Prediabetul înseamnă că nivelul de zahăr din sânge este mai ridicat decât în mod normal. Dar nu suficient de ridicat pentru a justifica un diagnostic medical de diabet de tip 2. Prediabetul este periculos, deoarece crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și de deces prematur.
Singurul lucru pe care nu trebuie să îl faci dacă ai prediabet
Dacă suferi de prediabet, este nevoie să faci schimbări asupra stilului tău de viată. O dietă echilibrată și activitatea fizică regulată susțin buna funcționare a organismului. Prediabetul este o afecțiune care crește riscul de diabet, așadar ar fi bine să eviți consumul de băuturi îndulcite cu carbohidrați, potrivit specialiștilor.
Printre băuturile îndulcite cu carbohidrați se numără sucurile, băuturile de cafea îndulcite cu zahăr, punch-ul de fructe. De asemenea, pe listă se află și limonada și multe băuturi energizante și sportive. Băuturile de acest tip sunt îndulcite cu zahăr, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, concentrate de suc de fructe.
Consumul regulat al acestor tipuri de băuturi crește riscul de a dezvolta prediabet și nu ajută la îmbunătățirea stării de sănătate dacă îl ai deja. Aceste băuturi conțin și alți îndulcitori și reprezintă cea mai mare sursă de zahăr adăugat. Așadar, ar fi bine să reduci consumul lor.
Pe lângă creșterea riscului de prediabet, specialiștii atenționează că un consum regulat de băuturi îndulcite cu zahăr este, de asemenea, legat de obezitate. Nimic surprinzător, deoarece persoanele cu obezitate au mai multe șanse să fie diagnosticate cu prediabet sau diabet.
Sfaturi utile pentru „inversarea prediabetului”
Chiar și o pierdere modestă în greutate poate face o mare diferentă dacă ai prediabet. Așadar, este utilă crearea unor obiceiuri care să sprijine acest obiectiv. O modalitate prin care poți face acest lucru este să mănânci mai puțini carbohidrați simpli. Aceștia includ alimente precum pâinea albă sau produsele de patiserie și pastele.
Studiile au demonstrat că o pierdere în greutate de 5 până la 7% poate reduce riscul de a dezvolta diabet cu aproape 60%. Astfel încât, o reducere modestă a greutății poate fi utilă, dacă suferi de prediabet. Te poți orienta către carbohidrații cu un nivel glicemic scăzut, cum ar fi legumele, fasolea, nucile sau produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, poți mânca fără griji majoritatea fructelor, de exemplu, banane sau mango.