Cercetătorii de la Warren Alpert Medical School de la Brown University spun că un studiu din Journal of Clinical Oncology, pe care l-au efectuat recent, arată că consumul de sucuri de citrice, precum sucul de portocale, poate crește riscul de a dezvolta cea mai gravă formă de cancer de piele.
Ce se poate întâmplă dacă bei constant suc de portocale
Se pare că paharul de suc de portocale pe care oamenii îl consumă de regulă dimineața nu este atât de sănătos.
Cercetătorii au adunat și au evaluat consumul zilnic de sucuri de citrice și alte informații alimentare de la 63.810 de femei în cadrul Studiului de sănătate a asistentelor și 41.622 de bărbați în cadrul Studiului de urmărire a profesioniștilor din sănătate pe o perioadă de 25 de ani, scrie yourtango.com.
Din cele 100.000 de studii de caz, ei au aflat că 1.840 dintre ei au fost diagnosticați mai târziu cu melanom. Potrivit studiului, grapefruitul pare a fi cel mai periculos dintre sucurile de citrice.
Cercetătorii spun: „Dintre produsele individuale din categoria citricelor, grapefruitul a arătat cea mai evidentă asociere cu riscul de melanom. Rezultatele au fost independente de stilul de viață și de alți factori dietetici”.
Chirurgul Dr. Ryan Fields de la Centrul de Cancer Siteman al Universității Washington spune: „Cei din studiu erau toți profesioniști din domeniul sănătății. Aceștia erau toți oameni care, atunci când cuantificau cantitatea de fructe citrice, consumau două porții pe zi. Riscul nu a fost copleșitor de mare. A fost un risc ușor până la moderat spre crescut.”
Cercetătorii de la Warren Alpert Medical School recunosc aceste limitări și afirmă în studiul lor: „Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare pentru a confirma concluziile noastre. Vom explora mai mult implicațiile legate de sănătate”.
Prin urmare, pe măsură ce se efectuează mai multe cercetări asupra legăturii dintre sucul de portocale, este important să știi că moderația este cheia, la fel cum trebuie să te expui cu limită la soare. Așadar, poți să te relaxezi cu un pahar rece de suc de portocale. Nu îi contestă nimeni cantitățile sănătoase de vitamine.
Creșterea în greutate, un alt dezavantaj al sucului de portocale
Chiar dacă mulți oameni percep sucul de portocale ca pe o băutură sănătoasă, acesta are câteva dezavantaje. Printre cele mai importante se numără conținutul ridicat de zahăr. Acest ingredient poate să-ți afecteze scăderea în greutate, dacă ți-ai propus acest lucru.
Chiar dacă este un produs delicios și răcoritor, experții în sănătate explică că acesta conține însă cantități mari de zahăr. Acestea nu îți vor face niciun favor dacă îl bei des și încerci să slăbești.
Un pahar de suc de portocale are aproximativ 21 de grame de zahăr. Acesta conține mai puțin de 1 gram de fibre, așa că practic consumi un pahar de zahăr. Deși e vorba despre un zahăr din fructoză, acesta va provoca o creștere a cantității de zahăr din sânge. Pentru că nu are un conținut mare de fibre, cantitatea mare de zahăr este absorbită în fluxul sanguin. În acest fel crește nivelul de glucoză. Glucoza va rămâne acolo până când corpul are nevoie de ea. Acest lucru poate contribui la creșterea în greutate.