Reclamă

Singurul lucru pe care nu trebuie să îl faci dacă ai prediabet, potrivit specialiștilor

Descoperă singurul lucru pe care nu trebuie să îl faci dacă ai prediabet, potrivit specialiștilor. Această afecțiune periculoasă pentru sănătate este complet reversibilă prin modificări ale dietei și stilului de viață.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 7 iunie 2024, 6:56

Prediabetul înseamnă că nivelul de zahăr din sânge este mai ridicat decât în mod normal. Dar nu suficient de ridicat pentru a justifica un diagnostic medical de diabet de tip 2. Prediabetul este periculos, deoarece crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și de deces prematur.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Singurul lucru pe care nu trebuie să îl faci dacă ai prediabet

Dacă suferi de prediabet, este nevoie să faci schimbări asupra stilului tău de viată. O dietă echilibrată și activitatea fizică regulată susțin buna funcționare a organismului. Prediabetul este o afecțiune care crește riscul de diabet, așadar ar fi bine să eviți consumul de băuturi îndulcite cu carbohidrați, potrivit specialiștilor.

Printre băuturile îndulcite cu carbohidrați se numără sucurile, băuturile de cafea îndulcite cu zahăr, punch-ul de fructe. De asemenea, pe listă se află și limonada și multe băuturi energizante și sportive. Băuturile de acest tip sunt îndulcite cu zahăr, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, concentrate de suc de fructe.

Consumul regulat al acestor tipuri de băuturi crește riscul de a dezvolta prediabet și nu ajută la îmbunătățirea stării de sănătate dacă îl ai deja. Aceste băuturi conțin și alți îndulcitori și reprezintă cea mai mare sursă de zahăr adăugat. Așadar, ar fi bine să reduci consumul lor.

Pe lângă creșterea riscului de prediabet, specialiștii atenționează că un consum regulat de băuturi îndulcite cu zahăr este, de asemenea, legat de obezitate. Nimic surprinzător, deoarece persoanele cu obezitate au mai multe șanse să fie diagnosticate cu prediabet sau diabet.

Reclamă

Sfaturi utile pentru „inversarea prediabetului”

Chiar și o pierdere modestă în greutate poate face o mare diferentă dacă ai prediabet. Așadar, este utilă crearea unor obiceiuri care să sprijine acest obiectiv. O modalitate prin care poți face acest lucru este să mănânci mai puțini carbohidrați simpli. Aceștia includ alimente precum pâinea albă sau produsele de patiserie și pastele.

Studiile au demonstrat că o pierdere în greutate de 5 până la 7% poate reduce riscul de a dezvolta diabet cu aproape 60%. Astfel încât, o reducere modestă a greutății poate fi utilă, dacă suferi de prediabet. Te poți orienta către carbohidrații cu un nivel glicemic scăzut, cum ar fi legumele, fasolea, nucile sau produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, poți mânca fără griji majoritatea fructelor, de exemplu, banane sau mango.

Reclamă

Acordă prioritate exercițiilor fizice

Din categoria lucrurilor pe care nu este recomandat să le faci dacă ai prediabet se află și stilul de viață sedentar, lipsit de activități fizice. Specialiștii spun că este important să acorzi prioritate exercițiilor fizice. Acestea ajută la îmbunătățirea nivelului de glucoză și a sensibilității la insulină, spun cei de la EatThis.com.

Antrenamentele de înaltă intensitate cu intervale pot fi deosebit de utile pentru a controla nivelul de glucoză. De asemenea, ajută la pierderea sănătoasă în greutate.

Dacă ai prediabet, este recomandat să faci exerciții fizice timp de 30 de minute, trei până la cinci zile pe săptămână.

Prediabetul este reversibil, așa că nu lăsa diagnosticul să te descurajeze. Acordă prioritate unei diete sănătoase, fără să consumi băuturi îndulcite cu zahăr și practică exerciții fizice în mod regulat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată cu zâmbetul pe buze îmbrăcată elegant care ține în mână bani
Horoscop
Zodiile cu noroc la bani în această toamnă. Vezi dacă te numeri printre ele
Pentru acești nativi astrele vin cu surprize în plan financiar. Zodiile cu noroc la bani în această toamnă se vor simți privilegiate. E momentul să strângă recolta pentru ceea ce au muncit până acum....
2
Două zâne într-o pădure, una dintre ele pe un cal
Horoscop
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Dacă te-ai confruntat cu o doză de noroc în ultima vreme, ar putea fi timpul să arunci o privire la ce se întâmplă în stele. Din cauza mai multor tranzite astrologice stresante pe care...
3
Cremă de vanilie cu unt - Mousseline în bol alb, alături de păstăi de vanilie și o sită cu zahăr
Rețete
Cremă de vanilie cu unt. Cum prepari delicioasa Mousseline
Dacă nu mai știi ce cremă să prepari pentru umplerea prăjiturilor sau torturilor îți recomandăm rețeta de cremă de vanilie cu unt, denumită Mousseline. Crema Mousseline este o variantă a cremei clasice de patiserie...
4
Mariah Carey în timp ce poartă o ținută extravagantă și cântă pe scenă în Las Vegas
Divertisment
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant o costă scump pe artistă
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant al artistei o costă scump. Tensiunile financiare par să pună tot mai multă presiune asupra sa. Apropiații divei...
5
Brad Pitt și George Clooney în timp ce pozează împreună pe covorul roșu la premiera filmului Wolfs din Los Angeles
Divertisment
Brad Pitt și George Clooney au participat la premiera Wolfs din Los Angeles. Cum au pozat cei doi actori pe covorul roșu
Brad Pitt și George Clooney au participat la premiera Wolfs din Los Angeles. Cei doi actori au pozat împreună pe covorul roșu. La evenimentul special și-a făcut prezența și iubita lui Pitt. Ines de...
PARTENERI
×