Reclamă

5 alimente bogate în acizi grași Omega-3. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta

Iată care sunt principalele 5 alimente bogate în acizi grași Omega-3. Acizii grași Omega-3 sunt esențiali atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. Nutriționiștii recomandă să îi incluzi în dieta ta datorită beneficiilor pe care le au pentru organism.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 8 iunie 2024, 4:22 / Actualizat: 8 iunie 2024, 5:26

Omega-3 sunt o componentă integrală a celulelor și le ajută să funcționeze eficient. Consumul de Omega-3 joacă un rol vital în sănătatea inimii. Sușține sistemul imunitar și, de asemenea, joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea creierului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

5 alimente bogate în acizi grași Omega-3

Sursele alimentare de Omega-3 includ algele marine, semințele de in, semințele de chia și peștele gras. Printre peștii cu un conținut ridicat de Omega-3 se află macroul, somonul și sardinele.

Există trei tipuri principale de acizi grași Omega-3: DHA, EPA și ALA.

Sursele de Omega-3 din pește și fructe de mare tind să fie mai bogate în DHA și EPA, în timp ce sursele vegetale sunt, de obicei, mai bogate în ALA. Consumul unei varietăți de alimente omega-3 este important pentru o sănătate optimă, potrivit specialiștilor.

Peștele gras este o sursă excelentă de acizi grași DHA și EPA. Pe lista de alimente bogate în acizi grași omega 3 se află în următoarele tipuri de pește:

Reclamă

Macrou

Macrou este un pește mic și gras pe care îl consumi de obicei afumat. O porție de macrou conține: 0,59 grame, sursă sigură de acizi grași DHA și 0,43 g de EPA.

Pe lângă Omega-3, macroul este bogat în seleniu și vitamina B12.

Reclamă

Somon

Somonul este un pește popular și nutritiv. Există mai multe diferențe între somonul sălbatic și cel de crescătorie, iar conținutul lor de DHA și EPA poate varia. O porție de somon de crescătorie conține: 1,24 g de DHA și 0,59 g de EPA.

În timp ce o porție de somon sălbatic conține 1,22 g de DHA și 0,35 g de acizi grași EPA. Printre altele, somonul este o sursă excelentă de proteine, magneziu și potasiu.

De asemenea, pe lângă aportul de acizi grași omega 3 îl poți include în dieta ta zilnică datorită conținutului ridicat de vitamina B și seleniu.

Descoperă și ce se întâmplă cu corpul tău când iei Omega-3 în fiecare zi. Află ce spun specialiștii.

Biban de mare

Bibanul de mare este un pește alb blând, care este deosebit de popular datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătate. O porție de biban de mare conține: 0,47 g de DHA, 0,18 g de EPA.

Consumul regulat de biban de mare reprezintă și o sursă de seleniu, calciu și fosfor pentru organism.

Semințele de chia

Semințele de chia se numără și ele printre cele 5 alimente bogate în acizi grași Omega-3. Semințele de chia sunt, de asemenea, bogate în fibre și proteine, fiind un aliat de încredere pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. Fibrele și proteinele îți oferă raid senzația de sațietate, iar acest lucru te ajută să consumi mai puține calorii zilnic, spun specialiștii de la EatThis.com.

Edamame

Edamamele sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3. Acestea ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și pot susține sănătatea sistemului digestiv. Aceste păstăi pot fi gătite într-o mulțime de feluri și pot fi incluse cu ușurință în multe preparate simple și delicioase.

Importanța acizilor grași omega 3 în organism

Creșterea aportului zilnic de omega-3 poate avea efecte benefice asupra tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

În aceeași măsură, specialiștii avertizează că o deficiență de Omega-3 are legătură cu un risc crescut de a dezvolta o serie de afecțiuni mentale. Printre acestea se numără depresia, tulburarea bipolară sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Pe lista de 5 alimente bogate în acizi grași Omega-3 poți adăuga, pentru o gestionare ușoară a meselor, sucurile de fructe, pâinea, ouăle, laptele sau iaurtul.

Alimente care sunt bogate în Omega-3, de asemenea. O dietă echilibrată și o rutină constantă de activități fizice te vor ajuta să fii plină de energie în fiecare zi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×