Reclamă

Singurul lucru pe care nu trebuie să îl faci dacă ai prediabet, potrivit specialiștilor

Descoperă singurul lucru pe care nu trebuie să îl faci dacă ai prediabet, potrivit specialiștilor. Această afecțiune periculoasă pentru sănătate este complet reversibilă prin modificări ale dietei și stilului de viață.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 7 iunie 2024, 6:56

Prediabetul înseamnă că nivelul de zahăr din sânge este mai ridicat decât în mod normal. Dar nu suficient de ridicat pentru a justifica un diagnostic medical de diabet de tip 2. Prediabetul este periculos, deoarece crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și de deces prematur.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Singurul lucru pe care nu trebuie să îl faci dacă ai prediabet

Dacă suferi de prediabet, este nevoie să faci schimbări asupra stilului tău de viată. O dietă echilibrată și activitatea fizică regulată susțin buna funcționare a organismului. Prediabetul este o afecțiune care crește riscul de diabet, așadar ar fi bine să eviți consumul de băuturi îndulcite cu carbohidrați, potrivit specialiștilor.

Printre băuturile îndulcite cu carbohidrați se numără sucurile, băuturile de cafea îndulcite cu zahăr, punch-ul de fructe. De asemenea, pe listă se află și limonada și multe băuturi energizante și sportive. Băuturile de acest tip sunt îndulcite cu zahăr, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, concentrate de suc de fructe.

Consumul regulat al acestor tipuri de băuturi crește riscul de a dezvolta prediabet și nu ajută la îmbunătățirea stării de sănătate dacă îl ai deja. Aceste băuturi conțin și alți îndulcitori și reprezintă cea mai mare sursă de zahăr adăugat. Așadar, ar fi bine să reduci consumul lor.

Pe lângă creșterea riscului de prediabet, specialiștii atenționează că un consum regulat de băuturi îndulcite cu zahăr este, de asemenea, legat de obezitate. Nimic surprinzător, deoarece persoanele cu obezitate au mai multe șanse să fie diagnosticate cu prediabet sau diabet.

Reclamă

Sfaturi utile pentru „inversarea prediabetului”

Chiar și o pierdere modestă în greutate poate face o mare diferentă dacă ai prediabet. Așadar, este utilă crearea unor obiceiuri care să sprijine acest obiectiv. O modalitate prin care poți face acest lucru este să mănânci mai puțini carbohidrați simpli. Aceștia includ alimente precum pâinea albă sau produsele de patiserie și pastele.

Studiile au demonstrat că o pierdere în greutate de 5 până la 7% poate reduce riscul de a dezvolta diabet cu aproape 60%. Astfel încât, o reducere modestă a greutății poate fi utilă, dacă suferi de prediabet. Te poți orienta către carbohidrații cu un nivel glicemic scăzut, cum ar fi legumele, fasolea, nucile sau produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, poți mânca fără griji majoritatea fructelor, de exemplu, banane sau mango.

Reclamă

Acordă prioritate exercițiilor fizice

Din categoria lucrurilor pe care nu este recomandat să le faci dacă ai prediabet se află și stilul de viață sedentar, lipsit de activități fizice. Specialiștii spun că este important să acorzi prioritate exercițiilor fizice. Acestea ajută la îmbunătățirea nivelului de glucoză și a sensibilității la insulină, spun cei de la EatThis.com.

Antrenamentele de înaltă intensitate cu intervale pot fi deosebit de utile pentru a controla nivelul de glucoză. De asemenea, ajută la pierderea sănătoasă în greutate.

Dacă ai prediabet, este recomandat să faci exerciții fizice timp de 30 de minute, trei până la cinci zile pe săptămână.

Prediabetul este reversibil, așa că nu lăsa diagnosticul să te descurajeze. Acordă prioritate unei diete sănătoase, fără să consumi băuturi îndulcite cu zahăr și practică exerciții fizice în mod regulat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×