajuta să pierzi în greutate. Cartofii nu au foarte multe calorii, dar în combinația greșită se pot transforma cu ușurință într-o ”bombă calorică”. Valorile nutriționale pot varia în funcție de modul de preparare, dar și de alimentele care îi sunt asociate.
De exemplu o porție de cartofi fierți preparați ulterior cu unt, va avea mai multe calorii decât o porție simplă de cartofi fierți.
Caloriile cresc pe măsură ce aceștia sunt asociați cu brânzeturi sau carnea de vită. Cartofii prăjiți cu brânză vor avea întotdeauna mai multe calorii decât cei gătiți la abur, spre exemplu. O porție mare de cartofi prăjiți poate ajunge să conțină până la 500 de calorii, scrie publicația EatThin,NotThat.
Este posibil să ai mai multă energie pentru antrenamente
Din moment ce cartofii sunt bogați în nutrienți, fibre și proteine, aceștia pot fi o sursă ideală de energie. Cartofii ți-ar putea oferi energia necesară pentru a face față antrenamentelor solicitante de la sală. Regula este simplă. Aceștia trebuie consumați într-un md cât mai sănătos pentru a avea un impact pozitiv asupra organismului tău. Mai multe studii în acest sens sunt necesare, însă rezultatele obținute de specialiști până în prezent ar promițătoare.