Dacă te confrunți cu probleme din cauza glicemiei, atunci este esențial să-ți construiești un program alimentar cât mai bine pus la punct, dar și o listă cu obiceiuri sănătoase care să te ajute în menținerea sub control a nivelului zahărului din sânge. În prezent o mulțime de persoane se confruntă cu probleme de sănătate din cauza acesteia.
Alimente care ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge
Glicemia se stabilește în funcție de concentrația glucozei din sânge. Glucoza rezultă în urma unui proces al metabolismului ce are la bază digerarea alimentelor care conțin, în cea mai mare parte, carbohidrați. Nivelul glicemiei poate să oscileze în funcție de alimentele consumate pe parcursul zilei. Hiperglicemia reprezintă creșterea glicemiei peste valorile normale și poate duce în timp la apariția bolilor, printre care și diabetul. Uite ce alimente poți consuma pentru a putea regla nivelul zahărului din sânge.
Dovleacul
Dovleacul și semințele de dovleac sunt ideale pentru a ține sub control glicemia. Dovleacul este plin de antioxidanți benefici organismului și este o alegere excelentă pentru reglarea zahărului din sânge. De-a lungul timpului dovleacul a fost folosit ca remediu tradițional pentru diabet în țări precum Mexic și Iran.
Dovleacul este benefic datorită carbohidraților numiți polizaharide, care se găsesc în el. Studiile au demonstrat că acești carbohidrați ajută la reglarea zahărului din sânge.
Unele studii, realizate cu tratamente cu extracte și pulberi de dovleac, au arătat că scad semnificativ glicemia. Totuși, mai sunt necesare cercetări în acest domeniu. Semințele de dovleac au și ele nenumărate beneficii asupra organismului. Semințele de dovleac sunt pline de proteine sănătoase și țin sub control zahărul din sânge.
Broccoli
Pe lista de alimente care ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge se află broccoli. Broccoli are cantități crescute de sulforafan, un timp de izotiocianat care are proprietatea de a reduce zahărul din sânge. Specialiștii spun că această substanță este producă în momentul în care broccoli este tocată, datorită reacției între un compus glucozinolat, glucorafanină, și enzima mirozinaza.
Studiile arată că broccoli are efecte benefice asupra persoanelor care suferă de diabet. Acesta ajută la reducerea zahărului din sânge și la reducerea stresului oxidativ din organism datorită numărului mare de antioxidanți.
Nucile
Cercetările au arătat faptul că nucile pot fi incluse pe lista de alimente care ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge. Nu doar nucile sunt benefice, ci și alunele și migdalele, spun specialiștii.
Un studiu realizat pe 25 de respondenți a concluzionat faptul că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un indice glicemic mai scăzut după consumarea frecventă a alunelor și migdalelor. Se pare că nucile ajută la scăderea glicemiei și a hemoglobinei A1c, un marker al controlului pe termen lung al zahărului din sânge.
Semințele de chia
Nu mai este niciun secret când vine vorba de beneficiile semințelor de chia asupra siluetei. Totuși, specialiștii pun acum accentul pe beneficile acestora asupra reglării glicemiei. Studiile au asociat consumul semințelor de chia cu scăderea nivelului zahărului din sânge și îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Mai multe studii din 2020 au arătat faptul că semințele de chia ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină, precum și la reducerea riscului de apariție a diabetului. Semințele de chia sunt bogate în antioxidanți și pot ajuta inclusiv la reducerea stresului oxidativ.
Avocado
Avocado este ideal pentru prepararea unui mic dejun delicios și hrănitor. Pe lângă faptul că este cremos și delicios avocado poate să-ți ofere beneficile necesare reducerii nivelului de zahăr din sânge. Avocado este bogat în grăsimi sănătoase, minerale, fibre și vitamine.
Avocado ajută atât la menținerea sub control a glicemiei, dar poate proteja și împotriva dezvoltării sindromului metabolic, un grup de afecțiuni în care se află inclusă și hipertensiunea arterială, dar și creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Citricele
Chiar dacă multe citrice sunt dulci, cercetările arată că anumite fructe din această categorie pot fi benefice persoanelor care vor să-și țină sub control nivelul zahărului din sânge. Citricele sunt considerate fructe cu un indice glicemic scăzut, în special cele precum grefele.
Citricele precum portocalele și grapefruitul sunt pline de fibre și conțin compuși vegetali precum naringenina, un polifenol care are proprietăți antidiabetice. Studiile spun că citricile ajută inclusiv la îmbunătățirea sensibilității la insulină.