Detoxifierea reprezintă o tendință în creștere în ultimii ani. Aceste diete promit eliminarea toxinelor din organism. Astfel de concepte au existat și în trecut, atunci când oamenii obișnuiau să consume anumite ceaiuri sau suplimente din plante pentru a elimina toxinele din organism.
Cu toate acestea, cei mai mulți specialiști sunt de părere că lipsesc dovezile științifice cu privire la ce este detoxifierea și cât de eficientă paote fi pentru organism.
Ce se întâmplă în corpul tău când începi o dietă de detoxifiere
În timp ce multe metode de detoxifiere sunt promovate în mediul online și nu numai, specialiștii sunt de părere că nu există o definiție oficială a unei „diete de detoxifiere”.
Termenul nu este reglementat și definițiile sunt destul de vagi. De fapt, este unul dintr emotivele care duc la apariția confuziei din jurul dietelor de detoxifiere. Lipsa unei definiții clare face ca aceste diete să fie „contradictorii”.
Totuși, unele dintre cele mai populare diete de detoxifiere includ o combinație a următoarelor recomandări: consumul anumitor ceaiuri din plante, clismele, eliminarea alimentelor cu zahăr adăugat, postul intermitent, adăugarea de exerciții fizice și consumul mai multor alimente organize.
Deși unele dintre aceste recomandări pot avea beneficii pentru sănătate în sine, dietele de detoxifiere pot determina adesea oamenii să restricționeze inutil alimentele pentru o perioadă de timp, ceea ce vine cu potențiale riscuri pentru sănătate.
Mai jos găsești câteva dintre riscurile unei diete de detoxifiere.
Este posibil să ai un risc crescut de dezechilibru electrolitic sau deshidratare, spun specialiștii
Unele diete de detoxifiere recomandă să faci lucruri care ar putea perturba echilibrul fluidelor. Acest lucru poate fi periculos pentru organism.
Lucruri precum consumul zilnic de cantități mari de lichide sau administrarea de medicamente fără prescripție nu sunt o idee bună pentru organism.
Consumul laxativelor fără supraveghere medicală poate fi, de asemenea, dăunător. Dacă bei multă apă într-un timp scurt, poate părea inofensiv, dar poate fi și periculos, deoarece îți poate perturba echilibrul electrolitic.
Unele diete pot presupune să ai în mod intenționat mai multe scaune moi în încercarea de a „curăța” intestinul sau colonul.
Deși acest lucru poate goli colonul, din punct de vedere tehnic, a avea un colon sănătos nu este necesar.
De fapt, o dietă sănătoasă și echilibrată ajută la menținerea intestinului sănătos. Corpul tău scapă în mod natural de toxinele dăunătoare și are mecanisme pentru a facilita acest proces, spun specialiștii.
S-ar putea să crești aportul de vitamine și minerale
Multe diete de detoxifiere cer creșterea aportului de fructe și legume. Acest lucru poate duce la un exces de vitamine și minerale. Deși aceasta poate fi o concluzie pozitivă, aceste diete sunt de obicei pe termen scurt.
În loc să începi o dietă de detoxifiere în care să crești aportul de fructe și legume pe termen limitat, mai bine adopți o dietă sănătoasă pe termen lung. Poți să reduci expunerea la anumite toxine
Odată cu îngrijorarea din ce în ce mai mare cu privire la ceea ce se află în alimentele noastre, nu este o surpriză faptul că acest concept de detoxifiere este tot mai popular.
Toxinele din procesele industriale pot ajunge în aer, apă, și sol, și , prin urmare, în alimentele noastre. Aceste toxine pot include metale grele și poluanți. Există temeiuri cu privire la acești compuși care pătrund în corpul nostru.
Expunerea pe termen lung la ei poate fi legată de un risc crescut de accident vascular cerebral, obezitate și diabet.
Anumite tipuri de diete de detoxifiere ar putea ajuta la reducerea expunerii și susține procesele naturale de detoxifiere. Dar, în general, sunt necesare mai multe cercetări pe această temă pentru a determina dacă aceste diete ar trebui sau nu recomandate populației generale.
Concluzia
Dietele de detoxifiere pot părea o idee bună într-o lume care este tot mai preocupată de sănătate. Totuși, există motive întemeiate care dau naștere controverselor din jurul acestor diete.
Dietele de detoxifiere pretind că te ajută să slăbești, să elimini toxinele și să-ți stimulezi nivelul de energie. Totuși, specialiștii sunt de părere că nu exista suficiente dovezi care să susțină acest afirmații.
De fapt, există riscuri semnificative asociate cu detoxifierea și este important să fii atentă la dietele pe care le adopți. Înainte de a începe orice dietă este important să te consulți cu medicul tău specialist.