Reclamă

Ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie. Cum se manifestă și ce tratament poți urma

Dacă te confrunți cu alergia la ambrozie, atunci îți venim în ajutor cu informații utile despre cum poate fi tratată. Însă înainte de a o trata este important să o identificăm și să ne consultăm cu medicul specialist. Alergia la ambrozie apare din cauza polenului din aer care provine de la planta pe nume Ambrosia artemisiifolia. Polenul acesta este bogat în fragmente alergizante, iar acestea sunt răspândite cu ușurință de către vânt.

Publicat: 15 august 2022, 7:10

Ambrozia este o plantă care atinge maximul de polenizare în lunile august – septembrie. Sezonul polenului poate fi extins chiar și spre sfârșitul lunii octombrie. Din cauza polenului de ambrozie oamenii se pot confrunta cu rinită alergică sezonieră ce mai poartă denumirea de febra fanului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie

Ambrozia, cunoscută drept iarba de paragină, trece printr-un proces de polenizare de câteva luni. Această polenizare se realizează cu ajutorul vântului, motiv pentru care polenul din aer este atât de ușor de răspândit și de inhalat.

La noi în țară această buruiană se găsește în mai toate zonele și apare deseori pe terenurile lăsate pârloagă.

Alergia la ambrozie apare în urma inhalării polenului care conține multiple fragmente alergizante. Cum ambrozia face parte dintr-o familie de plante cu un risc alergenic puternic este normal ca o persoană ce inhaleaza plenul acesteia să se confrunte cu probleme.

Sistemul imunitar va reacționa imediat la inhalarea polenului și se va comporta la fel ca în fața pericolului de alergie manifestând simptome precum iritarea mucoasei respiratorii, iar în cazuri grave poate favoriza crize de astm.

Reclamă

Ce este ambrozia și de ce apare pe teritoriul țării

Așa cum am menționat anterior, ambrozia este o plantă sălbatică, prin urmare creșterea sa este greu de controlat. Cu toate acestea există amenzi pentru persoanele fizice și juridice care nu distrug buruiană crescută pe proprietate pe care o dețin.

An de an se fac verificări pe baza sesizărilor venite de la cetățeni, astfel încât buruiană să fie identificată și distrusă înainte de a produce alergii. Răspândirea polenului este, din păcate,foarte dificil de controlat. Ambrozia se găsește în zonele de câmpie, la în zonele lăsate în paragină, chiar și în grădini și parcuri neingrijite.

Reclamă

Polenizarea plantei se face până în lunile care încep să se răcească. De regulă aceasta se termină până la începutul lunii noiembrie. Polenul, care este răspândit de vât, este atât de fin încât este insesizabil ochiului uman.

Vestea bună este că alergia la ambrozie nu apare imediat. Aceasta începe să se manifeste după expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani. Simptomele de rinită alergină nu apar imediat ce ai intrat în contact cu polenul de ambrozie. Expunerea vreme de ani la rândul te aduc în punctul în care dezvolți alergie la ambrozie.

Răspândirea alergiei printre populația tânără este tot mai mare. Chiar și micuții în vârstă de trei sau patru ani au început să prezinte simptome de alergie la ambrozie.

Dacă te confrunți cu alergia la ambrozie atunci este important să știi că cea mai mare cantitate de polen din aer se găsește de regulă dimineața și în zilele cu vânt puternic și uscat. Totodată concentrația cea mai mare de polen de ambrozie apare în lunile august – septembrie.

Simptomele alergiei la ambrozie

După cu era de așteptat simptomele alergiei la ambrozie sunt foarte similare cu cele ale alergiei la polen. Ele se manifestă prin strănut, ochi iritați, cefalee, congestie nazală, rinoree și chiar o senzație de mâncărime în gât. Polenul de ambrozie este responsabil pentru agravarea simptomelor de astm.

Acest lucru poate duce la apariția tusei sau a respirației șuierătoare. În cele mai grave cazuri, persoanele alergice pot suferi un șoc anafilactic care debutează brusc și poate avea un sfârșit dramatic.

În astfel de situații este necesară prezentarea de urgență la medicul specialist. Strănutul este o reacție deseori întâlnită la alergiile la polen, la fel și mâncărimea ochilor. Rinoreea este deseori asociată strict cu alergia la polenul de ambrozie.

Cum se poate pune diagnosticul de alergie la ambrozie

Alergia la ambrozie poate fi identificată rapid. Medicul poate să pună un diagnostic doar pe baza simptomelor principale ale pacientului sau pe baza unor teste cutanate sau a unor teste analize de sânge. Pentru a putea știi cu siguranță că este vorba de o alergie la ambrozie trebuie să te prezinți la un medic alergolog.

Medicul va fi cel care te va întreba ce simptome prezinți și care va putea pune un diagnostic cât mai clar. Tot el este cel care, în funcție de situație, îți va prescrie tratamentul necesar pe care să-l urmezi pentru a putea preveni eventualele complicații.

Complicațiile alergiei la ambrozie

Dacă nu este tratată corespunzător, alergia la ambrozie poate să producă mai multe complicații. De regulă persoanele alergice la polen sunt suspecte și de alergia la polenul de ambrozie. Persoanele care sunt alergice la praf, mucegai sau alte tipuri de polen ar putea să dezvolte mai repede alergia la polenul de ambrozie.

În momentul în care ești alergic la ambrozie, calitatea vieții se reduce din cauza apariției rinitei alergice. Aceasta poate deveni supărătoare, în special pentru persoanele care au un stil de viață foarte activ. Uite și o listă cu alimente consumate de oamenii longevivi.

Somnul poate fi tulburat din cauza rinitei alergice ce poate apărea de la alergia la ambrozie. Agravarea astmului este un alt efect secundar al alergiei la ambrozie.

Cel mai grav lucru care se poate întâmpla este, după cum am menționat mai sus, șocul anafilactic.

Pentru a putea să te ferești de alergia la polenul de ambrozie este important să stai în locuri cât mai ferite de această plantă, în special în prima parte a zilei. Schema de tratare este una complexă și paote fi alcătuită doar cu ajutorul medicului specialist.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Pierce Brosnan, cu ochelari de soare, în costum, alături de soția sa
Divertisment
Soția lui Pierce Brosnan a fost mereu ținta ironiilor despre corpul ei, dar a reușit să slăbească. Cum arată acum după ce a scăpat de peste 40 de kg
Soția lui Pierce Brosnan a fost mereu ținta ironiilor despre corpul ei, dar acum a reușit să slăbească. Actorul și partenera sa i-au fost alături lui George Clooney cu ocazia debutului său pe Broadway....
2
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
3
Tom Hanks, cu mâna la față, plângând
Divertisment
Fiica unui actor celebru a dezvăluit că a avut o copilărie marcată de violență și lipsuri: „Ani plini de confuzie și durere”
Fiica unui actor celebru a dezvăluit că a avut o copilărie marcată de violență și lipsuri. Este vorba despre Elizabeth Hanks, fiica celebrului actor Tom Hanks și a fostei sale soții, Samantha Lewes. Elizabeth...
4
fată frumoasă care zâmbește pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
5 zodii care au probleme financiare, dar sunt predestinate să se îmbogățească. Ce spun astrele
Acești nativi sunt determinați să-și învingă temerile. Află care sunt acele 5 zodii care au probleme financiare, dar sunt predestinate să se îmbogățească. Pe parcursul vieții își dau seama cum trebuie să jongleze din...
5
Shiloh Jolie Pitt, într-un hanorac negru, cu glugă pe cap
Divertisment
A renunțat la părul scurt, iar acum Shiloh e complet transformată. Fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt, departe de imaginea de “băiețel” din trecut
A renunțat la părul scurt, iar acum Shiloh e complet transformată. Fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt e departe de imaginea de “băiețel” din trecut, când purta numai haine largi și tunsori...
PARTENERI
×