Este bine să te menții hidratat, și să folosești o sticlă, un recipient de apă reutilizabil, pentru a reduce plasticul de unică folosință. Dar știai că există o modalitate prin care sticla ta reutilizabilă ar putea fi dăunătoare sănătății tale?
Ce se poate întâmpla dacă nu-ți speli sticla de apă suficient de des
Potrivit unui studiu de la Waterfilterguru.com, sticlele/recipientele de apă reutilizabile conțin în medie 20,8 mil de unități formatoare de colonii (CFU) de bacterii. Acest număr echivalează cu 40.000 de ori mai mult decât microbii de pe scaunul de toaletă.
„O concepție comună și greșită când vine vorba de igiena sticlelor/recipientelor de apă reutilizabile este că, deoarece de obicei o umpli cu apă curată și intră în contact doar cu propria gură, nu este nevoie să o curățați des”, spune Dr. Donald Grant.
Cu toate acestea, de fiecare dată când bei din sticlă, transferi bacterii din gură. Acestea se pot multiplica în recipient.
„Orice lucru care este reutilizabil poate fi predispus la acumularea de murdărie și bacterii”, spune Independent.co.uk.
„Acest lucru este exacerbat de faptul că sticlele de apă sunt mediul ideal pentru adăpostirea bacteriilor, deoarece sunt umede.”
Crăpăturile greu accesibile – de exemplu, sub capul unui șurub sau între striațiile de înșurubare ale dopului – ar putea, de asemenea, să dezvolte mucegai și apoi de acolo să contamineze mai departe.
„Când pui recipientul de apă într-o geantă de sport, de exemplu, acesta poate culege bacterii din interiorul genții. În același timp poți transfera bacterii și de pe propriile mâini pe sticlă”, spune Dr. Grant.
„Dacă recipientul tău de apă are un capac cu supapă, atunci e necesar să-l ridici sau să-l răsucești cu degetele. Acest lucru va duce la transferul bacteriile pe care este posibil să le fi preluat pe mâini.”
Ce bacterii se găsesc într-o sticlă (recipient) de apă reutilizabilă
„Acestea ar putea fi simple bacterii comensale, cum ar fi streptococul și stafilococul. Ele trăiesc în mod normal în simbioză cu gazda lor (adică noi). Totuși pot deveni problematici dacă se acumulează sau dacă individul este bolnav”, spune Dr. Hussain.
„Bacterii precum E. coli – o cauză comună a infecțiilor urinare și intestinale – poate coloniza adesea sticla de apă în urma manipulării repetate.”
Aceste bacterii pot cauza o varietate de probleme. „Puteți să vă îmbolnăviți și să dezvoltați boli gastrice, cum ar fi diareea sau vărsăturile”, continuă Hussain.
„Bacteriile Gram negative – o altă bacterie comună găsită în sticlele nespălate – pot duce la infecții ale tractului urogenital și pneumonie.”
Dr. Grant avertizează: „Dacă există o acumulare de mucegai în interiorul sticlei, aceasta poate provoca simptome de alergie. Printre ele se numără curgerea nasului, strănutul sau ochi roșii și mâncărimi. Simptomele ar putea fi mai severe pentru cineva cu astm.”
Cât de des ar trebui să îți speli sticla de apă reutilizabilă
„Pentru a minimiza riscul de a te îmbolnăvi, în mod ideal ar trebui să cureți sticla de apă după fiecare utilizare”, spune Grant. „În cel mai rău caz, ar trebui să încerci s-o speli bine de tot cel puțin de câteva ori pe săptămână.”
Apa fierbinte și detergentul de spălat vase sunt tot ce ai nevoie pentru a elimina bacteriile zilnic.
„Umple sticla cu un amestec de apă fierbinte și detergent și amestecă bine sau las-o să se înmoaie bine într-un amestec de detergent”, ne sfătuiește Hussain. „Nu uita să acorzi o atenție deosebită capacelor și zonelor superioare cu filet – folosește o perie curată (pentru a le freca acolo).”
Dacă ți-ai neglijat sticla timp de câteva zile și are nevoie de o curățare mai profundă, Grant sugerează: „Îmoaie sticla peste noapte într-o soluție cu jumătate oțet și jumătate apă. Clătește sticla și las-o să se usuce complet înainte de a o folosi din nou.”
Locul de depozitare al sticlei este, de asemenea, important pentru a ajuta la minimizarea microbilor.
„Pe cât posibil, ar trebui să păstrezi sticla de apă departe de mediile bogate în germeni, cum ar fi dulapul pentru sala de sport sau geanta de sport”, spune Grant.
„De asemenea, ar trebui să eviți să-ți umpleți sticla cu altceva decât apă, altceva cum ar fi shake-uri de proteine, băuturi energizante sau lichide bogate în zahăr, deoarece zahărul poate stimula creșterea bacteriilor.”