Reclamă

Ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie. Cum se manifestă și ce tratament poți urma

Dacă te confrunți cu alergia la ambrozie, atunci îți venim în ajutor cu informații utile despre cum poate fi tratată. Însă înainte de a o trata este important să o identificăm și să ne consultăm cu medicul specialist. Alergia la ambrozie apare din cauza polenului din aer care provine de la planta pe nume Ambrosia artemisiifolia. Polenul acesta este bogat în fragmente alergizante, iar acestea sunt răspândite cu ușurință de către vânt.

Publicat: 15 august 2022, 7:10

Ambrozia este o plantă care atinge maximul de polenizare în lunile august – septembrie. Sezonul polenului poate fi extins chiar și spre sfârșitul lunii octombrie. Din cauza polenului de ambrozie oamenii se pot confrunta cu rinită alergică sezonieră ce mai poartă denumirea de febra fanului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie

Ambrozia, cunoscută drept iarba de paragină, trece printr-un proces de polenizare de câteva luni. Această polenizare se realizează cu ajutorul vântului, motiv pentru care polenul din aer este atât de ușor de răspândit și de inhalat.

La noi în țară această buruiană se găsește în mai toate zonele și apare deseori pe terenurile lăsate pârloagă.

Alergia la ambrozie apare în urma inhalării polenului care conține multiple fragmente alergizante. Cum ambrozia face parte dintr-o familie de plante cu un risc alergenic puternic este normal ca o persoană ce inhaleaza plenul acesteia să se confrunte cu probleme.

Sistemul imunitar va reacționa imediat la inhalarea polenului și se va comporta la fel ca în fața pericolului de alergie manifestând simptome precum iritarea mucoasei respiratorii, iar în cazuri grave poate favoriza crize de astm.

Reclamă

Ce este ambrozia și de ce apare pe teritoriul țării

Așa cum am menționat anterior, ambrozia este o plantă sălbatică, prin urmare creșterea sa este greu de controlat. Cu toate acestea există amenzi pentru persoanele fizice și juridice care nu distrug buruiană crescută pe proprietate pe care o dețin.

An de an se fac verificări pe baza sesizărilor venite de la cetățeni, astfel încât buruiană să fie identificată și distrusă înainte de a produce alergii. Răspândirea polenului este, din păcate,foarte dificil de controlat. Ambrozia se găsește în zonele de câmpie, la în zonele lăsate în paragină, chiar și în grădini și parcuri neingrijite.

Reclamă

Polenizarea plantei se face până în lunile care încep să se răcească. De regulă aceasta se termină până la începutul lunii noiembrie. Polenul, care este răspândit de vât, este atât de fin încât este insesizabil ochiului uman.

Vestea bună este că alergia la ambrozie nu apare imediat. Aceasta începe să se manifeste după expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani. Simptomele de rinită alergină nu apar imediat ce ai intrat în contact cu polenul de ambrozie. Expunerea vreme de ani la rândul te aduc în punctul în care dezvolți alergie la ambrozie.

Răspândirea alergiei printre populația tânără este tot mai mare. Chiar și micuții în vârstă de trei sau patru ani au început să prezinte simptome de alergie la ambrozie.

Dacă te confrunți cu alergia la ambrozie atunci este important să știi că cea mai mare cantitate de polen din aer se găsește de regulă dimineața și în zilele cu vânt puternic și uscat. Totodată concentrația cea mai mare de polen de ambrozie apare în lunile august – septembrie.

Simptomele alergiei la ambrozie

După cu era de așteptat simptomele alergiei la ambrozie sunt foarte similare cu cele ale alergiei la polen. Ele se manifestă prin strănut, ochi iritați, cefalee, congestie nazală, rinoree și chiar o senzație de mâncărime în gât. Polenul de ambrozie este responsabil pentru agravarea simptomelor de astm.

Acest lucru poate duce la apariția tusei sau a respirației șuierătoare. În cele mai grave cazuri, persoanele alergice pot suferi un șoc anafilactic care debutează brusc și poate avea un sfârșit dramatic.

În astfel de situații este necesară prezentarea de urgență la medicul specialist. Strănutul este o reacție deseori întâlnită la alergiile la polen, la fel și mâncărimea ochilor. Rinoreea este deseori asociată strict cu alergia la polenul de ambrozie.

Cum se poate pune diagnosticul de alergie la ambrozie

Alergia la ambrozie poate fi identificată rapid. Medicul poate să pună un diagnostic doar pe baza simptomelor principale ale pacientului sau pe baza unor teste cutanate sau a unor teste analize de sânge. Pentru a putea știi cu siguranță că este vorba de o alergie la ambrozie trebuie să te prezinți la un medic alergolog.

Medicul va fi cel care te va întreba ce simptome prezinți și care va putea pune un diagnostic cât mai clar. Tot el este cel care, în funcție de situație, îți va prescrie tratamentul necesar pe care să-l urmezi pentru a putea preveni eventualele complicații.

Complicațiile alergiei la ambrozie

Dacă nu este tratată corespunzător, alergia la ambrozie poate să producă mai multe complicații. De regulă persoanele alergice la polen sunt suspecte și de alergia la polenul de ambrozie. Persoanele care sunt alergice la praf, mucegai sau alte tipuri de polen ar putea să dezvolte mai repede alergia la polenul de ambrozie.

În momentul în care ești alergic la ambrozie, calitatea vieții se reduce din cauza apariției rinitei alergice. Aceasta poate deveni supărătoare, în special pentru persoanele care au un stil de viață foarte activ. Uite și o listă cu alimente consumate de oamenii longevivi.

Somnul poate fi tulburat din cauza rinitei alergice ce poate apărea de la alergia la ambrozie. Agravarea astmului este un alt efect secundar al alergiei la ambrozie.

Cel mai grav lucru care se poate întâmpla este, după cum am menționat mai sus, șocul anafilactic.

Pentru a putea să te ferești de alergia la polenul de ambrozie este important să stai în locuri cât mai ferite de această plantă, în special în prima parte a zilei. Schema de tratare este una complexă și paote fi alcătuită doar cu ajutorul medicului specialist.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×