Nu toate alimentele proteice sunt create în mod egal. Proteinele au devenit un element major din dieta oamenilor, mai ales a celor care sunt preocupați de un stil de viață sănătos. Cercetările arată că proteinele sunt esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos, pentru sprijinirea controlului greutății și pentru îmbunătățirea compoziției corporale.
Cele mai bune surse de proteine pe care le poți consuma iarna aceasta
Proteinele sunt incontestabile importante pentru organismul nostru. Cantitatea, momentul și calitatea aportului de proteine sunt esențiale pentru a maximiza beneficiile acestora.
Doza zilnică recomandată pentru proteine este de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală. Mulți experți consideră că un aport ai optim est emai aproape de 1,2 – 1,4 grame pe kilogram de greutate corporală.
În plus, persoanele active fizic și adulții în vârstă au adesea nevoie de mai multe proteine pentru a sprijini recuperarea mușchilor și a combate pierderea musculară legată de înaintarea în vârstă. Mai jos găsești cele mai bune surse de proteine pe care le poți consuma iarna aceasta.
Ouă
Ouăle sunt adesea menționate ca standardul de aur pentru proteine. Ouăle oferă toți cei nouă aminoacizi esențiali pentru organism. De fapt, ouăle se bucură de cel mai mare scor de aminoacizi corectat de digestibilitate a proteinelor din orice sursă. Un singur ou mare poate conține chiar și 6 grame de proteine de înaltă calitate, spun studiile.
Pește și fructe de mare
Peștele și fructele de mare sunt două dintre cele mai sănătoase surse de proteine de înaltă calitate. Acestea conțin, de asemenea, nouă aminoacizi esențiali pentru sănătate. În comparație cu alte alimente bogate în proteine, peștele are mai puține calorii.