Cine a deținut titlul de Prințesă de Wales de-a lungul istoriei

De la Catherine de Aragon până la Kate Middleton, iată toate femeile care fac parte din istoria Familiei Regale a Marii Britanii. Cine a deținut titlul de Prințesă de Wales de-a lungul istoriei și de când datează acest titlu regal.

Publicat: 10 octombrie 2022, 7:30
Actualizat: 7 iunie 2024, 17:47

Prințesa de Wales sau Tywysoges Cymru în galeză, este un titlu de curtoazie care a fost folosit de secole. Deținut în mod obișnuit de soția moștenitorului tronului englez, mai târziu britanic, titlul îi aparține în prezent lui Kate Middleton.

Cine a deținut titlul de Prințesă de Wales de-a lungul istoriei

Înainte ca soția moștenitorului tronului britanic să dețină titlul, existau prințese native din Țara Galilor care îl foloseau. A existat și o singură soție a unui prinț galez care a folosit definitiv titlul de „Prințesă de Wales”, Eleanor de Montfort. Aa fost soția lui Llywelyn ap Gruffydd, cunoscută și sub numele de Llywelyn Ultima. Llywelyn ap Gruffydd a fost unul dintre ultimii prinți ai Țării Galilor înainte de cucerirea de către Edward I al Angliei. Cu toate acestea, pentru claritate, această listă îi va defini doar pe cei care au folosit titlul și care au fost căsătoriți cu moștenitorul britanic la tron.

Actorul galez Michael Sheen a spus în 2020 că Charles ar trebui să renunțe la titlu atunci când moștenește tronul. Dacă ar renunța la titlu, a spus Sheen, ar fi „un gest cu adevărat semnificativ și puternic ca acel titlu să nu mai fie deținut în același mod ca înainte”. Sheen a adăugat: „Faceți o pauză acolo. Corectați unele greșeli ale trecutului, nu neapărat doar din cauza obișnuinței. Fără să vă gândiți să continuați acea tradiție care a început ca o umilire pentru țara noastră”. Cu toate acestea, asta nu s-a întâmplat. Unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut Charles a fost să-i acorde titlul fiului său, Prințul William, scrie harpersbazaar.com.

Întrucât titlul de Prinț de Wales a fost acordat istoric fiului cel mai mare în viață și moștenitor al actualului monarh britanic, un titlu de Prințesă de Wales nu a fost acordat istoric de unul singur. De exemplu, Regina Elisabeta a II-a nu a fost Prințesă de Țara Galilor, pentru că ea nu era moștenitor. Cu toate acestea, odată cu modificarea din 2013 a regulilor de succesiune, acum poate exista o femeie moștenitoare.

Iată o listă cu cine a deținut titlul de Prințesă de Wales de-a lungul istoriei.

Joan of Kent (1326 or 1327 – 1385)

Prințesa de Wales din 1361 până la moartea soțului ei în 1376.

Joan, Ducesă de Cornwall, Contesă de Chester și Contesă de Kent, a fost primul membru al familiei regale britanice care a folosit titlul de Prințesă de Wales.

S-a căsătorit cu Edward de Woodstock, cunoscut drept Prințul Negru, care era fiul cel mare al regelui Edward al III-lea. Edward al III-lea a fost verișorul primar al Ioanei. Cu toate acestea, Edward a murit înainte de a moșteni tronul. Așa că fiul lor, Richard de Bordeaux, mai târziu regele Richard al II-lea, a devenit rege. Joan a devenit prințesă văduvă de Wales.

Anne Neville (1456 – 1485)

Prințesă de Wales din 1470 până la moartea primului ei soț în 1471.

Anne Neville s-a căsătorit cu Edward de Westminster, Prinț de Wales, fiul și moștenitorul regelui Henric al VI-lea, în 1740. Edward a murit curând. Apoi s-a căsătorit cu Richard, Duce de Gloucester, fratele mai mic al regelui Edward al IV-lea.

Ecaterina de Aragon (1485 – 1536)

Prințesa de Wales din 1501 până la moartea primului ei soț în 1502.

Ecaterina de Aragon a fost cea mai faimoasă soție a regelui Henric al VIII-lea. Cu toate acestea, înainte de a se căsători cu regele Henric al VIII-lea, a fost soția fratelui mai mare al lui Henric, Arthur, Prinț de Wales, acest mariaj făcând-o prințesa de Wales. Atât Henry, cât și Arthur au fost fii ai regelui Henric al VII-lea. Cu toate acestea, Arthur a murit la doar un an de la căsnicia lor. Ea a fost logodită în curând cu fratele său.

Caroline de Brandenburg-Ansbach (1683 – 1737)

Prințesa de Wales din 1714 până la aderarea soțului ei în 1727.

În 1705, Caroline s-a căsătorit cu prințul George Augustus de Hanovra. Acesta era moștenitorul electoratului din Hanovra și al treilea în linia succesorală engleză. Nouă ani mai târziu, după moartea reginei Ana, socrul ei a devenit regele George I. Soțul ei, George Augustus, a fost investit drept Prinț de Wales, iar ea a devenit Prințesă de Wales. Ea a devenit prima femeie care a obținut titlul în același timp cu soțul ei, față de obținerea titlului prin căsătorie și prima Prințesă de Wales în peste două secole. La urcarea pe tron a soțului ei ca rege George al II-lea, ea a devenit regina consoartă.

Augusta din Saxa-Gotha-Altenburg (1719 – 1772)

Prințesa de Wales din 1736 până la moartea soțului ei în 1751.

Nora Carolinei, Augusta de Saxa-Gotha-Altenburg, a fost următoarea Prințesă de Wales după căsătoria cu regele George al II-lea și fiul Carolinei de Ansbach, Frederick, Prinț de Wales. A devenit prințesă de Wales când s-a căsătorit cu Frederick, dar nu a devenit niciodată regina consort, deoarece Frederick a murit înaintea tatălui său.

Caroline de Brunswick-Wolfenbüttel (1737 – 1817)

Prințesa de Wales din 1795 până la aderarea soțului ei în 1820.

Caroline de Brunswick-Wolfenbüttel s-a căsătorit cu George Augustus Frederick, fiul cel mare al regelui George al III-lea și al reginei Charlotte. Ea a devenit Prințesă de Wales la căsătoria lor, totuși, cei doi s-au separat după nașterea singurului lor copil, Prințesa Charlotte, deși nu au divorțat niciodată. Fiica lor Charlotte era de așteptat să urce pe tron, dar a decedat atât înaintea lui George al III-lea, dar și a lui George al IV-lea.

Alexandra a Danemarcei (1844 – 1925)

Prințesa de Wales din 1863 până la urcarea soțului ei ca rege Edward al VII-lea în 1901.

Alexandra s-a căsătorit cu Albert Edward, Prinț de Wales, fiul și moștenitorul reginei Victoria în 1863. În același an, tatăl ei a devenit regele Christian al IX-lea al Danemarcei, iar fratele ei a devenit regele George I al Greciei. Alexandra a deținut titlul de Prințesă de Wales între 1863 și 1901, cel mai lung titlu care a fost deținut vreodată titlul de Prințesă de Wales. Ea a devenit regina consoartă la urcarea pe tron a soțului ei.

Maria din Teck

Prințesa de Wales din 1901 până la urcarea soțului ei ca rege George V în 1910.

Nora Alexandrei, Mary of Teck, a fost următoarea care a deținut titlul. Maria s-a căsătorit cu George al V-lea, care era moștenitorul tronului când tatăl său a devenit regele Edward al VII-lea. George al V-lea a fost de fapt al doilea fiu, dar fratele său mai mare, Prințul Albert Victor, a murit în 1892. Mary a fost logodită inițial cu Albert Victor, dar la moartea lui, s-a logodit cu George. În 1901, cei doi au devenit Prinț și Prințesă de Wales. Ea a devenit a doua prințesă de Wales care a obținut titlul în același timp cu soțul ei.

Diana Spencer (1961 – 1997)

Prințesa de Wales din 1981 până la moartea ei în 1997.

Următoarea Prințesă de Wales nu avea să apară decât la câteva decenii după Mary. Fiul lui Mary și George, Prințul Edward, a fost următorul prinț de Wales, dar nu s-a căsătorit niciodată în timp ce avea titlul, iar mai târziu a abdicat de la tron pentru a se căsători cu Wallis Simpson. Fratele său mai mic, regele George al VI-lea, nu a avut un fiu.

Prin urmare, următorul Prinț de Wales a fost Prințul Charles, fiul cel mare al Reginei Elisabeta. Soția sa, Diana Spencer, a devenit prințesă de Wales după căsătoria lor în 1981 și, deși au divorțat în 1996, ea a fost încă numită Diana, Prințesă de Wales până la moartea ei tragică.

Camilla Parker-Bowles (1947 – prezent)

Prințesa de Wales din 2005 până la aderarea soțului ei, regele Carol al III-lea, în 2022.

Camilla Parker-Bowles a avut din punct de vedere tehnic titlul de Prințesă de Wales de la căsătoria cu Prințul Charles până la urcarea acestuia pe tron, dar datorită asocierii populare cu Prințesa Diana, Camilla a fost numită Ducesă de Cornwall.

Kate Middleton (1982 – prezent)

Prințesa de Wales din 2022 până în prezent.

Kate Middleton, fosta ducesa de Cambridge, a devenit prințesa de Wales la urcarea pe tron a socrului ei. Charles a devenit rege al Marii Britanii după moartea reginei Elisabeta. Kate a devenit a treia prințesă de Wales din istorie care a obținut titlul în același timp cu soțul ei.

În primul său discurs ca monarh, regele Charles a spus despre Prințul William: „Astăzi, sunt mândru să-l fac prinț de Wales, Tywysog Cymru. Cu Catherine alături de el, noul nostru prinț de Wales va continua să inspire și să conducă conversațiile noastre naționale, ajutându-i pe cei marginali să vină în centrul locului unde poate fi acordat ajutor vital”.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Universul are un mesaj important pentru 3 semne zodiacale pe 24 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Universul are un mesaj important pentru 3 semne zodiacale pe 24 noiembrie 2024. Acești nativi s-ar putea să se bucure de oportunități de dezvoltare. Zodiile sunt sfăuite să fie atente la semnele pe care...
2
Horoscop
Cum ar putea să arate următorii 20 de ani pentru nativii din zodiac. Pluto în Vărsător își continuă călătoria transformatoare
Te întrebi cum ar putea să arate următorii 20 de ani pentru nativii din zodiac? Pluto în Vărsător își continuă călătoria transformatoare. Viețile nativilor din zodiac sunt pe cale să se schimbe pentru totdeauna....
3
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Acești nativi au parte de multe surprize plăcute din partea Universului. Cele mai multe zodii vor observa și o perioadă marcată...
4
Horoscop
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024.  Aceste două zodii vor avea parte de surprize plăcute pe tot parcursul zilei. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, va...
5
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
PARTENERI