În familia fiecăreia dintre noi există, o rețetă a unui preparat delicios. Acesta a fost s-a transmis din generație în generație și, de cele mai multe ori, nu suntem dispuși să o împărtășim tuturor. O astfel de rețetă este un fel de moștenire de familie, pe care pur și simplu nu te simți confortabil să o împarți cu ceilalți.
Nu oricine este dispus să își dezvăluie secretele în bucătărie. Din fericire, acesta nu este și cazul lui Tom Westerland, bucătar șef la The Grill – Crocker’s Henley.
Trucul simplu pentru cei mai crocanți cartofi la cuptor
Chef Tom Westerland spune că primul lucru pe care trebuie să îl faci este să alegi cartofii potriviți. Este de preferat să folosești cartofi speciali pentru copt, scrie Daily Star. Aceștia au un conținut mai scăzut de zahăr și se rumenesc mai frumos, fără să se ardă.
„Se curăță de coajă, se taie în forma specifică pentru cartofi copți – cu cât mai multe margini posibile. Acesta este unul dintre trucurile care contribuie la apariția zonelor crocante”, spune bucătarul.
Pasul următor presupune să acoperi cartofi cu apă rece și să adaugi o cantitate generoasă de sare. Pune-i la fiert și lasă-i în apa clocotită timp de șapte minute. Scurge apa cu ajutorul unei strecurătoare și presară peste ei puțină sare grunjoasă.
„Acesta este amestecul de șapte minute”, susține Tom Westerland.
Încinge cuptorul la 220 grade Celsius (căldură sus-jos) sau 200 Celsius (cu ventilație).
Pune cartofii într-o tavă, pe care ai așezat în prealabil hârtie de copt, și stropește-i cu linguri de ulei de măsline și o lingură de oțet de vin sau mere.
În această fază poți adăuga și condimente, în funcție de preferințe: piper, boia dulce sau iute, usturoi pudră, rozmarin sau paprika. Practic, orice îți face cu ochiul! Amestecă bine toate ingredientele și distribuie cartofii într-un singur strat.
Cartofii se lasă în cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute. Important de reținut: amestecă-i după 10 minute. Dacă ți se pare că nu s-au rumenit suficient, poți să îi mai lași încă 5 minute. Stai însă cu ochii pe ei, să nu se ardă!
Cel mai bine este ca acești cartofi să fie serviți calzi, mai bine spus, poate chiar după ce au fost scoși din cuptor. Nu au gust rău nici dacă sunt reîncălziți, dar chefii spun că aceștia își pierd din aromă și savoare.